Terug naar overzicht

Cup-cakes met bier

oktober 2011
Door: anoniem

KOKEN MET BIER

Cup-cakes met bier

Heel Amerikaans, deze cup-cakes. Ze worden gemaakt met bier en pinda’s en toch zijn ze zoet.

Voor 12 tot 14 cup-cakes: 2,5 dl donker bier, 130 gram lichtbruine basterdsuiker, 90 gram boter in blokjes, 100 gram rozijnen, 1 theelepel zout, 1 theelepel kaneel, 0,5 theelepel gemberpoeder, snufje nootmuskaat, 2 eieren losgeklopt, 250 gram zelfrijzend bakmeel.

Knapperig pindalaagje: 90 gram boter, 100 gram lichtbruine basterdsuiker, 2 eetlepels stroop, 200 gram lichtgezouten pinda’s, 0,5 theelepel citroensap

 

Breng in een steelpan het bier met de suiker en de boter aan de kook. Doe de rozijnen erbij en kook alles 5 minuten op halfhoog vuur. Laat het mengsel afkoelen, roer af en toe zodat er geen korst ontstaat. Verwarm de oven voor op 1800 of gasstand 3. Meng de droge ingrediënten in een grote kom, giet het afgekoelde bier/suiker/botermengsel erbij en roer flink. Klop geleidelijk de losgeklopte eieren erdoorheen tot het een glad beslag is.

Vul de klaargezette papieren vormpjes tot de helft met beslag. Bak ze 15-20 minuten tot de bovenkant gaat kleuren. Houd er rekening mee, dat ze later nog eens 5-7 minuten worden gebakken.

Maak de pindalaag, terwijl de cup-cakes in de oven staan. Verwarm in een steelpan met dikke bodem boter, suiker, stroop en citroensap, langzaam roerend, tot de suiker is opgelost. Laat nog 5 minuten op een laag vuur staan. Roer de pinda’s erdoor en kook nog 2 minuten.

Haal de cup-cakes uit de oven, strijk er een laag pindamengsel op en zet ze nog 5-7 minuten terug in de oven. Neem ze eruit, als de pinda’s bruin kleuren en laat ze in de vorm afkoelen.

 

 

Terug naar overzicht