Terug naar overzicht

De Hofbrouwers

april 2011
Door: Marc Vriens

De Hofbrouwers

 

Al menigmaal was de discussie ontstaan over het ontbreken van een eigen gebrouwen bier in de koelkast tijdens onze clubavonden. Als amateurbier-brouwvereniging is het toch van de gekke dat je op een clubavond alleen een fustbier te keuren krijgt en verder aangewezen bent op louter en alleen commerciële bieren. Niet dat er iets mis is met commerciële bieren, maar het misstaat een fiere club als De Roerstok, dat het je geen zelfgebrouwen bieren schenkt. Tijdens de clubkampioenschappen proeven we elkaars brouwsels en die smaken over het algemeen prima. Dus waarom niet eens aan de slag! Niet alleen lullen over bier maar ook onze glazen vullen, maar dan met eigen gebrouwen bier

Nadat er een oproep kwam hebben we met een aantal leden de koppen bij elkaar gestoken en zijn in navolging van het brouwen voor het lustrumfeest weer gezamenlijk aan het brouwen geslagen maar dan nu om de koelkast steevast te voorzien van een eigen gebrouwen bier. De keuze viel op een Tripel, en eind december zijn we gestart bij Frans Hendriks z’n brouwerij de Legende op De Ganzenhof. Frans heeft een flinke brouwcapaciteit van ca.100 liter en dat schept mogelijkheden om volkdoende voorraad te maken voor een heel jaar clubavonden.

Naast dat we blij zijn een mooi eigen gebrouwen bier op de clubavond te verzorgen is het vooral hartstikke gezellig om met z’n vijven aan het brouwen te zijn. We zorgen natuurlijk goed voor onszelf, lekker bakkie koffie met iets lekkers, goede lunch en vooral proeven van elkaars gebrouwen bieren. We kunnen je verzekeren dat dit het gezamenlijk brouwen in miniatuur is en kaai gezellig, een aanrader voor andere leden. Spreek met elkaar af en ga aan de slag. Zorg dat de koelkast in no time vol staat met eigen gebrouwen product, van brouwers voor brouwers dat moet het motto zijn.

Financieel is het in het begin even iets investeren, maar na levering van je bier aan de club komt er weer geld retour waar je nieuwe brouwsels mee kan financieren. Maar naast het financieel plaatje is het gewoon gezellig en geeft het voldoening als je ziet dat het eigen gebrouwen bier rijkelijk vloeit tijdens de clubavonden. Dus roepen we alle leden op om ook brouwclusters te vormen. En laten we vooral niet te kritisch zijn over de resultaten, belangrijkst is dat we ons eigen bier op de clubavonden verzorgen.

Het recept is opgenomen als recept van de maand.

 

De Hofbrouwers, Frans, Henk, Louis, Ton en Marc

Terug naar overzicht