Terug naar overzicht

Op weg naar een perfect bier

mei 2012
Door: Gerrie Hage

OP WEG NAAR EEN PERFECT BIER
 
Meerdere wegen leiden naar Rome
Een goed bier brouwen kan op meerdere manieren. Je kunt dit in je eentje proberen door je eigen recept een aantal keren achter elkaar te brouwen en dit naar aanleiding van je eigen proefbevindingen telkens weer aan te passen. Ook kun je een bestaand recept nemen en dit aanpassen naar je eigen inzichten. Maar men kan dit ook in groepsverband doen en waar kan dit beter dan binnen onze eigen vereniging? Binnen het bestuur van De Roerstok is dan ook het idee ontstaan om gedurende het komende brouwseizoen volgens een vast stramien te gaan werken, met het uiteindelijke doel om over een jaar (of langer mocht dat nodig zijn) een goed recept te hebben voor een potentiële prijswinnaar voor een van de komende ONK’s. Hoe willen we dit gaan doen?
 
Biertype kiezen
We beginnen op de komende clubavond van september en alle activiteiten die hierop volgen zullen als een “rode draad” door ons verenigingsjaar lopen. We starten met het inventariseren van jullie wensen met betrekking tot het recept. Er zal een formulier worden uitgedeeld waarop een aantal populaire biertypes staan vermeld, waaruit jij je favoriete biertype mag kiezen. Mocht dat er niet bij staan dan kun je dit alsnog zelf invullen op een aparte ruimte op het formulier. Uiteraard zal er voor het invullen van het formulier ook nog ruimte zijn voor discussie over de recepten!
 
Recept samenstellen
Na de clubavond van september zal het bestuur de stemmen tellen en bekend maken welk biertype de meeste stemmen heeft gekregen. Iedereen kan zich dan al gaan voorbereiden en indien nodig informatie gaan verzamelen over het biertype wat door het merendeel van de leden is gekozen. Op de clubavond van november zullen we samen onder leiding van een of meerdere ervaren brouwer(s) het uiteindelijke recept gaan samenstellen. Dit zal geschieden aan de hand van een basisrecept en het is de bedoeling dat iedereen daarbij zijn inbreng heeft! Door het aanbrengen van (verantwoorde) veranderingen in het recept in de vorm van hoeveelheden, mout, hop, gist, suikers en bijvoorbeeld kruiden en het wijzigen van het maischproces zal uiteindelijk een heel goed recept ontstaan. Belangrijk daarbij is vooral de inbreng van jullie als brouwers! De wat onervaren brouwers onder ons kunnen hier weer veel van leren. Het uiteindelijke recept zal in het clubblad van december worden gepubliceerd! Op de clubavond van november zal er een intekenlijst rondgaan waarop voor een of meerdere pakketten kan worden ingetekend. Omdat het belangrijk is dat er zoveel mogelijk leden meedoen, zal De Roerstok in samenwerking met huisleverancier ’t Gruithuys de pakketten zo goedkoop mogelijk gaan aanbieden!
 
Uitdelen pakketten en het brouwen
Op de clubavond van december zullen de pakketten worden uitgereikt zodat iedereen de maanden daarna (liefst zo snel mogelijk) het bier kan gaan brouwen. Hoewel het blijkbaar altijd voor veel brouwers weer moeilijk is om zich aan te recept te houden is het wel erg belangrijk om dit toch zoveel mogelijk te doen, willen we het recept gaan perfectioneren! Ook is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat zodat het project geen onnodige vertraging oploopt.
 
Proefavond en eventueel aanpassen van het recept
In maart of april 2013 (afhankelijk van het recept) zullen al de gebrouwen bieren op de clubavond worden geproefd. Dit zal gebeuren in groepen zoals we ook wel eens tijdens de stamtafelproeverijen doen. Belangrijk hierbij is dat de bevindingen van de groep goed worden genoteerd en later op de avond worden meegenomen, bij het bespreken en eventueel aanpassen van het recept. Op het eind van de avond bestaat weer de mogelijkheid om in te schrijven voor het aangepaste recept. Hierna zal er op een van de daarop volgende clubavonden weer een proeverij worden gehouden, net zoals die van maart/april 2012. Ook hierna volgt weer een evaluatie en mocht het nodig zijn een laatste aanpassing van het recept. Door de grote “know how” binnen onze vereniging zal het waarschijnlijk niet nodig zijn om meer dan 2 keer de exercitie te herhalen.
 
Roem en glorie?
Tijdens de proeverij(en) zal ook worden gekeken wie er het beste in is geslaagd om het recept om te zetten naar een heerlijk bier. Het bestuur is momenteel bezig om te bekijken of we aan het lekkerste bier ook nog een leuke (commerciële?) activiteit kunnen koppelen en komt hier in een later stadium nog op terug! Het bestuur hoopt op deze manier een bijdrage te leveren aan ons doel om op de komende ONK’s weer behoorlijk wat prijzen in de wacht te gaan slepen. Mocht je nog ideeën hebben om deze activiteit nog beter en soepeler te laten verlopen, of wil je misschien zelfs wel meehelpen, schroom dan niet en neem gerust contact op met iemand van het bestuur!
 
Het bestuur

Terug naar overzicht