Welkom op de website van De Roerstok

"De Roerstok" is een vereniging van amateur bierbrouwers met Tilburg als thuisbasis, maar met leden uit het hele land (en buitenland). De vereniging is in 1984 opgericht, en heeft tot doel het amateur bierbrouwen te bevorderen. Dit doet de Roerstok o.a. door het organiseren van verschillende activiteiten; zo wordt er 10 keer per jaar een clubblad uitgegeven en een clubavond georganiseerd. Ook organiseert de club elk jaar een clubkampioenschap, en dagen waarop er gezamenlijk gebrouwen wordt. Verder geeft de club om de paar maanden een brouwcursus. Verdere informatie over onze vereniging en over het bierbrouwen kun je vinden op de vele pagina's van onze website.

Clubavonden

roerstok_35

De clubavonden vinden in de regelplaats op de tweede vrijdag van iedere maand (uitgezonderd in de maanden juli en augustus), zie ook de clubkalender. De locatie is Stichting WAT, Jules de Beerstraat 6 te Tilburg. Voor een routebeschrijving en een kaartje van de locatie zie de pagina over de Roerstok clubavond.

Eerstvolgende activiteiten:

 •  13-03-2020   Clubavond "Hooghoudt - over bier en jenever"
 •  27-03-2020   Excursie regio Amsterdam
 •  10-04-2020   Clubavond 10-04-2020
 •  08-05-2020   Clubavond 8-05-2020
 •  12-06-2020   Clubavond 12-06-2020

Programma clubavond 13 maart:

  • Een begeleide proeverij van kopstoot door Laurens Speek, smaakmaker van Hooghoudt

  •  Toelichting op Vandeoirsprong - Brabants kampioenschap hobbybrouwen

  • Vooruitblik clubavond 10 april (goede vrijdag)

Programma clubavond 13 maart

Op de clubavond van maart stellen we ons open voor een ander alcoholhoudend vocht gemaakt van graan; jenever. We gaan ontdekken dat jenever en bier (ons bier!) erg goed samen gaan. Verder zal Frans Gamp ons een en ander vertellen over de open dag van Vandeoirsprong en het Brabants kampioenschap hobbybrouwen. De indeling van de avond is als volgt: 

19:00 uur: Zaal open
19:15 uur: Inrichten ruimte, klaarzetten meubilair
19:30 uur: Koffietijd
20:00 uur: Mededelingen en dringende (brouw) vragen
20:15 uur: Begeleide kopstoot proeverij door Laurens Speek, Smaakmaker van Hooghoudt
22:30 uur: Informatie Vandeoirsprong jubileum en activiteiten door Frans Gamp
22:30 uur: Begin informeel gedeelte
23.30 uur: Bestellen laatste ronde
23.45 uur: Zaal opruimen
00.00 uur: Sluiten

Avondleider: Danny Linnenbank
Verslag: Fons Michielsen
Bar: Sander Hoogedoorn, Robert de Leeuw, Titus Spee
Fust / krat bier: n.v.t.
Opruimers: Wil van Berkel + …...

De zaal zal om 19:00 uur geopend worden. Mocht je in staat zijn om rond 19:15 een handje te helpen met het opstellen van de tafels en stoelen dan is dat zeer welkom. Ook het opruimen van de zaal op het einde van de clubavond doen we graag samen, vele handen maken licht werk en alle hulp wordt zeer gewaardeerd.


Een huwelijk als een kopstoot
 
Eindelijk, het huwelijksfeest tussen twee graanbewerkingen: een kopstoot proeverij!
De firma Hooghoudt wil graag laten zien hoe de ene graanverwerking de andere aanvult, verrijkt of versterkt. Vorig jaar ging door omstandigheden niet door maar met des te meer enthousiasme zal Laurens Speek van Hooghoudt ons op 13 maart onze papillen laten jubelen. Hij zal laten zien welke magische momenten er mogelijk zijn met bieren van onze leden: Bierbrouwerij De 3 Horne, Reuzenbieren, Stadsbrouwerij Tilburg, Brouwerij ’T MAG en Brouwerij Vandeoirsprong. En voor de BOBS: jenever hoef je niet in te slikken om te proeven.

Kopstoot: de naam geeft al aan dat deze combinatie stevig aan kan komen. Het wordt vooral gedronken in Nederlandse en in mindere mate in Belgische kroegen. De bedoeling is om eerst de jonge jenever in één teug achterover te slaan. Vanwege het relatief hoge alcoholpercentage van de jenever kan dit een branderig gevoel geven in de keel, wat dan geblust kan worden met bier. Deze combinatie is weliswaar het meest bekend onder de naam kopstoot, maar er zijn veel synoniemen voor zoals: nekslag, opsodemieter, uppercut, stelletje (Amsterdams), ook (Katwijk), motor met zijspan, kapitein-luitenant, koppeltje, recht-op-en-neertje, mantelpakje, noorman, peper-en-zout-stelletje of spannetje. Er wordt wel gesproken over bier met een kopstootje ernaast. Hierbij zou het kopstootje de jenever naast het bier zijn. Dit is een misverstand. Een kopstoot slaat op de combinatie van bier én jenever. Er bestaat ook de variant met de naam U-boot of duikbootje, waarbij het borreltje ìn het bierglas wordt gelaten. Deze naam refereert aan een onderzeeër, vanwege het onderdompelen van het jeneverglaasje in het bier. De truc is om de eerste paar slokken alleen bier te drinken, totdat het glas zover leeg is dat de jenever uit het glas stroomt. Het jeneverglas kan tegen de voortanden slaan. (Vrij naar Wikipedia)


Vooruitblik programma clubavond april

In april proeven we de resultaten van het brouwen van het brouwpakket van november; de sterke saison naar het recept van 2018/2019 club kampioen Ton van Riel. Als jouw brouwsel tot beste wordt verkozen mag jij je een jaar eigenaar gaan noemen van de Theo Stapels trofee! Zorg dus dat je 3 flesjes apart houdt voor deze avond. Je kan je inschrijven onder het ledengedeelte "Sterke saison". Verder zullen we deze avond ook een nieuw recept bekend maken wat geleverd kan worden als (thuis)brouw pakket.


Excursie naar Amsterdam

Heb je je nog niet opgegeven om mee te gaan met de excursie naar Amsterdam op vrijdag 27 maart? Doe dit dan snel voordat de bus vol zit! Het belooft een leuke, "bierige" dag te worden met een bezoek aan maar liefst 3 brouwerijen. Inschrijven kan op het leden-gedeelte van de site.

 

Activiteiten

Evenals in andere jaren organiseren wij ook dit jaar weer diverse bijzondere activiteiten. Via clubblad en deze website houden we iedereen op de hoogte. Verder geven wij regelmatig cursussen in het zelf brouwen van bier. Voor verdere vragen en eventuele aanmelding voor cursus of lidmaatschap kan on-line contact met ons worden opgenomen.

Foto's van de diverse Roerstok-activiteiten zijn te bekijken op deze website. Voor leden zijn er ook op de Roerstok website foto's te bekijken.

Veel leesplezier op onze internet-pagina's!