Terug naar overzicht

From Mont to Montreal

september 2009
Door: anoniem

From Mont to Montreal

 

Enkele weken terug, begin juni, had ik de kans om met Chris Bauweraerts naar Canada mee te reizen. Chris reist gemiddeld 2 maal per jaar naar de Quebecquanen.  Door de jaren heen heeft Chris er heel wat zakelijke en vriendschappelijke relaties opgebouwd zodat hij er een graaggezien en bekend bierfenomeen is geworden.

Eén van zijn pappenheimers Jerôme Denis, eigenaar van het oudste brouwcafé van Montreal 'Le Cheval Blanc', gaf toestemming om met zijn brouwmeester, Eloi, samen te brouwen.  Zelf had ik een aantal flessen van verschillende eigen brouwsels meegebracht, een Witte Pol, een Zwarte Pol en een chocoladebier.

Eloi was van plan een nieuw tarwebier te brouwen en de gelijkenis met mijn recept leek onwaarschijnlijk op elkaar, dus na het proeven van de Witte Pol was het beslist dat dit het witbier zou worden. Thuis brouw ik wekelijks 20 liter en nu zou ik in 1 dag mijn jaarproductie overstijgen, niet te geloven, in één keer 940 liter brouwen.

Op zaterdag 6 juni was het zover, dus vroeg uit de veren.

De brouwerij ligt op een loopafstand (20 min) van het hotel. Om 8 uur aangekomen en onmiddellijk beginnen schroten.  Het schroten gebeurde in de kelder en werd zo naar boven gestuurd.  Na de storting hadden we een zeer dik beslag en daarna werd er bij elke stap een hoeveelheid heet water toegevoegd. Naarmate de temperatuur hoger wordt, wordt het beslag dunner.

De brouwzaal bestaat uit een beslagkuip die ook dienst doet als filterkuip.  Daarnaast staat de kookketel die eerst voor de hoeveelheid heet water zorgt voor het uitspoelen van het wort, nog 4 cilinderconische tanks maken de brouwzaal compleet.

De brouwzaal is ontworpen door Jerôme Denis en Pierre Rajotte. Ze werkt heel eenvoudig en efficiënt.  Een glazen wand scheidt de brouwzaal van het café.

In het brouwcafé wordt jaarlijks 750 hl gebrouwen die ter plaatse gedegusteerd en vooral geconsumeerd worden.

Le Cheval Blanc (gelegen in de Ontariostreet) is open van 15u tot 3u.

Een groot krijtbord vermeldt alle bieren, 4 constante bieren en nog een 5-tal creaties van Eloi, waaronder dus binnenkort ook de Witte Pol.

Zijn voorkeur gaat duidelijk naar een hoog EBU-gehalte dat we weliswaar appreciëren.

Enkele Belgische bieren pronken ook op het grote krijtbord; als nieuwkomer de Houblon Chouffe, die voor velen een ontdekking blijkt te zijn.

In principe is het brouwproces voor iedere brouwer gelijk: schroten, maischen, filteren, koken, gisten, lageren en afvullen.

De laatste tijd heb ik enkele brouwerijen en huisbrouwers bezocht en toch heeft iedereen zijn eigen stijl en manier van brouwen.

Dat brouwers vindingrijk zijn is hier het mooiste bewijs van.

En wanneer is het bier lekker? Als men nog een tweede bestelt, zo simpel is het of niet soms.

Pol & Tine Gekyre

Terug naar overzicht