Terug naar overzicht

Smoked Beer Barbecue Sauce

juni 2011
Door: anoniem

KOKEN MET BIER

Smoked Beer Barbecue Sauce

Deze saus heb ik gemaakt voor januari 2011 editie van barbecue uitdaging van het BBQ Forum, Q the Book en wordt gebruikt bij de Sauerkraut Braised Ribs, maar je kunt hem ook op andere dingen loslaten. Het recept komt uit het Ribs, Ribs, Outrageous Ribs boekje van Steven Raichlen. Lastig ingrediƫnt in dit verhaal is het rookbier, Frits van Easterwood BBQ was zo vriendelijk om mij van een flesje te voorzien, nogmaals hartelijk dank!! Maar bij een goede slijter of bierwinkel moeten ze je vast wel aan dit spul kunnen helpen. Anders kun je ook wat liquid smoke toevoegen aan gewoon bier om hetzelfde effect te verkrijgen.

 

Ingrediƫnten:
3 eetlepels boter, 1 ui, fijngehakt, 1 teen knoflook, fijngehakt of uit de pers,
250 ml rookbier, 60 ml ketchup. 60 ml molasse (te koop bij de natuurwinkel, vervang evt. door stroop met wat zout), 60 ml worcestersaus, 3 eetlepels Dijon mosterd, 2 eetlepels bruine basterdsuiker of meer naar smaak, 1 theelepel rode wijnazijn of gewone azijn, zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Smelt de boter in een pan, voeg de gehakte ui toe en bak tot dit diep goudbruin is. Voeg de knoflook toe en laat een minuutje meebakken. Voeg het bier toe en kook het geheel in tot de helft. Voeg daarna de ketchup, molasse, worcestersaus, mosterd, bruine suiker en de azijn toe. Laat de saus in 6 tot 10 minuten indikken. Regelmatig roeren met een houten lepel. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe. Voor meer zoetheid voeg je nog bruine suiker toe. De saus moet hoog op smaak zijn. Serveer de saus op kamertemperatuur. Afgedekt in de koelkast blijft deze saus zeker een week goed.

 

Terug naar overzicht