4 artikelen uit het clubblad van Februari 2011

Terug naar overzicht

Tips voor De Roerstok

februari 2011
Door: Jacques Bertens

Tips voor De Roerstok

 

 

  • Wil je een klein oppervlak desinfecteren dan kun je het desinfecteermiddel ook met een spuitfles op het voorwerp spuiten. Een oplossing van het desinfecteermiddel Star San maar ook spiritus zijn hiervoor zeer geschikt. Voor een goede werking moet je de spiritus wel even een klein beetje verdunnen. Gebleken is namelijk dat 70% alcohol effectiever wekt dan 100% alcohol.
  • In plaats van spiritus voor desinfecteerdoeleinden kun je ook de kleurloze alcohol gebruiken bij de winkelketen Action als bio-ethanol wordt verkocht (zoeken bij de barbecuespullen). Als je dan een beetje knoeit heb je geen blauwe vlekken als je niet meteen opruimt. Overigens verdwijnt de blauwe kleur onder invloed van zonlicht.
  • Voor weinig geld kun je een plantenspuit kopen waarmee je een Star San oplossing of een alcohol/water mengsel kun spuiten op een voorwerp. Veel reinigingsmiddelen en ook andere producten zitten tegenwoordig in spuitflessen met een pompje. Als voorbeeld noem ik ShowerPower. Spoel nadat de fles leeg is met veel water. Verwijder de etiketten en je hebt een gratis spuitfles. Schrijf met een watervaste stift de naam van de inhoud op de fles.
  • Een tip die afgelopen clubavond Sjef gaf: als je een roerwerk gebruikt voor het beslag zet deze dan niet precies in het midden van de pan/ketel. Door de niet centrische plaatsing krijg je een betere vermenging.
  • In veel vaten en emmers worden door ons voor ons gemak kraantjes gezet. Vaak zijn deze kraantjes van plastic. Gebleken is dat in deze kraantjes niet altijd sanitair zijn. Dat wil zeggen dat er viezigheid zich in de kraan kan zitten. Sommigen van ons halen daarom deze kraantjes na elk gebruik uit en elkaar en reinigen deze grondig. Plastic kraantjes zijn echter niet altijd solide. Na een aantal keren loop je het risico dat de kraan gaat lekken.
  • De oplossing is het gebruik van driedelige kogelkranen. Deze kranen zijn eenvoudig te demonteren en te reinigen. Dergelijke kranen zijn vrij prijzig. Gelukkig voor ons is er een leverancier die er niet al te duur mee is. Kijk op http://www.nvd-lastechniek.nl. Een rvs kraan met een vrije doorvoer van bijvoorbeeld 1/2" kost bij deze leverancier, waarvan de eigenaar ook een hobbybrouwer is, slechts € 19,95.
  • Heb je een handige tip voor de andere leden? Laat het even weten!

 

Jacques Bertens

 

Terug naar overzicht

Bier smeden in De ardennen…

februari 2011
Door: Chris Bauweraerts

Bier smeden in De ardennen…

Het gaat hier om twee brouwerijtjes, de ene héél klein en de andere klein, die beiden iets met het smeden te maken hebben en in De Ardennen zijn gelegen.

Brouwerij INTER-POL, amper één jaar actief en genesteld in een 300 jaar « oude huis van de smid » is de kleinste van beiden en is gelegen in de vallei van Achouffe te Mont, dus in het hartje van de Luxemburgse Ardennen.

Brouwerij Smisje, is sinds 1995 actief en is gelegen in de Vlaamse Ardennen, meer precies te Mater vlakbij Oudenaarde.

 

Brouwerij INTER-POL:

Mont, een klein en authentiek Ardens dorpje in tweeën gesneden door de baan die naar Achouffe leidt! Dus een steenworp verwijderd van de bekende brouwerij met de kabouter welke onrechtstreeks aan de basis ligt dat Pol Ghekiere de roerstok in handen heeft genomen. Met zijn roerstokje peddelt hij serieus door in zijn minuscuul, maar ô zo degelijke half-automatische brouwinstallatie. Pol en Tine baatten destijds een eetcafé uit in Dadizele, vlakbij Menen. Binnen was er plaats voor 110 hongerige gasten. In 1999 waren ze na 18 jaar hard werken een beetje uitgekeken en wensten ze hun longen te vullen met Ardense lucht. Via een verkoopsaankondiging kwamen ze eerder toevallig in Mont terecht, waar het 300 jaar oud « huis van de smid » te koop was aangeboden. De volgende dag waren ze er de gelukkige eigenaars van.

 

Na zes maanden hard labeur was de typische B & B klaar om aan het groeiend aantal Chouffelse toeristen een bijkomende en attractieve verblijfsmogelijkheid te bieden.

Maar van bier was er nog geen sprake. Dat kwam 5 jaar nadien, toen de « Brasserie d’Achouffe » op zoek was naar vooral Nederlandstalige gidsen om véél meer bezoekers te kunnen ontvangen. Een prachtige opportuniteit opende zich voor Pol en hij twijfelde geen seconde om een onvolprezen loopbaan te beginnen als brouwerijgids.

Pol die in zijn eetcafé een bierkaart had met een aanbod van 140 bieren vond dit uiteraard een kluif naar zijn hand. Al vlug kwam hij er achter dat in bepaalde groepen er steeds « Bierkenners » waren die hem vragen stelden waarop hij het antwoord schuldig bleef. Dus verdiepte hij zich in het mysterie van het brouwen in de keuken van Tine en dan vooral in haar kookpannen.

Pol werd meer en meer bezeten door het bier en verbouwde eerst de helft van de oude « smisse » tot een klein en gezellig kaffeetje.

Het klein kaffeetje werd naar Belgisch surrealisme « Au Grand Café » genoemd.

Nadien, in de andere helft van de oude « smisse » begon Pol aan een ongelooflijke onderneming om een zuiver lokaal te maken waarin nadien zijn uiterst moderne 70 liter brouwzaaltje terecht kwam.

Pol bleef ondertussen ook brouwen en onderwierp zijn Bieren regelmatig aan de smaakpapillen van de brouwers van Achouffe en Duvel-Moortgat.

Pol hield heel goed rekening met de opbouwende kritiek van de collega’s en de bieren konden door de gasten van de B & B worden geproefd.

 

Pol besliste dan recentelijk om alles te officialiseren en kon het op een akkoord brengen met de accijnzen. Hij kan nu uit de schaduw stappen met zijn brouwerijtje dat hij met een knipoog de naam heeft gegeven van « INTER-POL ».

Over de toekomst van zijn brouwerij zegt Pol als volgt: « Ik ga alleen maar brouwen voor mijn plezier en, mijn passie en ik heb helemaal geen zin om te groeien. De brouwsels van 0,7 HL die ik nu kan brouwen zijn meer dan genoeg voor mij. »

Een hobby om de bar van zijn Brewery Bed & Breakfast ( B.B&B) te voorzien in twee originele bieren:

de Witte Pol, bestemd voor de tarwebierliefhebbers. Pol mag er fier op zijn, recentelijk, op zijn 85-ste verjaardag, vond Pierre Celis dat de Witte Pol het lekkerste tarwebier is dat hij de laatste jaren heeft mogen proeven. Het deed hem denken aan het « Oud Hoegaerds » dat hij destijds aan zijn thuisadres in de Vroentestraat, brouwde. Dit zegt wel wat!

de Zwarte Pol, een soort van milkstout waarin o.a. cacaopoeder  en lactose zijn verwerkt… een lekkernij niet alleen in de winter maar ook tijdens de zomeravonden. De inspiratiebron voor dit bier is de « Chocolate Indulgence » van Brewery Ommegang in Cooperstown.

Wanneer Pol met zijn  productie niet kan volgen, dan kan hij in zijn Grand-Café  terugvallen op het  prachtig gamma van de bieren van Achouffe, Liefmans en van Duvel-Moortgat.

Pol vermaakt zich dus uitstekend in zijn modern & klinisch zuiver brouwerijtje.

Indien u, als caféganger, het bier wenst te proeven, dan is « Au Grand Café » open op dinsdag- en woensdag-avond vanaf 17 :00 uur.

 

Kom en vier mee…. : « La Vieille Forge 300 jaar ! »

Op zaterdag 18 en zondag 19 september van dit jaar wordt het 300-jarig bestaan van « La Vieille Forge » gevierd. Pol brouwt nu 4 maal per maand in de hoop dat hij voor zijn feestweekend over voldoende bier zal beschikken.

Naast het de ter plekke gebrouwen bieren zal er eveneens ter plekke gemaakte muziek te beluisteren zijn.

Ligging: in de vallei van Achouffe te Mont, dus niet ver van de bekende brouwerij met de kabouter.

Info B.B.&B  La Vieille Forge : +32 476 369 639

 

Brouwerij SMISJE

Johan Brandt en zijn vrouwtje Christine zijn sinds eind 1995 actief als brouwer. Johan is de enige drukker-brouwer van België en zijn eerste brouwerijtje noemde hij brouwerij « ‘t SMISJE » omdat deze, net zoals INTER-POL, was ondergebracht in een voormalig huis van een smid. Deze eerste brouwerij was gelegen in Assebroek, een deelgemeente van Brugge. De eerste brouwzaal van 120 liter was ondergebracht op een ruimte van 12m². Verkeerdelijk oordeelde Johan Brandt dat zo’n kleine brouwinstallatie heel interessant is om te experimenteren…

En experimenteren deed hij tot grote tevredenheid van de « what’s new » bierliefhebbers.

In het begin lukte deze aanpak zodat de hoogte van de brouwketel werd aangepast om tot brouwsels te kunnen komen van 320 liter per brouwsel.

Op 13 jaar tijd presteerde Johan het om 19 verschillende bieren op de markt te brengen. Hij kwam er echter achter dat er geen enkele bierhandelaar of bierwinkel geïnteresseerd is om 19 verschillende bieren in haar assortiment op te nemen.

Johan had geen budget om alle bieren te promoten en zelfs indien hij budget hiervoor zou hebben, dan wist hij nog niet welk bier hij diende te promoten want hij had geen uitschieter.

Met zoveel verschillende bieren en de langzame rotatiesnelheid ervan had hij geen vergelijkingspunt met het voorgaande brouwsel van hetzelfde bier. Inderdaad, de brouwperiode van hetzelfde bier was steeds groter dan 6 maanden. Hoe is het dan mogelijk om een recept ontwikkelen wanneer er slechts oud bier beschikbaar is om het te kunnen vergelijken met het pas gebrouwen bier?

 

Het keerpunt voor Johan was 2008, toen kwam hij in contact met een brouwer die zich begon te interesseren in zijn lot. Johan werd vriendelijk, maar met aandrang duidelijk gemaakt dat de smaak van de originele bieren die hij brouwde zeker niet in de markt lagen en dat zijn bieren, omwille van de te lange rotatietijd, ook veelal verouderd smaakten.

Al heel snel werd het aantal bieren teruggebracht van 19 naar 9. Een laatste nieuwkomer kwam er nog bij : De Kuvee Elektrik 979W. Johan had dus nog steeds, met 10 bieren, een te groot bierassortiment.

 

De « Kuvee Elektrik 979W » zou door Johan voor een deel aan de modelvliegclub « Les Libellules » van Hotton, de thuisbasis van « The Flying Chouffe », geschonken worden. Het proefbrouwsel van dit bier werd door br. INTER-POL gebrouwen, om nadien te worden herbrouwen door Johan in zijn brouwerijtje te Assebroek. Uit deze kritische kontakten zou Johan op brouwtechnisch en op marketinggebied heel snel iets bijleren.

In zijn weinige vrije tijd die Johan over had, was hij sinds jaren bezig om een vroegere limonadebedrijf om te bouwen tot een brouwerij  in de Driesleutelstraat te Mater. Johan heeft hier het grote geluk om over een erkende kwaliteitsbron te beschiken : de St-Amelberga bron.

 

Door de grootte van de brouwerij, 2 X 22hl per brouwsessie, zag Johan zich genoopt om nog verder het aantal bieren af te bouwen. Plots nam Johan dan een drastische beslissing: hij zou zich beperken tot één enkel Bier. Het SMISKE.

 

Smiske is een bitter bier van 7 vol.% alc. dat uitsluitend wordt gehopt met Vlamertingse hop. De bitterige smaak fuseert optimaal de fruitige SMISJE-gist. De fles bevat geen etiket, daarentegen is het decor er in gebakken en verwijst met de slogan « Nature-Ale » naar de natuurlijke ligging van de brouwerij.

Doordat Johan Brand zich vanaf nu slechts op één bier dient te concentreren is de kans ook reëel dat dit éne product het beter gaat doen dan de 19 vorige samen. Een enkel Bier brouwen, regelmatig controleren en proeven is nu eenmaal gemakkelijker dan een groot assortiment.

Johan heeft één ding geleerd : meedrinkers die niet hoeven te betalen voor hun Bier zijn nooit zeer kritisch en tillen beginnende brouwers wel eens over de roerkuip… of is het in de roerkuip?

Chris Bauweraerts

 

SMISKE, NatuurBier op gist met een lekkere & bittere afdronk…

 

Terug naar overzicht

Helpt chemie valse trappisten ontmaskeren?

februari 2011
Door: anoniem

Helpt chemie valse trappisten ontmaskeren?

 

In het populairwetenschappelijke tijdschrift Eos verscheen een artikel waarin werd gemeld dat een nieuwe test de zeven enige echte Trappistenbieren ter wereld kan onderscheiden van namaak.

Helaas brengen tal van brouwerijen goedkoper namaaktrappistenbier op de markt dat niet aan de basisvoorwaarden van een echte Trappist voldoet, maar wel de verkoop van de echte trappisten benadeelt, zo weet het blad te melden. Tot voor kort stonden monniken er vrijwel machteloos tegenover, maar daar komt nu verandering in, dankzij het European Commission's Institute for the Health and Consumer Protection. Met de liquid chromatography mass spectrometry onderzocht een zekere Claude Guillou het unieke fermentatieproces van de Trappist.

Elke abdij gebruikt voor haar Trappist al eeuwen een eigen geheim recept, waardoor de smaak van elke Trappist zeer specifiek is. Guillou vroeg zich af of die specifieke eigenschappen op een of andere manier konden worden opgespoord, zo gaat het verhaal verder. Dit leverde voor Rochefort 8 een specifieke vingerafdruk op, waardoor deze Trappist duidelijk van 232 andere bieren kon worden onderscheiden. Guillou is ervan overtuigd dat monniken de methode snel met open armen zullen ontvangen, aangezien ze er hun producten voor het eerst echt mee kunnen beschermen.

Bij de Trappisten in Westmalle viel men a.h.w. van zijn stoel. Nooit van het onderzoek gehoord en duidelijk een verhaal met haken en ogen. Eeuwenoud recept? De Trappisten zijn een relatief jonge orde en de Belgische al helemaal, en brouwen doen ze dus nog geen eeuwen, laat staan commercialiseren (Westmalle 1921). De brouwerij van de Achelse Kluis dateert pas van 1998. Mout kopen de Trappisten bij dezelfde mouterijen als vele andere brouwerijen. Het enige dat zijn geheimen nog niet volledig heeft prijs gegeven, is de gist.

 

Louis Meulders

http://users.skynet.be/thuisbrouwen/

Terug naar overzicht

Varkensrollade met Bier (Echine de Porc a la Bière)

februari 2011

KOKEN MET BIER

 

Varkensrollade met Bier (Echine de Porc a la Bière)

Ingrediënten:

800 gram varkensrollade, zout en peper, 1/2 liter bier, 6 uien, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel bruine suiker, 80 gram boter, tijm, 1 blaadje laurier, peterselie, 1 kruidnagel, 2 eetlepels olie, 1,5 dl azijn, 1 volle eetlepel mosterd

Bereiding:

Maak ‘s avonds van te voren een marinade als volgt: Was wat takjes peterselie, schil 2 uien en knoflook en wortel en snij de ui en wortel in schijven. Leg het vlees in een grote pan. Geef er de laurier bij, de peterselie, de kruidnagel, knoflook, de uien en wortel. Wrijf het vlees in met de mosterd. Strooi er wat tijmpoeder over, wat zout en peper sprenkel er olie en azijn over. Laat het vlees zo marineren totdat we de maaltijd gaan bereiden. Draai het een keer om. Schil nu de overige 4 uien en snij ze in ringen. Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken. passeer de marinade en bewaar het vocht. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, leg er dan het vlees in met de uienringen. Laat het vlees aan alle kanten bruin worden. Draai het regelmatig. Wanneer het goed bruin is voegen we het vocht van de marinade toe, het bier en de bruine suiker. Zet het vuur laag en laat op zeer zacht vuur 3 uur sudderen. Controleer voor het serveren de smaak van de saus en geef zonodig zout en peper bij. Serveer het zeer heet.

 

Terug naar overzicht