Terug naar overzicht

Sprekers op clubavond Maart 2009

maart 2009
Door: Frits Haen

LA VIEILLE FORGE

 

Sinds het januarinummer van dit jaar hebben wij dankzij “Opper-Chouffe” Christian Bauweraerts weer een nieuwe adverteerder mogen begroeten. “La Vieille Forge” is een oude smidse uit 1710 gelegen in een typisch rustig Ardenees dorpje, Mont, bij Houffalize, vlakbij de brouwerij van La Chouffe. Hier kan men terecht voor Beer, Bed & Breakfast. Uitbaters zijn Tine en Pol die tevens gids is in Achouffe. Voor meer informatie over de mogelijkheden van overnachtingen e.d. verwijs ik graag naar de advertentie verderop in het clubblad

Komende clubavond is Pol Ghekiere ook een van onze gasten en speciaal voor deze gelegenheid heeft hij samen met Derek Walsh (wie kent hem niet?) op 13 februari van dit jaar een zeer bijzonder bier gebrouwen.

Hieronder volgt een klein verslag geschreven door Christian Bauweraerts himself, die komende clubavond helaas niet aanwezig kan zijn i.v.m. andere (bier)verplichtingen in de USA. Ook de foto’s zijn door Christian gemaakt.

 

Brouwdag bij Interpol

De infrastructuur van Pol & Tine is duidelijk een paradijs voor thuisbrouwers. Pol brouwt er bieren om "U" tegen te zeggen. Hij brouwt 2 verschillende bieren: ”De Witte Pol” (een tarwebier van 4,5 vol. % Alc.) en  “De Zwarte Pol” (een donker Bier van 9,0 vol. % Alc.). “De Zwarte Pol” is de voorloper van de "Kuvee Elektrik" dat nu door brouwerij “Smisje” per brouwsels van 16 hl in Mater/Oudenaarde gebrouwen wordt. Het basisrecept van de Kuvee Elektrik komt nog van Christian Van Haeverbeke, de brouwmeester van Achouffe, die voordien in andere brouwerijen actief was en van een bepaalde brouwerij een recept meehad van een donker bier dat 80 IBU had. Dit bier werd sinds meer dan 10 jaar niet meer gebrouwen.

 

 

Vrijdag 13 februari.....

Het is zover, thuisbrouwpaus Derek Walsh is opgeklommen naar het hoger gelegen "Mont". Mont betekent berg, de Mont in kwestie is gelegen tussen de bottelarij van Fontenaiile en de brouwerij van Achouffe. De brouwerij en de bottelarij horen toe bij de groep Duvel-Moortgat.
Maar brewery “Inter-Pol” is onafhankelijk. Pol brouwt er zo graag, dat hij de 4 dagen voor Derek kwam, 7 brouwsels van elk 20 liter had gebrouwen! Van een productieve thuisbrouwer gesproken! Pol en Derek hebben dus samen een "Canadian Mapple Sirop inspired brew" gerealiseerd. Van het brouwen van het bier werden enkele foto's genomen. Gelukkig werden er niet zoveel foto's genomen van de afloop, want het werd redelijk laat. Wij kregen nog hoog bezoek met name van Fedor Vogel (Bier Magazine) en van Willem Verboom (Bier Magazine & Pint). 

 

 

 

Het bier dat Derek & Pol hebben gebrouwen zal op vrijdag 13 maart bij maandelijkse clubavond van "De Roerstok" geproefd kunnen worden. Pierre Rajotte en Marc Andries zullen er dan ook bijzijn. Marc Andries brouwt zijn Kessel bier in een "industriële thuisbrouwinstallatie" dat ontworpen werd door de Canadese thuisbrouwer Pierre Rajotte.

Indien iemand een foto wenst in zwaarder formaat, dan kan hij mij die gerust vragen. Wel het exacte fotonummer er bij voegen.


Vriendelijke groeten en allen op 13 maart naar Tilburg.

Christian Bauweraerts

 

 

PIERRE RAJOTTE

 

Brouwer, schrijver en leverancier van brouwapparatuur

Pierre Rajotte, wie kent hem niet, deze Canadese thuisbrouwer? Is het niet van zijn boeken (The first steps in yeastculture en Belgian Ales) dan wel van zijn fameuze brouwinstallaties. Eind zeventiger jaren begon hij al met het thuisbrouwen. Al snel kwam hij erachter dat de destijds aangeboden (gedroogde) gist niet het gewenste resultaat gaven. Hierdoor ging hij zich meer verdiepen in het opkweken van gist. Zijn ervaringen kwamen hem later weer te pas bij het schrijven van het boek “The first steps in yeastculture”. Een boek dat destijds door Martin Hofhuis in het Nederlands vertaald is en gretig aftrek vond bij thuisbrouwend Nederland. Eind tachtiger jaren begon hij met het bouwen van brouwinstallaties. Het bewijs dat hij dit goed en tegen een betaalbare prijs doet is te zien bij de Marc Andries zijn brouwerij “De Vlier”. Komende clubavond beantwoordt Pierre vragen over het brouwproces.

 

 

MARC ANDRIES IS DE NAAM

 

Marc studeerde af aan de Vrije Universiteit Brussel als ingenieur in de scheikundige en landbouwindustrieën. Met die bagage aan kennis zou hij nadien een heel gevarieerde loopbaan opbouwen.

 

Meura

Eerst ging hij aan de slag bij de firma Meura, de grootste producent – zeker in België – van materiaal voor de brouwerij-industrie. Marc werkte er vooral rond gistingssystemen, o.a. systemen voor gistpropagatie, maar vooral toch de ontwikkeling van de Immobilised Yeast Fermentor (IYF) was zijn ‘ding’. Zoals hierboven al gezegd, is dit een systeem waarbij de vergisting van wort tot bier – een proces dat op de traditionele manier verschillende dagen in beslag neemt – kan gereduceerd worden tot één dag. Vereenvoudigd en beeldend voorgesteld komt het er eigenlijk op neer dat het klassieke systeem omgekeerd wordt. Klassiek is het het wort dat stilstaat en de gistcellen zwemmen er in rond om de suikers op te sporen en op te eten. Bij de IYF zitten de gistcellen vast op de wand van poreuze keramische buisjes, waardoor het wort stroomt.

De gistcellen hoeven dus alleen maar ‘toe te happen’ in de voorbijstromende suikers en hoeven geen verdere inspanning te leveren (meer info: zie Den Bierproever nr. 54, januari 1999). De ontwikkeling van het procédé tot een commercieel haalbaar en verkoopbaar resultaat vergde echter zware investeringen, en om een lang verhaal kort te maken: Meura was niet bereid die investering te doen, zodat het project in feite stilaan doodbloedde.

 

Achouffe

Onder meer daarom verliet Marc Andries het bedrijf Meura. Gedurende een jaar was hij dan actief in Brasserie d’Achouffe, waar zijn verantwoordelijkheden vooral op het technische vlak lagen, meer bepaald het opvolgen van de productie. Tegelijkertijd was hij ook actief in de in 1993 heropgestarte brasserie Piron in Aubel, waar de brouwerij van Achouffe in 1996 een meerderheidsparticipatie had genomen. Daar experimenteerde hij verder met het continue gistingssysteem. De commerciële partner in brouwerij Piron ging echter failliet en Brasserie d’Achouffe besloot niet verder te gaan met de brouwerij in Aubel. Tijdens deze periode van zijn beroepsleven was Marc ook deeltijds aan de slag aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij instond voor de begeleiding van studenten bij hun eindejaarswerk.

 

Haacht

Rond die tijd leerde Marc ook zijn huidige echtgenote kennen en die zag een verhuizing naar het verre Achouffe eigenlijk niet zitten. Marc verliet dus Achouffe en ging aan het werk in de brouwerij Haacht in Boortmeerbeek, waar men op dat moment iemand zocht om de bottelarij te leiden en een project mee op poten te zetten om een nieuwe bottelarij te installeren en op te starten. Het werd een periode waarin hij niet alleen zijn technische kennis optimaal kon benutten, maar waarin hij ook heel wat ervaring verwierf in het leiden en motiveren van een relatief grote groep werknemers.

 

Zonnecellen

Door de ervaringen in Achouffe en Haacht had Marc eigenlijk te smaak te pakken gekregen in het opstarten van productielijnen en toen het project rond het installeren van een nieuwe bottelarij in Haacht achter de rug was, verliet Marc de brouwerij om in een bedrijf in Tienen in wezen hetzelfde te gaan doen, maar dan op een totaal ander gebied: het opstarten van een productielijn voor de fabricatie van zonnecellen. Hij werkte er gedurende vier jaar, om nadien in Nederland in een ander bedrijf, dat eveneens zonnecellen vervaardigde, zijn bezigheden voort te zetten. In de zomer van vorig jaar werd hij benaderd door Liefmans Breweries om het productieproces in de brouwerij, die in zware financiële moeilijkheden zat, eens volledig terug op poten te zetten. Marc wilde hier wel op ingaan, maar diende eerst zijn contract in Nederland af te werken. In principe had hij begin januari van dit jaar aan de slag kunnen gaan in Dentergem, maar zoals bekend ging Liefmans Breweries net voor Kerstmis failliet en kwam er van de geplande overgang niets in huis.

 

 

 

 

Eigen brouwerij

Die onvoorziene omstandigheden brachten een al lang sluimerend project plots in een echte stroomversnelling: het opstarten van een eigen brouwerij. Weliswaar werkte bij in de eerste helft van dit jaar nog als ploegleider bij Côte d’Or om toch een inkomen te hebben, maar het was vanaf het begin de bedoeling dat zijn brouwerij een full time beroepsbezigheid zou worden. Op 10 maart 2008 werd de BVBA Brouwerij De Vlier officieel opgericht, een eerste grote stap. Als locatie werd een leegstaand gebouw in het centrum van de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo gevonden, waar vroeger het café Bieduif’ke was gevestigd. De keuze van een naam voor de nieuwe brouwerij vloeide voort uit de streeknaam Vlierbeek en het werd dan ook brouwerij De Vlier. In april werd het besluit genomen om een volledig nieuwe brouwinstallatie aan te kopen. Door zijn werkzaamheden bij Meura en in de brouwerijwereld was Marc bevriend geraakt met Pierre Rajotte, een Canadese leverancier van kleine brouwerij-installaties van goede kwaliteit aan betaalbare prijzen (en ook auteur van het boek “Belgian Ales”). De brouwketels en tanks werden geleverd begin juni en onmiddellijk geïnstalleerd, zodat nog diezelfde maand kon gestart worden met proefbrouwen. Begin juli werd al het eerste bier op grote schaal gebrouwen. Op het ogenblik van ons bezoek brouwde Marc Andries 500 liter (één brouwsel) per week. Hij wil echter zo snel mogelijk overgaan naar 1500 liter per week. Daartoe worden twee bijkomende gist- en lagertanks van 1000 liter geïnstalleerd.

 

Bron : Interview met Casimir Elsen (Zythos)

 

 

DEREK WALSH

 

Thuisbrouwer, schrijver, keurmeester

Derek Walsh van geboorte Canadees is vooral bekend als thuisbrouwer, assistent van beerhunter Michael Jackson , bierkeurmeester en medeoprichter van de bierbrouwvereniging SNAB. Een paar jaar geleden verscheen van zijn hand de Biertypegids. Dit 143 bladzijden tellende boekwerk, in handig formaat, is niet het zoveelste boek over bier. Er staan geen brouwerijen opgesomd met hun assortiment, geen geschiedenis, brouwprocessen, foto's of marketingverhalen. Nee, het is eerder een technisch bierbijbeltje alleen bedoeld voor (thuis)-brouwers, keurmeesters en ervaren bierproevers.

 

Derek heeft in de gids zelf duidelijk zijn bedoeling uitgelegd: Hij wilde een gids samenstellen met technische en recepteninformatie; objectieve smaak- omschrijvingen en proefformulieren voor gevorderden. Daarnaast is Derek er in geslaagd om misverstanden over biertypen te corrigeren en tenslotte om minder bekende biertypen uit te diepen en proevers en zelfbrouwers nieuwe uitdagingen te geven. Sinds 1999 is Derek bezig geweest met het samenstellen van deze gids. Er ging ook geen bierfestival voorbij of je kwam hem tegen met zijn laptop, thermometer, pH-meter en zijn onafscheidelijke mini-proefformuliertjes.

 

In minder dan twee jaar heeft hij zo'n 400 bieren gekeurd; het objectief proeven en het onderbrengen in typen en research world-wide dwingen respect af. Het is ook al weer een paar jaar geleden dat we hem op onze clubavond met een zeer boeiende lezing mochten verwelkomen. Toen al sprak hij van biertypen in plaats van biersoorten en zijn eigenzinnige achterliggende gedachte hieromtrent. Het voorwoord van zijn boek is, niet geheel onverwacht, geschreven door Beerhunter Michael Jackson , beide zijn Engelstalig en Derek is jarenlang correspondent voor Michael geweest in Nederland. Ook was Derek medewerker bij de TV-serie 'the Beerhunter' 'Derek is a passionate, but demanding, beer-lover and a brewer of distinction. I shall be consulting his new work for its detail, clarity and accessibility...'

 

Terug naar overzicht