Terug naar overzicht

Een gelukkig huwelijk

november 2011

Een gelukkig huwelijk
 
Suggesties voor een geslaagd samenspel van spijs en drank moeten niet te nauw worden genomen. Het is bijvoorbeeld onzin te beweren dat een bepaalde kaas alleen tot zijn recht zou komen met één bepaalde wijn, en dan nog van een bepaald jaar. De specifieke bieren die hier genoemd worden, vertegenwoordigen groepen zoals pils, blond abdijbier, witbier, donker abdijbier, geuze... De voorgestelde gelukkige mariages zijn dan ook vaak mogelijk met alle leden van de groep.
 
De regels voor mariages met bier zijn eigenlijk dezelfde als die voor wijn. De twee archetypes van gerechten, vis (friszuur) en vlees (indringend zacht), vragen om twee fundamentele biergroepen: pils en witbier voor de friszure lijn, donker abdijbier voor de indringend-zachte lijn. Voor een mooi samenspel moet op de eerste plaats het gerechttype samenvallen met de passende biergroep: vis en aanverwante met friszure bieren, stoofpotten en dergelijke met zachte donkere bieren. In grote lijnen komt dit in de wijnwereld overeen met de regels voor witte en rode wijn, met alle nodige nuances. Pils en zijn sterkere broer, licht blond abdijbier, passen bij de twee archetypes van gerechten en zijn dus de parallellen voor rosé.
 
De biergroep waarin we het moeten gaan zoeken voor visgerechten bestaat uit pils, witbier, licht blond abdijbier, abdijbier tripel en geuze. In deze opsomming staan de bieren gerangschikt volgens stijgende complexiteit van de smaak. Voor vleesgerechten - in stijgende complexiteit gaande van Iepers potjesvlees over Luikse sla met gebakken spekblokjes tot stoofpotten - ontvouwt zich in dezelfde volgorde het register van de passende fundamentele biergroep : pils, ale, licht blond abdijbier, dubbel donker abdijbier en kriek.
 
Binnen het archetype van gerechten - bijvoorbeeld de vislijn, van mosselen met friet tot tarbot in roomsaus - moeten we letten op de complexiteit van het gerecht en die van het bier: die moeten passen. Een complex smaakpatroon kan immers niet bevorderd worden door het samen te brengen met een simpele, enkelvoudige smaak. Integendeel, het wordt erdoor vernietigd. Het resultaat is een scheefgetrokken smaak geheel dat wringt in de mond.
 
Bron: Knack Magazine, 26 oktober 2011

Terug naar overzicht