Terug naar overzicht

Helpt chemie valse trappisten ontmaskeren?

februari 2011
Door: anoniem

Helpt chemie valse trappisten ontmaskeren?

 

In het populairwetenschappelijke tijdschrift Eos verscheen een artikel waarin werd gemeld dat een nieuwe test de zeven enige echte Trappistenbieren ter wereld kan onderscheiden van namaak.

Helaas brengen tal van brouwerijen goedkoper namaaktrappistenbier op de markt dat niet aan de basisvoorwaarden van een echte Trappist voldoet, maar wel de verkoop van de echte trappisten benadeelt, zo weet het blad te melden. Tot voor kort stonden monniken er vrijwel machteloos tegenover, maar daar komt nu verandering in, dankzij het European Commission's Institute for the Health and Consumer Protection. Met de liquid chromatography mass spectrometry onderzocht een zekere Claude Guillou het unieke fermentatieproces van de Trappist.

Elke abdij gebruikt voor haar Trappist al eeuwen een eigen geheim recept, waardoor de smaak van elke Trappist zeer specifiek is. Guillou vroeg zich af of die specifieke eigenschappen op een of andere manier konden worden opgespoord, zo gaat het verhaal verder. Dit leverde voor Rochefort 8 een specifieke vingerafdruk op, waardoor deze Trappist duidelijk van 232 andere bieren kon worden onderscheiden. Guillou is ervan overtuigd dat monniken de methode snel met open armen zullen ontvangen, aangezien ze er hun producten voor het eerst echt mee kunnen beschermen.

Bij de Trappisten in Westmalle viel men a.h.w. van zijn stoel. Nooit van het onderzoek gehoord en duidelijk een verhaal met haken en ogen. Eeuwenoud recept? De Trappisten zijn een relatief jonge orde en de Belgische al helemaal, en brouwen doen ze dus nog geen eeuwen, laat staan commercialiseren (Westmalle 1921). De brouwerij van de Achelse Kluis dateert pas van 1998. Mout kopen de Trappisten bij dezelfde mouterijen als vele andere brouwerijen. Het enige dat zijn geheimen nog niet volledig heeft prijs gegeven, is de gist.

 

Louis Meulders

http://users.skynet.be/thuisbrouwen/

Terug naar overzicht