Terug naar overzicht

Christoffel Nobel - Kloonbier op het ONK 2011

december 2010
Door: Herman Beeke

Christoffel Nobel - KLOONBIER op het ONK 2011

Het ONK van 2011 is op komst en het kloonbier is de Christoffel Nobel geworden. Zoals gebruikelijk willen wij als Roerstokkers aan het ONK meedoen met de inzendingen.

Een recept is echt onmisbaar en daarom hebben er al diverse brouwers zich over het recept gebogen. De moutsamenstelling is zeer eenvoudig, het maischschema zeker niet moeilijk. Echter de hop is bij dit kloonbier van essentieel belang. Om een definitieve keuze te kunnen maken m.b.t. de hop willen we een korte discussie op de komende clubavond, bereid je dus voor op de discussie!

In concept het mogelijke recept van de Christoffel Nobel.

Recept voor 10 liter bier:

3600 gram pilsmout 3 EBC

    38 gram Hallertau Hersbrucker hop 4% alfazuur (75 minuten koken)

      7 gram Hallertau Hersbrucker hop 4% alfazuur (10 minuten koken)

    11 gram Saaz (CZ) hop 3% alfazuur (20 minuten koken)

    20 gram East Kent Goldings hop 5,5% alfazuur (dry-hopping)

          Christoffel gist (slurry)

    11 liter maischwater

      6 liter spoelwater

 

62 °C              60 minuten (beslag 5,5 pH)

72 °C              15 minuten

80 °C                5 minuten

 

Vergistingstemperatuur:    20 °C

Dryhoppen met 20 gram East Kent Goldings hop gedurende 10 weken

Suiker voor hergisting in fles: 7 gram/liter

Begin SG:      1078               Eind SG:        1018

Bitterheid:     40 EBU          Kleur:            10 EBC

 

Inschrijven kan op de komende clubavond, 17 december 2010. De pakketten worden in januari 2011 uitgeleverd en zal het door jullie definitieve recept gepubliceerd worden. Dat lijkt allemaal snel, maar dat is ook nodig. Bij dit kloonbier hebben we de nodige tijd nodig voor de dry-hopping. Als je het bier brouwt in januari of februari kan het nog op tijd af zijn en gerijpt als het op tafel komt tijdens de keuring van het ONK 2011.

Wat ook heel prettig is om van je eigen gebrouwen biertje te genieten in een mooi voorjaarszonnetje, trots te zijn op je gedryhopt biertje waar je zo lang op hebt moeten wachten.

Brouw met plezier en tot op de keuring van het ONK!

Herman Beeke

Op de valreep hebben we nog contact gehad met Joyce van de Elshout van de brouwerij Christoffel en die geeft de volgende reactie:

Wij zijn heel benieuwd!

Hier een paar tips en opmerkingen:

  • Eind SG is nogal hoog. Wij bereiken rond 3,0 Plato (SG ongeveer 1012?). Dit is onder andere dankzij de ondergist. Bij bovengist kiezen voor een stam met een hoge eindvergistingsgraad of anders een deel van het mout vervangen door een deel suiker of stroop
  • Onze dry-hopping gebeurt, en dat is nooit enig geheim geweest, voornamelijk met Spalt. Golding is echter ook een fijne keuze.
  • Advies bij elk bleek continentaal bier: gebruik zeer zacht water, corrigeer de pH van het beslag direct na het inmaischen tot 5,4-5,6, en corrigeer de pH bij aanvang van het koken tot 5,1-5,2
  • Advies bij elk zwaarder bier: gebruik een giststarter. Bij aanzetten van de gist zeer goed beluchten, eventueel nog een tweede maal als de gisting net op gang gekomen is.

Veel succes!

Groet, Joyce

Terug naar overzicht