Terug naar overzicht

Kokkerellen met bier

april 2008

KOKKERELEN MET BIER
Zijn alle bieren geschikt om mee te koken? In principe wel. Al zijn de donkere bieren iets zoeter en lekkerder van smaak. Het is echter wel raadzaam om bij het koken niet al te royaal om te springen met het bier. Bier moet een subtiel accent geven aan een gerecht en niet gaan overheersen. Een te veel aan bier, kan het gerecht bitter maken. Bier en mosterd passen uitstekend bij elkaar. Een schepje mosterd aan de biersaus maakt deze rijker en pikanter. Het vlees eerst met mosterd insmeren om vervolgens in bier te stoven, zal zeer zeker de smaak ten goede komen. Afzwakken kan achteraf nog met wat suiker, room of crème fraiche.

Zijn de Duitse specialiteiten naar jouw smaak iets aan de zware kant, probeer dan een lekkere voorjaarsmaaltijdsalade met bierdressing. Kies hiervoor een stevige biersoort. Kook het bier in tot er ongeveer drie eetlepels van overblijft. Laat het bier afkoelen en klop er vervolgens samen met een evenredig deel olie, azijn, mosterd, peper en zout een dressing van. De ingrediënten van de salade kunnen naar eigen smaak worden ingevuld. Wel zo lekker met bijvoorbeeld stukjes gerookte kipfilet, haricots verts, radijsjes en tuinkruiden.

Maaltijdkipsalade met bierdressing

Bron: ReceptenWeb

Heerlijk op warme voorjaarsdagen, zo'n royaal gevulde maaltijdsalade met kipfilet en groene kruiden. Het bier in de dressing zorgt voor een heel bijzondere smaak.

3 el. azijn; 1 dl. bier, zwaar; 75 gram haricots verts; 6 cocktailtomaatjes; 150 gram kipfilet, in repen; 1 stuk komkommer; 1 kopje gemengde verse tuinkruiden;  1 mespunt mosterd; 8 el. olijfolie; paprikapoeder; 0,5 bos radijs; 75 gram gemengde sla; 5 gesnipperde uien; zout

Lekker met een petit pain.
Kook het bier in tot er nog evenveel vocht over is als de azijnhoeveelheid. Laat het bier afkoelen en klop er vervolgens samen met de olie, azijn, mosterd, peper en zout een dressing van. Kook de haricots verts beetgaar en laat ze uitlekken. Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in blokjes. Halveer de kerstomaatjes. Meng de gemengde sla met de tuinkruiden.

Verdeel de salade over de borden en schik hier de voorbereide groenten op.
Verwarm de olie in een wok en roerbak hierin de gesnipperde ui twee minuten. Voeg de kipreepjes toe en roerbak het geheel enkele minuten, tot de kip gaar is. Breng de kip op smaak met peper en zout en laat de kip afkoelen tot lauw. Schep de kipfilet op de salade.

Terug naar overzicht