Bierbrouwcursus

Basiscursus Bierbrouwen

De geplande data zijn:

Zaterdag 10 februari 2024.
 
Je kunt je vanaf heden inschrijven voor deze voorjaars-cursus.

Je eigen speciaalbiertje brouwen kun je leren! Amateur Bierbrouwersvereniging "De Roerstok" verzorgt een cursus bierbrouwen voor leden en aspirant-leden. De cursus is dan ook bedoeld als opstap naar het lidmaatschap van onze vereniging, om de brouwkennis en ervaring te vergroten. Moeilijk is het helemaal niet. Met beperkte middelen kun je zelf in de keuken, schuurtje of garage redelijk eenvoudig een goed smakend bier maken.

De cursus bestaat uit een brouwdag. Tijdens de brouwdag komen zowel de theorie als de praktijk aan bod. Op de brouwdag brouwen jullie gezamenlijk je eerste bier onder begeleiding van de cursusleider(s). Aan het eind van de brouwdag neem je jouw deel van jullie gezamenlijk zelfgebrouwen bier mee naar huis om het te laten vergisten. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Theorie van het brouwproces.
 • Brouwen van een bier.
 • Hygiëne in het brouwproces.
 • Variaties die zijn aan te brengen in de recepten.
 • Bottelen van het bier.
 • Proeven van een bier.

Verder krijg je bij de cursus:

 • Een jaar lidmaatschap met gedurende die tijd het recht op bezoek van de clubavonden en ontvangst van het clubblad.
 • Het dictaat: "Bierbrouwen voor beginners", eenvoudige theorie voor de amateur bierbrouwer (wordt vooraf per post verstuurd).
 • 10 liter van het zelfgebrouwen bier mee naar huis (incl gistemmer, waterslot en stop)
 • kroonkurken 26mm t.b.v. het kurken van het jonge bier (schone lege flessen zelf verzorgen).
 • Een eenvoudige hevel om het jongbier te kunnen hevelen en t.b.v. het bottelen
 • bottel pijpje t.b.v. bottelen jongbier.
 • Schoonmaakmiddel om gistemmer en flessen schoon te kunnen maken.
 • Een uitgebreide instructie waarin duidelijk wordt uitgelegd, hoe je zelf thuis je uitvergiste bier kunt afvullen op fles.
 • Nazorg door de mentor / cursusleider op de clubavonden of mail / telefonisch bij eventuele vragen of voorkomende problemen.
 • Instructies m.b.t. het hoe en wat thuis om het bier te laten vergisten, flessen schoon te maken enz.

 
De kosten voor de cursus bedragen € 125,00. Dit is dus inclusief een jaar lidmaatschap en clubblad ter waarde van € 40,00. Uitgangspunt is dat je na de cursus zelf een bier kunt brouwen. Het bier kun je laten proeven door clubgenoten of zelfs door een bierkeurmeester. Door het bier door anderen te laten proeven kun je veel leren. Je krijgt veel tips voor het verbeteren van je bier en je brouwproces. En vergeet niet: Van een goed bier heb je altijd te weinig gebrouwen.

De cursus wordt in groepsverband gegeven. Er kunnen maximaal 12 cursisten per groep deelnemen. Er wordt een minimum van 9 cursisten aangehouden, desgewenst wordt de cursus verzet naar de volgende cursusmogelijkheid. Kom je met een groep dan graag allemaal apart inschrijven i.v.m. de administratie. Je kan bij opmerkingen vermelden dat je bij elkaar hoort.
 
Aanmelden voor de brouwcursus dient gedaan te worden via de website.
Je dient bij aanmelding je betaling via Ideal te doen en na betaling is je inschrijving gegarandeerd. We hanteren een vulling van de cursusdagen dus wil je inschrijven voor een andere datum als de eerstvolgende dien je te wachten met inschrijven tot de eerstvolgende datum vol is. De cursuslocatie is in Tilburg; in ons thuishonk van het WAT. De brouwdag is van 9.00 tot ca. 16.00 uur. Aanvullende informatie over de locatie wordt te zijner tijd bekend gemaakt per e-mail.

Grondstoffen en materialen voor het brouwen van een (volgend) brouwsel kun je verkrijgen bij onze leveranciers. Deze adverteren ook in het maandelijkse clubblad.
 Kaft_theorieboekje(Foto: De kaft van het theorieboekje)

Cursus

In het najaar van 2024 wordt er weer een brouwcursus georganiseerd. Hiervan is de datum nog niet bekend. Deze zal op korte termijn via onze website worden bekend gemaakt.

Je kunt de commissie die de cursussen organiseert mailen voor meer informatie.


Brouwcursus van 10 februari 2024

Brouwcursus

Als je nog vragen of opmerkingen hebt, stuur dan een e-mail.

Speciaal voor het lidmaatschap
Opmerkingen
Nog even voor de statistieken


Privacy

We gebruiken de gegevens die je hebt ingevuld alleen om te reageren op je vraag of opmerking. Lees voor je op "Verstuur" klikt onze Privacyverklaring en vink het vakje aan als je ermee instemt.

Overzicht
Kostenoverzicht
Totaal0,-