Terug naar overzicht

Groot gedroogde gist onderzoek

maart 2010
Door: Jacques Bertens

BERTENS BLIK IN DE BROUWKETEL

 

Groot gedroogde gist onderzoek

Een paar weken terug heb ik Huub verzocht het volgende bericht door te roffelen.

 

 

Onlangs is door mij een onderzoek gestart naar gedroogde gisten die we gebruiken bij onze brouwsels. Waarom ik dit gedaan heb kun je lezen via de link

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14718.msg199230.html#msg199230.
 
Het is van het grootste belang dat zo veel mogelijk hobbybrouwers mee doen aan dit onderzoek. Hoe meer deelnemers, des te betrouwbaarder de resultaten zullen zijn.
Je hoeft niet al te veel voor dit onderzoek te doen. Je logboek van je brouwsels pakken en een paar eenvoudige formulieren invullen volstaat.

Het formulier kun je hier vinden:

http://www.hobbybrouwen.nl/gistonderzoek/gistonderzoek.html

 
Verder worden de leden van het forum Hobbybrouwen verzocht peilingen in te vullen waarbij aangeven kan worden welke smaken bij bepaalde gisten worden waargenomen en voor welk biertype een gist geschikt is. De links van de peilingen zijn
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,48.0.html
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/board,50.0.html
Lid worden van het forum is gratis en geheel vrijblijvend. Als lid van het forum maak je onderdeel van de grootste gemeenschap voor Nederlandstalige hobbybrouwers.
Door mee te werken aan dit onderzoek komen we met zijn allen meer te weten over de eigenschappen van gedroogde gist. Dit is in ons aller belang.

De resultaten zullen over een tijd gepubliceerd worden op Hobbybrouwen.nl. Naar verwachting zal dat over een mand of twee zijn. Vul daarom de formulieren en peilingen zo snel mogelijk in.

 

 

Hierna leg ik jullie uit waarom ik deze oproep gedaan heb en waarom het gewenst is dat je aan de oproep gevolg geeft.

Gist bepaalt voor een groot deel ons bier. Er zullen maar weinig hobbybrouwers zijn die hier aan twijfelen. De gistkeuze is daarom van het grootste belang. Als je de vloeibare gist van Wyeast gebruikt kun je op hun website erg veel te weten komen over de gist en krijg je ook suggesties voor welk biertypen een bepaalde gist geschikt is.

Bij de gedroogde gisten is dat anders gesteld. De informatie die de leveranciers van deze gisten is ronduit summier te noemen. Vergistingsgraden worden beschreven (hoog, gemiddeld, laag), smaken kort beschreven en voor welk biertype je de gist het beste kunt gebruiken is vaak gewoon raden.

Nu zijn er leveranciers van gedroogde gist die iets meer informatie geven dan anderen. Ik bedoel dan Fermentis en Danstar. Fermentis heeft min of meer verborgen op hun website interessante informatie staan over de productie van gedroogde gist maar ook voor welk biertype je een Fermentis gist zou kunnen gebruiken. Je moet daarvoor surfen naar http://www.fermentis.com/FO/pdf/Tips-Tricks.pdf. Hier kun je de volgende tabel vinden van biertypen waarvoor de Fermentis gisten geschikt zijn.

 

S-04

Ordinary Bitter, English Pale Ale, Indian Pale Ale, Scottish Ale, Light Porter, Classic Stout

K-97

Ale, Wheat Beers

US-05

Kölsch, Mild Ale, American Pale Ale, Brown Ale, Scottish Ale Light, Porter, Classic Stout

S-23

Dortmunder

S-189

Bock, Dark Munich, Doppelbock

W-34/70

Pilsner, Light Munich, Vienna, Marzenbier, Oktoberfest

S-33

Scottish Ale Export & Strong, Foreign Stout, Barley Wine, Strong Bitter

T-58

Imperial Stout, Barley Wine, Cask and bottle conditioned

WB-06

Wheat Bier, Weizen Bier

 

Op informatie werd ik gewezen door RobinB van het forum Hobbybrouwen.nl, daarvoor dank. Ondanks het feit dat redelijk wat biertypen vernoemd worden, zul je ongetwijfeld meer biertypen kunnen brouwen met deze gisten. Zo valt het op dat er maar heel weinig Belgische biertypen vermeld worden. Toch zullen er diverse hobbybrouwers zijn die de ervaring hebben dat je met een Fermentis gist ook een uitstekend Belgisch bier kunt brouwen. Door deze ervaringen te delen leren wij allemaal. Dit is één van de doelstellingen van het onderzoek.

Een andere doelstelling is te achterhalen wat de vergistingsgraad is van gedroogde gisten. Als we dat weten dan kunnen we daar rekening mee houden bij het brouwen van een zoet of droog bier. Het lijkt er op dat deze keuze belangrijker is dan het maischschema dat je gevolgd hebt, hoewel het maischschema niet verwaarloosd mag worden als het gaat om de vergistbaarheid van het wort.

 

Sinds het verzenden van de hiervoor genoemde roffel is er nu ruim een week verstreken (teksten voor het clubblad moeten zo’n kleine drie weken voor de clubavond aangeleverd worden). Inmiddels heb ik de beschikking over de gegevens van zo’n 200 bieren. Dat is nog veel te weinig voor een goed representatief statistisch onderzoek met zo veel verschillende gisten (15 in totaal). Dus als je de laatste jaren gebrouwen hebt met een korrelgist en je het begin en eind SG genoteerd hebt, wordt je van harte uitgenodigd het formulier in te vullen en te verzenden. Voor alle duidelijkheid wijs ik er nogmaals er op dat je hiervoor geen lid hoeft te zijn van het forum Hobbybrouwen.nl. Dat is wel het geval als je bereid bent aan te geven voor welke biertype en gist volgens jou geschikt is of als je ten behoeve van het onderzoek je proefervaringen met een bepaalde gist wil delen.

 

Door lid te worden van het forum Hobbybrouwen.nl maak je zoals eerder vermeld onderdeel uit van de grootste gemeenschap voor hobbybrouwers in Nederland. Leden kunnen 7 dagen in de week 24 uur per dag vragen stellen over het brouwen van bier. Een soort permanent vragenhalfuurtje dus. Het nadeel van het forum is dat alles via het toetsenbord gaat en dat je terwijl je een bericht zit te typen niet gezellig samen een glas bier kunt drinken, maar daar hebben we natuurlijk de clubavonden van De Roerstok voor!

 

Jacques Bertens

 

 

Terug naar overzicht