Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

IJndejaarsbier (kloon)

van:Adrie Otte
klasse:D
stijl:Feestbier

Beschrijving

350 gram suiker (toevoegen 10 minuten voor eind koken)

1,57 gram zoethout, 5 minuten meekoken. Hiervoor heb ik bij de biologische winkel zoethoutthee gekocht. Ik heb het zoethout uit het theezakje gehaald en de inhoud van 2 zakjes meegekookt (op 27 liter).

Gist: Wyeast 3463 Forbidden Fruit ( helaas niet meer te krijgen )

Alternatief: White labs WLP515 Antwerp Ale yeast ( deze is helaas niet te krijgen in kleine verpakking )

Wyeast 3655 PC Schelde Ale. Dit is de Koninck gist. Brouwerij 't IJ betrok zijn gist vroeger van De Koninck, maar toen de Koninck stopte met gist leveren, heeft 't IJ de gist in eigen beheer gehouden. De Wyeast variant is slechts af en toe verkrijgbaar, dus die valt waarschijnlijk af. Deze is vervangen door W3522 Belgian Ardennes.

Er is eigenlijk geen korrelgist alternatief, maar als het moet dan denk ik de Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey. Begin de vergisting dan bij 18 graden, anders wordt het bier te fruitig.

Wort na koken afkoelen tot 19 graden, beluchten en gist toevoegen. Aan het eind van de hoofdvergisting langzaam verhogen naar 22 graden en daar laten uitgisten. Eventueel overhevelen tussendoor.

 

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:9.0 %
begin SG:1081
eind SG:1012
EBC (kleur):24.0
EBU (bitterheid):36.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout (3 EBC)2600 g   3 EBC  
Munichmout (15 EBC) 377 g   15 EBC  
Aromamout (150 EBC) 189 g   150 EBC  
Suiker 350 g      
Target11.3 g 60 min. 10 α  
Saaz hop28.3 g 20 min. 2.6 α  
Styrian Goldings hop18.9 g 5 min. 3 α  
Styrian Goldings hop15.8 g 1 min. 3 α  
Koriander9.4 5 min.    
Sinaasappelen18.9 5 min.    
Zoethout1.57 5 min.    

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
45 min.10 min.5 min.
de Roerstok receptendatabase: http://www.roerstok.nl/recepten?id=288