Terug naar overzicht
5 okt. 2017 - BELANGRIJKE AANVULLINGEN OP CLUBBLAD!!!!

In deze nieuwsflits:


Beste Leden
Door een vergissing zijn nogal wat artikelen niet in het clubblad gekomen. Hierdoor is het clubblad van oktober aan de dunne kant. Dat is nog niet het ergste maar wel is daardoor belangrijke informatie niet in het blad gekomen. Sommige artikelen kunnen wel wachten maar een paar niet.
Belangrijk: voor de onderlinge wedstrijd is vooral van belang dat er nu drie flessen per bier moeten worden ingeleverd en niet zoals voorheen twee.
Verder is er de aankondiging van het gezamenlijk brouwen.
De voor het blad bedoelde artikelen vindt je hieronder.

Paul Langenberg

 

CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2017-2018
 
De clubkampioenschappen voor de lichte bieren komt eraan.  Bij de komende clubavond van 13 oktober worden de licht gekleurde bieren in de klasse A en C gekeurd.
Het inschrijven van de bieren kan via de site http://www.roerstok.nl. Dit kan op een gereserveerde pagina, ‘alleen voor leden’.
Mocht je om wat voor reden dan ook, hierop niet kunnen inloggen bellen kan altijd. Inschrijven kan vanaf nu tot uiterlijk woensdag 11 oktober 24:00u. Na opgave van biertype en begin SG krijg je het pdf-bestand met de etiketten retour. 
 
We willen nog wel even een paar punten extra onder de aandacht brengen.:

  • Als biertypen hanteren we de lijst van het BKG zoals voorgesteld op hun website http://www.bierkeurmeestersgilde.nl. De bedoeling is om deze categorieën te gebruiken omdat het anders voor de proevers niet duidelijk is welk type ze proeven.
  • Zorg er zelf thuis al voor dat de ETIKETTEN OP DE FLESSEN geplakt zijn. Diegenen die telefonisch hebben ingeschreven krijgen hun etiketten bij inlevering op de wedstrijdavond.
  • Neem van elk ingezonden bier DRIE FLESSEN mee. Een ervan wordt gebruikt voor de keuring op de clubavond, de tweede en derde eventueel voor de finale keuring.
  • De finale keuring gebeurt door de Bierkeurmeesters van het BKG.
  • Stuur je geen bieren in, maar heb je interesse om de bieren te keuren op de clubavond geef je dan op via het volgende e-mailadres: wedstrijd@roerstok.nl 

 
De wedstrijdcommissie,
 
Wim van den Kieboom
Diana Goos
Jack Goos
Telefoon: 06-23648637
 
 
Wedstrijdreglement clubkampioenschap “De Roerstok”
 

  • De wedstrijd staat uitsluitend open voor leden van de vereniging.
  • Inschrijving dient via de website plaats te vinden en kan tot uiterlijk twee dagen voor aanvang van de wedstrijd. Bij inschrijving opgegeven:
  • de brouwer(s),
  • biertype (volgens de gepubliceerde lijst)
  • begin soortelijk gewicht (SG).

Na inschrijving krijgt de deelnemer een flesnummer retour via mail.

  • Ieder lid mag per categorie maximaal 2 bieren inzenden, die duidelijk verschillend van samenstelling moeten zijn. Dit is inclusief gezamenlijke brouwsels. Een gezamenlijk brouwsel kan slechts door één van de gezamenlijke brouwers worden ingeleverd.
  • Van elk ingezonden bier moeten 3 flessen ingeleverd worden (voorafgaand aan de clubavond). Bij inlevering moeten flesjes voorzien zijn van zelf afgedrukte etiketten zoals per e-mail ontvangen. Op het etiket is alleen het biertype en het flesnummer vermeld.

De afstand tussen de sluiting en het bieroppervlak moet tussen 1 en 4 cm zijn.
Ook mag het bier bij openen niet eruit stromen. Wordt niet aan deze voorwaarden voldaan dan vindt puntenaftrek plaats.

  • Tijdens de clubavond van oktober worden bieren in de volgende categorieën geproefd:
  • Klasse A: licht smalbier: begin SG tot en met 1059 en kleur maximaal 30 EBC,
  • Klasse C: licht dikbier: begin SG vanaf 1060 en kleur maximaal 30 EBC.

30 EBC is de kleur van Palm.

  • Tijdens de clubavond van februari worden bieren in de volgende categorieën geproefd:
  • Klasse B: donker smalbier: begin SG tot en met 1059 en kleur minimaal 30 EBC,
  • Klasse D: donker dikbier: begin SG vanaf 1060 en kleur minimaal 30 EBC.
  • De jury bestaat uit:
  • alle deelnemende brouwers, eventueel aangevuld met niet-deelnemende leden.
  • Elk van de ingezonden bieren worden gekeurd door de brouwers en eventueel niet-deelnemende leden. De punten worden gegeven op vijf kenmerken te weten: kleur, koolzuur, geur, smaak en nasmaak. De beoordelingsschaal voor de individuele kenmerken loopt van 1 t/m 10 en alles ertussen in. Dus hoe beter het kenmerk volgens biertype, hoe hoger de score. Bij de verwerking van de resultaten wordt voor de eerste twee kenmerken geen weegfactor meegenomen. Voor het derde en vierde kenmerk geldt een weegfactor van 3 en voor het laatste kenmerken geldt een weegfactor van 2. Dus per biertype is er in totaal maximaal (10+10+(3x10)+(3x10)+(2x10)) 100 punten te vergeven. Bij gelijke gemiddelde scores uit acht beoordelingen geldt; de beoordelingen die het dichtst bij elkaar liggen, gaan voor beoordelingen met meer spreiding. Dus bijvoorbeeld 60+70+80 is beter dan 50+70+90.
  • De finale van de zes beste bieren van beide categorieën:
  • vindt plaats eind februari begin maart.
  • wordt uitgevoerd door Keurmeesters van het BKG.
  • keuring vindt plaats conform de criteria van het BKG.
  • ieder bier krijgt een keuringsrapport.
  • De volgorde van de finalisten per categorie wordt bepaald door het gemiddelde van het aantal punten behaald in de eerste Hier volgen 6 finalisten uit.
  • Van de 6 finalisten bepaalt het BKG, na keuring, de uiteindelijke winnaar. Dit geldt voor de lichte en donkere bieren.
  • De uitslag wordt bekend gemaakt op eerstvolgende jaarlijkse feestavond en publicatie vindt plaats in het erop volgende clubblad.
  • In gevallen van discussie over dit wedstrijdreglement en gevallen waarin dit reglement niet voorziet, is het oordeel van de wedstrijdcommissie bindend.

 
Hieronder staan de meest gangbare biertypen waaruit gekozen kan worden:
 

Categorie Licht Smalbier (klasse A)

 

 

 

 

 

 

Soort

Voorbeeld

Alcohol

Smaak

American Pale Ale

Sierra Nevada, Flying Dog

4.5 – 6.0%

hopbitter en veel esters

Berliner Weisse

Schultheiss, Kindl

2.8 – 3.7%

brut Champagne, ciderachtig,verfrissend zuur

Bitter Blond (B)

Westmalle Extra, La Rulles Estivale, Westvleteren Blond

4.3 – 5.6%

bitter, droog, iets fruitig en ‘schoon’

Brettanomyces Blond

Orval

5.5 – 7.0%

bitter tot zeer bitter, zurig, zeer droog en iets fruitig

California Steam

Anchor Steam

4.8 – 5.2%

hopbitter, moutig, kruidig, harsachtig, peperig, houtachtig

Dortmunder Export

Dortmunder Union Export, Dortmunder Kronen

5 – 5.6%

bitter, moutig, geen esters of diacetyl

Faro

Boon, Cantillon, Drie Fonteinen, De Cam

4.0 – 5.0%

zoet, iets fruitig en zurig

Geuze Lambiek

Drie Fonteinen, Oude Geuze Boon, Cantillion 100%

5.0 – 7.6%

frruitig, cider/sherry-achtig met eiken-, kurk- en houtsmaken

Irish Red Ale

Murphy’s, Guinness Kilkenny, Beamish Red

4 – 5.2%

bitter, moutig en soms zoutig en/of geroosterd en droog

Kölsch

Früh, Küppers Kölsch

4 – 5%

subtiel hoppig met weinig esters

Münchener Helles

Paulaner Original

4.7 – 5.3%

moutig, zoetig, soms iets bitterig

Oktoberfest

Paulaner Oktoberfest

5.0 – 6.0%

diepe volle moutsmaak en soms iets hoppig

Pale Ale (GB)

Shepherd Neame

4.5 – 5.6%

hopbitter, fruit, kruidig (uit hop)

Pilsener

Heineken, Grolsch, Brand

4.4 – 5%

bitter, iets moutig, droog

Pilsener Urtyp

Brand Urtyp, Amstel 1870

4.4 – 5.5%

bitter tot zeer bitter, moutig

Saison

Dupont, Saison de Pipaix, Saison Voisin

5.5 – 6.7%

droog, iets fruitig, zoetig, soms muffig kelderachtig

Speciale Belge

Palm, De Koninck

4.5 – 5.5%

bitterig, licht zoetig, soms lichte gerstsmaak, soms gistig

Weizen

Schneider Original, Paulaner, Grolsch Premium Weizen

5 – 5.6%

zoetig, moutig, kruidig en fruitig (gist), soms zurig

Witbier

Hoegaarden, Dentergems

4.3 – 5.2%

zoetig tot zoet, zurig, specerijen

 

 

Categorie Licht Dikbier (klasse C)

 

 

 

 

 

 

Soort

Voorbeeld

Alcohol

Smaak

Barley Wine

Kasteel Gouden Tripel, het Kanon, Bush Amber

8.5 – 15%

zoet(ig), sterk alcohol verwarmend, bitterig, fruitig

Blond(e)

Leffe, La Trappe Blond

6.0 – 7.5%

moutig, iets alcoholisch, bitterig, soms fruitig

Dortmunder Strong

Gulpener Dort, Amstel Gold, Alfa Super Dortmunder

6.5 – 7.7%

iets moutig tot zoet, iets hopbitter, soms zwak diacetyl

Double Imperial IPA (USA)

De Molen Amarillo, Russian River Pliny the Elder

7.5 – 11.5%

intens bitter en complex hoppig, moutig, fruitig

India Pale Ale (GB of USA)

Shepherd Neame 1698 (GB), Burton Bridge Empire (GB),
Flying Dog Snake Dog (USA)

5.6 – 7.5%

zwavelig, bitter, iets moutig, fruitig en soms zurig (GB)
bloemenachtig, bitter, volmoutig, fruitig (USA)

Lichte Dubbelbock

Andechs Bergbock Hell

7.0 - 10%

mout, zoetig, bitterig (soms bitter)

Meibo(c)k

Brand Imperator, Lindeboom Lentebock

6.5 – 7.5%

vol moutig, bitterig tot bitter

Sterk Witbier

De 3 Horne Wit, Trivenius (De Graal), Ezel (Bavik)

5.5 – 8.0%

zoetig tot zurig-zoet, kruidig (koriander, specerijen)

Sterke Blond(e)

Duvel, Brigand, Piraat, Lucifer

8.0 – 9.0%

bitterig tot bitter, fruitig, soms iets wrangig-kruidig

Sterke Saison

Dupont II Moinette, Silly Double Enghien Blonde

7.5 – 9.0%

bitter(ig), fruitig, kruidig citrus, muffig

Tripel

Westmalle, Affligem, Chimay wit

7.5 – 9.5%

volmoutig, bitterig tot bitter, zoetig alcoholisch

Weizenbock

Weihenstephan Vitus

6.8 – 8.5%

moutig, zoetig, kruidnagel, soms iets zurig

 
 
Samen WAT brouwen zaterdag 18 november 2017.
Zoals bijna elk jaar in november brouwen we op zaterdag 18 november weer samen. Dit is al voor de vijfde keer in het WAT gebouw.
In september is het winnende recept van Bas de Winter, een Kolsch, al besproken. De inschrijving is ook al gestart maar er kunnen er nog genoeg bij. Als je nog niet veel ervaring hebt probeer dan aan te sluiten bij een ervaren brouwer en splits het brouwsel aan het eind van de dag. Op de clubavond in oktober kun je nog inschrijven maar ook via de website. Doe dat voor 18 oktober en geef aan of je korrel of vloeibare gist wil gebruiken.
De pakketten worden op de clubavond van november door Sjef geleverd. Graag ook allemaal dan betalen bij de penningmeester. Dat kan tegenwoordig ook met je pinpas. Als je deel neemt aan het samen WAT brouwen kun je het pakket in onze opslag achterlaten. De vloeibare gist kun je echter beter mee naar huis nemen om op te kweken.
Brouwers zijn op 18 november welkom vanaf 09.00 uur en kijkers vanaf 10.00 uur. We ruimen rond 16.00 uur samen alles op zodat we allemaal weer een beetje op tijd naar huis kunnen. De brouwers krijgen een lunch aangeboden en worden verzocht 6 flesjes eigen gebrouwen bier mee te brengen om samen te  proeven.
Op de dag zelf zijn we telefonisch bereikbaar op het  nr. van Danny: 06 20077927.
 
Danny Linnenbank, Marc Emmen en Manus van Bommel.  

 

Terug naar overzicht