Terug naar overzicht

Op bezoek bij de thuisbrouwerij van Raymond van Gils

maart 2009
Door: Paul Langenberg

OP BEZOEK BIJ THUISBROUWERIJ VAN RAYMOND VAN GILS 

Technisch vernuft

Dit keer valt het wel mee om de weg te vinden naar het huis van Raymond, het kan gelukkig ook op de fiets en het is een beetje koud maar wel lekker zonnig weer en dan is het naar Goirle prettig fietsen. In de tuin staat nog een pan met daarin de nog wat nadampende bostel. De ketel is om de maischtemperatuur zo goed mogelijk constant te houden, met folie omwikkeld.

Raymond staat gewoon in de keuken met het kokende wort op het fornuis, de kinderen zitten rustig aan tafel en zijn vrouw lijkt er ook geen moeite mee te hebben dat er wat damp het huis in komt. Ze lust gelukkig ook bier dus dat helpt er wel aan om het brouwproces in huis lijdzaam te ondergaan.

Apparatuur

Bij iedere brouwer zie je wel een handigheidje of iets wat een ander niet heeft. Raymond zit goed in de apparatuur, dat heeft ook wel te maken met zijn opleiding en werk. Raymond heeft de laboratoriumschool gedaan en werkt nu bij Eurovet in Bladel. Misschien suggereert de naam dat dit iets met overgewicht heeft te maken maar dat is niet zo. Het gaat om een veterinair bedrijf waar hij de kwaliteitscontrole doet. Raymond is zelf trouwens ook niet vet maar dat zal ook wel komen omdat hij meestal op de fiets naar Bladel gaat, toch iedere dag een respectabele 50 kilometer, waarvan acte.

Hij heeft ook bij IFF gewerkt en zijn laboratorium verleden heeft als voordeel dat er wel eens een afgeschreven apparaat ergens staat te verstoffen. Bij binnenkomst springt dan ook een buitenmaatse pH meter in het oog. Ook een thermostaat met schakelaar en timer is een handig hulpmiddel. Je kunt er je  elektrisch verwarmde ketel mee regelen. Voor gas kan dit niet maar je zou het ding ook kunnen gebruiken om je gistkast op temperatuur te houden.

Ook wel handig is zijn roerwerk dat eigenlijk wel wat op een mixer lijkt en bij ondergetekende het idee wakker roept of het misschien met een mixer ook niet mogelijk is een roerwerk te maken. Die vraag moet eens naar de technische commissie in de hoop dat het niet afgedaan wordt met de opmerking dat er dan maar even een vertraging op gezet moet worden want dat valt niet binnen de mogelijkheden van schrijver dezes.

Brouwverleden

Raymond heeft ooit rondleidingen verzorgd bij brouwerij de Roos in Hilvarenbeek. Toen hij daar een tijdje rondliep raakte hij steeds meer geïnteresseerd in het brouwen. Hij ging zijn eerste aankopen doen bij Brouwland en trof daar toevallig Gerard Weterings die hem een en ander vertelde en en passant ook kon vertellen dat veel wel goedkoper kon worden bemachtigd. Daarna is hij verslingerd geraakt aan het brouwen en brouwde een bier dat hij bij de Roos liet proeven. Het bier viel erg in de smaak en Raymond wilde er wel gaan werken als brouwer. Uiteindelijk liep dit toch niet helemaal goed omdat hij te weinig vrijheid kreeg om naar eigen inzicht te brouwen en is hij er gestopt. Nu werkt hij dus in Bladel en beperkt het brouwen tot zijn eigen keuken. Soms brouwt hij met zijn broer, soms met een vriend, echter vandaag is hij alleen heer en meester achter de ketels.

Niet teveel

Raymond brouwt niet meer dan twintig liter, dat vindt hij wel genoeg omdat het bier dan niet te lang staat, hij is geen voorstander van oude bieren. Bovendien heeft hij wel een beetje een hekel aan bottelen (daarin zal hij niet de enige zijn) en dan is honderd liter echt niet te overzien. Dit keer wordt trouwens de Witte Trappist gemaakt, het kloonbier voor het komende ONK. Hij heeft wel zelf de gist opgekweekt van het origineel. De aanzet van opkweken heeft hij trouwens gedaan met een beetje vruchtensap als voeding voor de gist, daarna is er wort bijgevoegd. De gist in de fles ziet er actief uit dus dat belooft wel iets.

Niet bij bier alleen

Maar de mens zal niet alleen bij bier leven. Raymond heeft nog wel andere hobby’s en geen alledaagse. Hij heeft zelf een vlieger gebouwd en denk dan niet aan het liedje van André Hazes (al zou met de vlieger van Raymond best een brief verplaatst kunnen worden naar hogere regionen) en ook niet aan zo’n lullig van kranten gevouwen dingetje met een frame van eetstokjes. Nee, hier is een echt ontwerp aan vooraf gegaan gemaakt op de computer en daarna op de naaimachine in elkaar gezet nadat de onderdelen met behulp van mallen zijn uitgesneden. Het resultaat is een veelkleurig en schitterend vormgegeven vliegend gevaarte dat met behulp van een soort gyroscoop in de lucht kan worden gehouden. Onnodig te zeggen, dat hij hiermee veel bekijks trekt in de buurt. Nog leuker is, dat hij aan de vlieger een camera heeft vastgemaakt die met behulp van een ingenieus mechaniekje bestuurd door een eierwekker, luchtfoto’s maakt. Zo zie je nog eens of de buren een zwembad in de tuin hebben.

En verder, ook niet bij bier alleen want brood bakken doet hij ook graag. En mocht hij nog tijd over hebben dan wordt die gestoken in de volgende te ontwikkelen hobby namelijk de elektronica. De boeken liggen al klaar.

Paul Langenberg

Terug naar overzicht