Terug naar overzicht

Eten met bier

mei 2011
Door: Wiebe van Terwisga

ETEN MET BIER

Onlangs heb ik (Wiebe van Terwisga) samen met enkele andere Roerstok-leden (Noud van Kempen, Karel van Bladel en Fon de Laat) en onze vrouwen een bierproeverij georganiseerd waarbij we (Fon en ik) een 7-tal gerechten hadden gemaakt waarin hetzelfde bier was verwerkt als dat erbij werd geserveerd. Bijgaand de recepten.

 

Gerecht 1:

Gerecht 1 was het enige recept zonder bier, een vispannetje van Fon.

(Noot van de redactie: Een heerlijke vissoep met bier kun je maken met b.v. witbier of Hoegaarden Grand Cru)

 

Gerecht 2:

Spiesjes met Fryske Tripel

Ingrediënten: 0,25 liter Frsyke Tripel, 300 à 400 g bloem, 5 kipfilets, peper en zout, 2 appelen, 8 houten satéstokjes

T.b.v. garnering:    Sla, tartaarsaus

 

Van bloem en bier, peper en zout een frituurbeslag maken en over 2 kommen verdelen. De kipfilets evenals de appels in blokjes van 3 bij 3 cm snijden. Deze blokjes door het frituurbeslag halen. Op de houten satéstokjes prikt men afwisselend een blokje kip en een blokje appel. Bakken in het frituurvet. Opdienen met tartaarsaus.

 

Voorbereiden:        Geheel

Sur le moment:       Frituren

 

Gerecht 3:

Baklever met bruine saus van Grand Prestige

Ingrediënten: 8 plakken baklever, 150 gram aan blokjes gesneden courgettes, 150 gram aan blokjes gesneden aubergines, 100 gram kastanjechampignons, 2 dl pot Mango-chutney (zoet), 150 gram aan blokjes gesneden ontbijtkoek, 3 eetlepels bruine suiker, 100 gram cashewnoten, 2×80 gram boter (1x voor bakken baklever en 1x voor het aanzetten van de groenten), 30 cl Grand Prestige, zout en peper, ciabatta brood

T.b.v. garnering: Sla

 

Doe in een pan de inhoud van het flesje Grand Prestige en breng dit op een laag vuur aan de kook. Voeg aan het bier de ontbijtkoek toe en laat de koek onder voortdurend roeren oplossen in het bier. Voeg de mango-chutney en de bruine suiker toe.

Bak in een grote koekenpan de blokjes courgettes, aubergines en kastanje champignons, niet te hard aanbakken(voor aanbranden). Doe in een grote pan de groenten en de bruine saus en maak dit op smaak met zout en peper naar eigen wens en houd dit warm op een laag vuur. Bak de plakken baklever aan weerszijden bruin en gaar. Giet de saus met de groenten over de plakken baklever en bestrooi dit met de cashewnoten. Serveer hierbij de gesneden Ciabatta brood met een koel glas Grand Prestige Bier.

 

Voorbereiden:        Saus

Sur le moment:       Saus opwarmen en lever bakken

 

Gerecht 4:

Pasteitjes met kalfsragoût en Laureaat

Ingrediënten: 8 pasteibakjes, 500 gr mager kalfsvlees, 200 gr champignons, 4 stengels bleekselderij, 4 eetl zonnebloemolie, 3 dl Laureaat bier, 1 dl kalfs- of kippenbouillon, 4 eetl allesbinder, 2 eetl fijngehakt bieslook, zout, versgemalen peper.

T.b.v. garnering: Sla, Komkommer, Mosterd dressing

 

Snijd het kalfsvlees in blokjes. Verhit de olie in een braadpan en braad de blokjes vlees hierin aan. Zet het vuur laag, doe er de fijngesneden stengels bleekselderij, de bouillon en de helft van het bier bij en laat dit 1½ uur stoven. Voeg er een kwartier voor het einde van de stooftijd de fijngesneden champignons en de rest van het bier aan toe en breng op smaak met peper en zout. Roer tenslotte de allesbinder door het stoofvocht tot ragoûtdikte is ontstaan en houd de ragoût warm. Verwarm intussen de pasteibakjes in een op 160°C voorverwarmde oven. Vul de warme pasteibakjes met de ragoût en garneer met het fijngehakte bieslook. Serveer er ijsbergsla, plakjes komkommer en radijs en een milde mosterddressing bij. Drink er een gekoeld glas Laureaat bier bij.

 

Voorbereiden:        Saus

Sur le moment:       Saus opwarmen, Pasteitjes opwarmen

 

Gerecht 5:

Bierbostelbrood

Ingrediënten: 350 gram bloem, 150 gram bostel, 2 mespuntjes zout, 1 zakje broodgist, 1 zakje bakpoeder, 1 flesje bier (20cl)

 

Alle ingrediënten in een kom doen en kneden totdat het deeg een samenhangende bal vormt. Deeg op een bakplaat doen, mooie vorm van maken. Bovenkant afstrijken met water. 45 Minuten in de oven op 180°C.

 

Bierbostelbrood met Port Salut en Blonde Hoogvlieger

Ingrediënten: 4 dunne plakken bostelbrood, 1 el mild curry paste, 150 gram Port Salut, 1 zakje groene sla, boter, olijfolie, 150 ml Blonde Hoogvlieger, 2 rijpe rode peren, 55 gr rozijnen, 1 grote rode ui, zwarte peper

T.b.v. garnering:    Sla

 

Maak de ui schoon en snij in ringen. Schil de peren en snijd ze over de lengte in dikke plakken. Verhit 15 gr boter en een eetlepel olijfolie in een grote pan. Voeg de ui toe, doe de deksel op de pan en laat 5 min. zachtjes koken totdat ze zacht zijn en beginnen te bruinen. Zet het vuur wat hoger, voeg de curry paste toe en bak deze 1 min. mee. Voeg de peren, de rozijnen en het bier toe en laat het geheel 10 min. sudderen totdat de peren zacht zijn en er een dikke saus is ontstaan. Verwarm de oven voor en rooster het brood lichtjes aan beide kanten. Bedek ze ieder met twee dikke plakken Port Salut. Beetje peper erover, en de kaas even laten smelten in de oven.

Serveer het brood op een bedje van groene sla en schep de saus er overheen.

 

Voorbereiden:        Bostelbrood en saus

Sur le moment:       Brood lichtjes roosteren, met kaas laten smelten in oven, saus opwarmen

 

Gerecht 6:

Paté met pruimencompote en Hefeweizen

Ingrediënten: 8 plakken grove (wild)paté, 500 gr pruimen, 1 kaneelstokje, 4 dl Hefeweizen Bier, 2 eetl geleisuiker , 2 theel aardappelmeel, ½ theel pimentpoeder

T.b.v. garnering: Sla

 

Breng de Hefeweizen met appelsap, kaneelstokje en pimentpoeder aan de kook. Laat op laag vuur minstens een half uur trekken. Zeef het mengsel boven een andere pan. Zet het terug op het vuur en roer er de geleisuiker door. Roer het aardappelmeel met 1 eetlepel water tot een glad papje. Voeg het papje al roerende aan het sap toe.
Was de pruimen, haal de pitten eruit en snijd de vruchten in vieren. Leg ze in het sap en laat het afkoelen. Verdeel de sla over 4 borden. Leg de paté erop. Schep er een beetje compote over en geef de rest er apart bij.

 

Voorbereiden:        Geheel

Gerecht 7:

Gemarineerde druiven op gebakken camembert en Quadrupel Bier

Ingrediënten: 250 ml Quadrupel Bier, 100 g suiker, 500 g pitloze witte druiven, 1 camembert

T.b.v. garnering: Sla


(1 dag of 1 week van tevoren) Breng bet bier met de suiker al roerend aan de kook, zodat de suiker oplost. Kook de siroop ± 5 min. Was de druiven, dep ze droog en pluk ze. Prik ze met een naald rondom in. Leg ze in een pot en schenk de biersiroop erop. Draai het deksel op de pot en laat de druiven minstens 1 nacht, maar liever 1 week, marineren.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de camembert in een ovenschaaltje. Bak de camembert in ± 10-12 min. tot deze warm is (en van binnen gesmolten). Serveer de kaas heel of snij de warme camembert in 4 of 6 punten en leg de stukken zo snel mogelijk op een bord. Schep de druiven in Quadrupel siroop op de warme kaas(punten) en serveer direct

 

Voorbereiden:        Druiven in Marinade

Sur le moment:       Kaas laten smelten in oven, saus opscheppen

 

Met vriendelijke groet,

 

Wiebe van Terwisga

Terug naar overzicht