Welkom op de website van De Roerstok

"De Roerstok" is een vereniging van amateur bierbrouwers met Tilburg als thuisbasis, maar met leden uit het hele land (en buitenland). De vereniging is in 1984 opgericht, en heeft tot doel het amateur bierbrouwen te bevorderen. Dit doet de Roerstok o.a. door het organiseren van verschillende activiteiten; zo wordt er 10 keer per jaar een clubblad uitgegeven en een clubavond georganiseerd. Ook organiseert de club elk jaar een clubkampioenschap, en dagen waarop er gezamenlijk gebrouwen wordt. Verder geeft de club om de paar maanden een brouwcursus. Verdere informatie over onze vereniging en over het bierbrouwen kun je vinden op de vele pagina's van onze website.

Clubavonden

roerstok_35

De clubavonden vinden in de regelplaats op de tweede vrijdag van iedere maand (uitgezonderd in de maanden juli en augustus), zie ook de clubkalender. De locatie is Stichting WAT, Jules de Beerstraat 6 te Tilburg. Voor een routebeschrijving en een kaartje van de locatie zie de pagina over de Roerstok clubavond.

Eerstvolgende activiteiten:

 •  05-11-2021   Uiterste besteldatum brouwpakket Meibok / Maibock
 •  12-11-2021   Clubavond 12-11-2021
 •  13-11-2021   Basiscursus Bier brouwen
 •  20-11-2021   Samen WAT Brouwen
 •  10-12-2021   Clubavond 10-12-2021

Clubavond van 12 november

Na een "frisse start" in september en oktober, plannen we ook weer een echte clubavond voor oktober. Na de ALV en de clubkampioenschap, hebben we nu tijd voor een presentatie. Fons Michielsen en Jan Sikkens van de Koperen Tsjettel (website) een lezing geven met als thema: Brett-bieren en op hout lageren van bier. De lezing wordt vergezeld van wat proevertjes.
 

Programma 
19.00 uur: Zaal open en klaarzetten van tafels en stoelen
19.30 uur: Koffietijd
20.00 uur: Aanvang van de clubavonden mededelingen
20.10 uur: Vragenhalfuurtje
21.50 uur: Pauze
21.05 uur: Lezing over Brett-bieren en lageren op hout deel 1
22.00 uur: Korte pauze
22.10 uur: Vervolg lezing over Brett-bieren en lageren op hout deel 2
23.00 uur: Aanvang informeel gedeelte en uitdelen van de brouwpakketten Meibok/Maibock
23.30 uur: Bestellen laatste ronde
23.45 uur: Aanvang zaal opruimen
00.00 uur: Sluiten
 
Avondleider: Ge Bronsgeest.
Verslag clubavond: Er zal zoals gebruikelijk weer een intekenlijst rondgaan, waarop iedereen kan inschrijven om de komende periode een verslag van de avond te schrijven of om de zaal mee te helpen opruimen!

Niet vergeten dat je voor het bestellen van een biertje aan de bar, je een pinpas nodig hebt!
 
De zaal zal om 19.00 uur geopend worden. Mocht je in staat zijn om rond 19.15 uur een handje te helpen met het opstellen van tafels en stoelen, dan is dat erg welkom. Ook het opruimen aan het einde van de avond doen we graag samen, vele handen maken licht werk en alle hulp hierbij wordt erg gewaardeerd.

Natuurlijk blijft nog steeds de uitnodiging staan voor leden die iets willen presenteren. Richtlijn is een half uurtje met wat plaatjes erbij en een interessant verhaal. Wil je van de mogelijkheid gebruik maken, neem dan even contact op met het bestuur d.m.v. een e-mail naar bestuur@roerstok.nl of gewoon met een telefoontje. 


Samen WAT Brouwen
Op 20 november willen we weer "Samen WAT Brouwen". Alle leden zijn van harte welkom om op die zaterdag zijn eigen brouwinstallatie een keertje in de WAT hal op te bouwen en zijn eigen versie te brouwen van het recept (brouwpakket) voor de Meibok/Maibock. Natuurlijk kun je ook met mede-leden afspreken om "samen wat te brouwen" en met twee of meer bezig zijn met 1 ketel. Naast het brouwen is het erg leuk om ook je collega's in actie te zien met hun apparatuur en werkwijzen. Ieder brouwt wel hetzelfde recept, maar ieder doet dat toch op zijn eigen wijze en geeft er zijn eigen signatuur aan. Meedoen is meemaken!


Op de website onder het ledengedeelte / Samen Brouwen, kun je inschrijven om mee te doen, zo houden wij zicht op het aantal deelnemers (brouwers/brouwketels) voor die dag. Het bestellen van het brouwpakket staat los van je deelname aan het SWB, zorg dus dat je niet vergeet om dat te bestellen.


Op de dag zijn alle brouwers van harte welkom vanaf 09.00 uur en kijkers vanaf 10.00 uur. We ruimen rond 15.00 uur samen alles op zodat we allemaal weer een beetje op tijd naar huis kunnen. Voor de lunch wordt gezorgd. Deelname is gratis, "hoe meer zielen, hoe meer vreugd".


"Gewone" club avonden gaan weer door

Langzaam aan komen we weer "op stoom" met onze regulier clubavonden. Met een klein aantal maatregelen hebben we weer ouderwets leuke en interessante avonden. We gaan op deze voet verder en plannen weer "normale clubavonden". De noodzakelijke maatregelen volgen op deze site en per e-mail nieuwsbrief. Zorg dus dat je op de hoogte blijft!


Stukje voor ons club blad

Iedere maand presteert de redactie het om een club blad samen te stellen, boordevol met interessante stukken. Ons brouwers hart wordt aangewakkerd door het vuur van de passie in die stukken. Wij zijn er blij mee en vinden het telkens jammer als het al weer uit is. Het is altijd leuk om ook jouw ervaringen te delen door het inzenden van een stukje. Dit kunnen stukjes zijn over uiteen lopende zaken maar moeten wel aan het bierbouwen gerelateerd zijn. Dus: zoek pen en papier en deel je verhaal! Mailen kan direct naar redactie@roerstok.nl


Activiteiten

In voorgaande jaren organiseerden wij diverse bijzondere activiteiten, door de maatregelen tbv het bestrijden van het Corona virus zijn we lang erg beperkt geweest maar dit komt langzaam aan weer op gang. Via clubblad en deze website houden we iedereen op de hoogte. Een eerste datum voor onze basis cursus bierbrouwen staat weer online en open om je in te schrijven. Voor verdere vragen en eventuele aanmelding voor cursus of lidmaatschap kan on-line contact met ons worden opgenomen.

Foto's van de diverse Roerstok-activiteiten zijn te bekijken op deze website. Voor leden zijn er ook op de Roerstok website foto's te bekijken.

Veel leesplezier op onze internet-pagina's!