Terug naar overzicht

Excursie naar de Trappistenbrouwerij van Chimay

juni 2008
Door: Sjef Groothuis

EXCURSIE NAAR DE TRAPPISTENBROUWERIJ VAN CHIMAY

 

Op 30 april was het dan zover, de Roerstokkers, inclusief ik (Sjef) en mijn vrouw (Marianne) mochten die dag een bezoek brengen aan de Trappistenbrouwerij van Chimay in het uiterste zuiden van België. En dit is wel heel speciaal omdat ik over het algemeen niet in staat ben om met een excursie mee te gaan. We moesten er wel een paar honderd kilometer voor over hebben, maar daar kregen we wel iets bijzonders voor terug. De brouwerij is tegenwoordig een gesloten boek voor bezoekers, maar voor de Roerstokleden werd eenmalig een uitzondering gemaakt.

Na 4 uur bussen en wat omweggetjes kwamen we dan met behulp van onze Belgische Tin-Tin bij Chimay aan. We gingen eerst op bezoek bij de bottelarij, omdat in verband met de komende vrije dagen de bottelarij vroeger gesloten werd.

 

De bottelarij

De ontvangst door Jos Timmermans (commercieel medewerker van de brouwerij) was zeer hartelijk en hij vertelde ons dat we alles konden bekijken en als er vragen mochten zijn deze zonder geheimzinnigheden beantwoord werden. Er werden vooral driftig foto’s gemaakt van alle delen van het proces.

De flessenuitpakmachine had vandaag niet zulk een goede zin en liet prompt een laag flessen ( ongeveer 380 stuks ) uit zijn grijparmen vallen, maar daar raakte niemand van in paniek. De flessen werden met een TGV-vaart door de flessenspoelmachine geloodst. Daarna werden op een drafje, van ongeveer 48.000 flessen per uur, de flessen gecontroleerd, gevuld, gekroonkurkt, en voorzien van etiket en naar de verpakkingsmachine gedirigeerd.

Hier werden volautomatisch de kratten of dozen met flessen heerlijk gerstenat gevuld en gepalletiseerd. De heftruckchauffeur kon met moeite de inpakrobots bijhouden om de pallets op tijd in de warme kamer te krijgen. In de warme kamer werd onze aandacht vooral getrokken door de korfjes die aan de pallets met kratten bier hingen. Hierin stond een fles bier voorzien van manometer. Jos vertelde ons dat er na 3 of 4 dagen al een druk van 4 ato onder de kroonkurk zit. Het bier blijft ongeveer 3 weken bij 24 graden in deze verwarmde hal. Daarna kan het bier uitgeleverd worden.

De reis werd voortgezet naar Auberge de Poteaupre, een herberg waar de diverse Chimay bieren en kazen te verkrijgen zijn. Hier werd ons een lunch inclusief bier aangeboden. We konden kiezen uit Speciale Poteaupre, een lichtblond bier van 4,5% en het kleurenpallet van de Chimaybieren. Er was ook nog even tijd voor wat inkopen, o.a. bier en kaas (met of zonder bier).

 

De brouwerij

Hierna gingen we weer in de bus om na een kort ritje bij de Trappistenbrouwerij weer uit te stappen. We werden door de heer Dominique Denis (directeur de production) ontvangen. Jos zou de rondleiding in het Nederlands verzorgen en Dominique in het Frans of Engels. Er wordt 5 dagen in de week gebrouwen. De stortingen van de brouwsels bestaan uit gerstemout, maïs en tarwe, en voor de donkere bieren wordt gebruik gemaakt van caramout. Voor de Chimay Bleu wordt extra suiker toegevoegd om een hoger alcoholgehalte te krijgen zonder dat het bier te rondbuikig wordt.

 

Door de tijd heen is het maischproces niet gewijzigd. (50 graden, 63 graden, 72 graden, 78 graden), dit om geen afbreuk te doen aan de originele recepten.

Het filtreren van de maisch gebeurt met behulp van een platenfilter met behulp van filterdoeken, maar zonder extra druk om toch een zo natuurlijk mogelijke filtrering te verkrijgen.

Het wort wordt 1 uur heftig gekookt met behulp van een binnenkoker (zoiets als een ouderwetse melkkoker). Na diverse hopgiften wordt het wort gekoeld tot 23 graden.

De Chimay Bleu vergist bij een temperatuur van 28 graden, en de andere bieren bij 25 graden. De gist van de vorige gisting wordt weer gebruikt bij de nieuwe vergisting. Van het overschot van de gist worden door een bedrijf biergisttabletten geproduceerd.

 

De vergisting duurt 5 dagen en het bier wordt gedurende 7 dagen bij -1 graad Celcius gelagerd. Hierna wordt het bier gecentrifugeerd om de gist en reststoffen te verwijderen en wordt vervolgens in tankauto’s gepompt om naar de bottelarij vervoerd te worden. Voor de hergisting wordt gebruik gemaakt van dezelfde gist, maar wordt op een of andere manier bewerkt, zodat de hergisting optimaal is en de gist goed op de bodem van de fles blijft plakken.

 

Unieke rondleiding

Al met al een unieke rondleiding waar wij als Roerstokkers toch weer het een en ander geleerd hebben, zoals dat het proces bij bereiding van de Chimaybieren zo simpel mogelijk gehouden wordt. De brouwerij heeft een rustgevende uitstraling van een zeer geoutilleerd bedrijf waarbij alles qua hygiëne in de puntjes verzorgd is. Chapeau, (ofwel in het Tilburgs “petje af”). Na een laatste dankwoord voor het feit dat wij als Roerstok een keer in de keuken van de Trappistenbrouwerij van Chimay mochten kijken en het overhandigen van enkele versierselen namen wij afscheid van Jos en Dominique. Tijdens de reis terug zijn er bijna geen slapende mensen aangetroffen, want we hadden stof genoeg meegekregen om er nog lang over door te bomen. Rond half negen ‘s avonds waren we weer terug in Tilburg,

 

Sjef Groothuis

Terug naar overzicht