Terug naar overzicht

Roeren of niet roeren

mei 2012
Door: Frits Haen

Roeren of niet roeren

 
In het blad Zymurgy is een rubriek: Vraag het de Professor. Professor Surfeit beantwoordt hierin vragen van lezers. Laatst stond er een vraag die ik jullie niet wil onthouden.
 
Beste Professor,
Wat is uw mening over het roeren van de maisch? Heeft roeren invloed op de efficiƫntie van het maischen? Welke problemen ontstaan er door het roeren? Hoe kom ik aan goede informatie over dit onderwerp?
 
Frank Uhl, Brockway, Pa.
 
Beste Frank,
Afhankelijk van de persoon zijn aanbevelingen, de omstandigheden van het maischen en wat je wilt bereiken zijn van invloed op het antwoord van je vraag.
Over het algemeen is het beter om niet te roeren tijdens het maischen. Waarom? Bij het roeren kan zuurstof worden opgenomen, wat een voorloper kan zijn van oxidatie in je uiteindelijke bier. Roeren zorgt ervoor dat lipiden, looizuur en andere componenten in grotere hoeveelheden oplossen in het wort dan meestal wenselijk is in de meeste maisches. Roeren kan ook zorgen voor een daling van de schuimhoudbaarheid. Er is geen echte noodzaak om de maisch te roeren als je mout goed is geschroot.
Inderdaad, als je roert zal het brouwzaalrendement wat hoger liggen, ten koste van een mindere kwaliteit van het bier. Voeg daarom liever een handjevol extra mout toe als je bang bent voor het rendement.
Ik verwacht dat je goede informatie kunt vinden in een goede vertaling van Belgische of Duitse brouwtechnieken.
 
Frits Haen

Terug naar overzicht