Terug naar overzicht

Verslag van de clubavond 12 november 2010

december 2010
Door: Huub Soemers

VERSLAG VAN DE CLUBAVOND 12 november 2010

‘s Morgens

Meestal begint het verslag van een clubavond omstreeks acht uur. Dit keer wil ik hier een uitzondering op maken en mijn verhaal in de loop van vrijdag morgen te beginnen, als om kwart over elf in de morgen Chris Bauweraerts bij mij thuis aanbelt. Het begin van een schitterende dag zou later blijken. Onder het genot van een kopje koffie kletsen we gezellig bij en wachten op de komst van Jos Fillius van Duvel Nederland en Kees van Haaren. Via de mail is eerder die week afgesproken om middags voorafgaand aan de clubavond samen een aantal Tilburgse horeca gelegenheden te gaan bezoeken. Nadat Jos en Kees zijn gearriveerd en de nodige koffie is genuttigd, besluiten we eerst even de auto’s van Chris en Jos te gaan lossen bij RKTVV. Gelukkig is Ton Brenders weer bereid om ons hierbij uit de brand te helpen.

 

‘s Middags

Na het lossen van al het bier en heel veel reclamespullen gaan we richting hotel Ibis om Chris te laten inchecken. Na enig overleg wordt besloten om het Trappisten klooster met een bezoek te gaan vereren. Gelukkig beschik ik over het telefoonnummer van de uitbater van het proeflokaal: Toon Gloudemans, die gelukkig bereid is ons gezelschap te ontvangen. Zodra we het terrein van het klooster betreden merk ik aan Chris dat hij al lang niet meer op bezoek is geweest bij brouwerij Koningshoeven. Hij is erg onder de indruk van het schitterende proeflokaal waar we gastvrij door Toon worden ontvangen. Als eerste bier krijgen wij La Trappe Puur aangeboden, een ongefilterd bovengistend kwaliteitsbier met maar 4,7 % alcohol, een bier waar Chris erg van onder de indruk is. Na een paar slokken van het La Trappe Puur komt directeur Thijs Thijsen het proeflokaal binnen gelopen en begroet Chris en de rest van het gezelschap. Van het aanbod om de brouwerij te gaan bekijken maken we graag gebruik. Op weg naar de brouwerij lopen we ook nog Gijs Swinkels tegen het lijf. Ook hij is erachter gekomen dat mister Chouffe himself een bezoek aan de Koningshoeven brengt. Lodewijk Swinkel is die dag helaas niet op de brouwerij aanwezig, iets wat Chris erg jammer vindt. Als eerste bezoeken we de schitterende brouwzaal en gaan via de gistings- en lagerruimtes naar de bottellijn waar op dat moment volop wordt afgevuld. Hierna lopen we via de warme kamers en opslagruimtes naar de lagerruimte waar Quadrupel op oude eikenhouten (port) vaten ligt te rijpen. Als we later weer in het proeflokaal aankomen, mogen we verschillende versies van de op eikenhout gerijpte Quadrupel proeven. Een waar genoegen! Aan de hand van een registratienummer op het etiket kan men via de site van de brouwerij achterhalen op welk soort houten vat het bier heeft liggen rijpen. Chris is erg onder de indruk van al de bieren die de Trappisten tegenwoordig brouwen. In het verleden was hij niet zo erg gecharmeerd van de La Trappe-bieren. Brouwerij Bavaria heeft duidelijk een zeer positieve invloed op de kwaliteit van de bieren van brouwerij De Koningshoeven!

 

‘s Avonds

Gezelligheid kent geen tijd, blijkt weer eens als we op de klok kijken. Nadat we afscheid hebben genomen van onze gastheren en ook Jos Fillius (hij heeft ‘s avonds een trouwfeest), ons jammer genoeg moet verlaten, spoeden Chris, Kees, ondergetekende en de inmiddels ook gearriveerde penningmeester Gerrie naar een Chinees restaurant in Tilburg om een hapje te eten. Na een heerlijke rijsttafel is het inmiddels al bijna half acht en komen we erachter dat we vergeten zijn om stokbrood te kopen. Gerrie en Kees gaan als een speer naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn. Chris en ik gaan nog even naar mij thuis en wachten onder het genot van een kopje koffie op Gerrie en Kees. Als die ons later ophalen gaan we snel door naar het paviljoen van RKTVV. Daar aangekomen zien we dat er veel auto’s op het parkeerterrein staan, het beloofd dus een drukke avond te worden. Later blijkt dat er ruim 80 bierliefhebbers op de Slow Brew proeverij van Chris zijn afgekomen!

Om acht uur opent onze voorzitter Jos de avond en heet iedereen welkom. In het bijzonder onze gastspreker Chris Bauweraerts en alle nieuwe leden die voor de eerste keer de clubavond bezoeken. Vanwege de cursus die aanstaande is zijn er meer nieuwe gezichten dan normaal. Een nieuw lid wil ik hierbij wel even noemen en dat is mijn oudste zoon Bas die bij het voorstellen de lachers op zijn hand weet te krijgen met de opmerking: “ Ik ben o.a. lid geworden om mijn vader weer eens aan het brouwen te krijgen”. Applaus volgt! Hierna start het vragenhalfuurtje, dat hoofdzakelijk wordt beheerst door vragen over het pakketbier. Veel mensen hebben blijkbaar problemen met het brouwen van de Barley-wine. Een aantal brouwers hebben een beslag gemaakt waar menig bouwvakker jaloers op zou zijn. Blijkbaar zijn de moderne rekenprogramma’s zoals Promash ook niet helemaal perfect! Na een kort vragenhalfuurtje en geen pauze is het rond half negen tijd voor de “Slow Brew Tour of Belgium”. Vanaf het begin heeft spraakwaterval Chris de aandacht van de aanwezigen mensen en vertelt hij leuke anekdotes en bijzonderheden over het bewuste bier of de biergeschiedenis in het algemeen. De spits wordt afgebeten met Duvel het paradepaardje van brouwerij Moortgat. Chris vertelt over het ontstaan van dit hoppige bier en hoe het gebrouwen wordt. Hierbij valt veelvuldig de naam van Hedwig Neven, brouwmeester van Moorgat. Chris is erg onder de indruk van deze brouw ingenieur! Hedwig is mede verantwoordelijk voor een groot aantal technische aanpassingen die de bieren van Moortgat kwalitatief op een nog hoger niveau hebben gebracht. Ook later tijdens de lezing zal zijn naam nog veelvuldig vallen. Na de Duvel is het de beurt aan de Gouden Band van Liefmans. Normaal zijn zure bieren niet aan mij besteed (evenals wijn) maar de Gouden Band is een uitzondering hierop. Naast een fris zuurtje kun je ook wat fruit en houttonen proeven. Nadat mijn smaakpapillen weer enigszins op rust waren gekomen was het de beurt aan een bier wat Chris vanuit Noord-Amerika tijdens een van zijn vele bierreizen voor ons had meegebracht namelijk Ommegang Abbey Ale een heerlijke imitatie dubbel Trappist uit Cooperstown USA met maar liefst 8,5% alcohol. In mijn ogen een van de toppers van de avond! De Ommegang dubbel was de vervanger van de Zwarte Pol. Pol Ghekiere was helaas verhinderd vanwege drukke werkzaamheden bij brouwerij La Chouffe en zijn B&B etablissement. Vlak voor de pauze was het tijd voor Maredsous Tripel, een heerlijk abdijbier van maar liefst 10 % alcohol met een heerlijke aromatische geur en lichte fruittoetsen. Tijdens het proeven vertelde Chris ons aan de hand van zijn vlag een stukje geschiedenis over het ontstaan van Trappisten brouwerijen. De inmiddels ook gearriveerde Christian Roosen mocht tot grote hilariteit van het aanwezige publiek de vlag vasthouden. Na de pauze veranderde het RKTVV-paviljoen in een sprookjesachtige sfeer.

 

Iedereen ontving een schitterende kaboutermuts die men onmiddellijk moest opzetten. Een tafereel wat in het nabij gelegen Efteling-park niet zou hebben misstaan! Duidelijk was dat de bieren van brouwerij La Chouffe aan de beurt waren! De spits werd afgebeten met het bier waar het voor Chris en Pierre destijds mee begon: La Chouffe een heerlijk bier met 8% alcohol en een heerlijke geur van koriander. Chris vertelde wat over het brouwen van dit bier door de jaren heen en de hoeveelheden die telkens maar weer werden verhoogd, dit mede dankzij de export naar o.a. Canada, Amerika en last but not least Nederland. Door de mutsen en het proeven van de bieren steeg de stemming in de zaal tot grote hoogte. Het volgende bier was de Chouffe-Bok. Het allereerste Belgische bokbier wat ooit in opdracht van een Nederlandse drankengroothandel bij brouwerij La Chouffe werd gebrouwen. Dit bier viel op door zijn pittige smaak ondanks het geringe alcohol percentage van slechts 6%. Na het bokbier was het tijd voor Mc Chouffe. Dit bier lijkt erg op de gewone La Chouffe en krijgt zijn donkere kleur door de toevoeging van bruine kandijsuiker! In de geur herkent men mout en kruiden en volgens Chris stond het recept van Mc Chouffe aan de basis van Celis Pale Ale. Bijna was het tijd voor de “grand finale”. Als voorlaatste bier kregen we het kerst/winterbier Nice Chouffe te proeven. Een bijzonder vol en zwaar bier (10%) wat onder een kerstboom of bij een openhaard nog beter tot zijn recht komt. Na een kleine pauze waarin de inmiddels zwaar beproefde smaakpapillen weer enigszins op rust konden komen was het tijd voor Houblon Chouffe van het vat. Al snel bleek dat dit bier de lieveling was van Chris. Vol passie vertelt hij over het ontstaan van dit bier. Tijdens zijn reizen door Amerika was hij in contact gekomen met de IPA. Terug in België ging hij al snel aan de slag om als eerste brouwerij in België een IPA op de markt te brengen. Omdat een aantal mensen bij La Chouffe een beetje huiverig waren om een dergelijk bitter bier op de markt te brengen stuurde Chris een aantal monsters naar Amerika met het verzoek om het bier als IPA te beoordelen. Monster nr. 3 dat volgens Europese maatstaven behoorlijk veel was gehopt kwam volgens de Amerikaanse proevers een beetje in de buurt. Toch adviseerde men vanuit de USA om nog veel meer hop te gaan gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan en de Houblon Chouffe was geboren. Inmiddels krijgt iedereen een heerlijk glas Houblon Chouffe waarin de geurige hop aroma’s de boventoon voeren. Naast hop ruikt en proeft men ook licht fruit zoals perzik en abrikoos. Niets voor niets de favoriet van Chris! Ook voor mij en vele andere Roerstokleden de absolute topper van de avond! Hierna werd Chris door Theo Stapels bedankt voor de geweldige proeverij en lezing die tot bijna middernacht voor bijna iedereen bleef boeien. Hierna begon het informele gedeelte wat naadloos overliep in het opruimen. Toen we na het opruimen nog wat gezellig na zaten te kletsen met Chris en een groot aantal Roerstokkers al naar huis was vertrokken, bleek dat we de verrassing van de avond vergeten waren te presenteren. Deze lag namelijk al vanaf het middaguur in de vriezer op ons te wachten: “Esprit d’Achouffe 2002”. Na in een kleine groep nog te hebben genoten van deze gedestilleerde kabouter vielen bij de meeste aanwezigen de oogluiken dicht en was het tijd om Chris naar zijn hotel te brengen. Hier namen Gerrie en ik om 3 uur afscheid van Chris. Ook voor ons tijd om naar huis te gaan. Hierbij wil alle mensen bij Duvel Nederland heel hartelijk bedanken voor deze geweldige avond. Ook dank aan al de mensen van De Koningshoeven. Een speciaal woord van dank gaat ook uit naar Jos Fillius, vertegenwoordiger van Duvel Nederland. Last but not least wil ik mede namens alle Roerstokleden Chris Bauweraerts hartelijk bedanken voor de geweldige avond en schitterende dag die ik persoonlijk met hem, Jos, Kees en Gerrie heb mogen beleven.

Huub Soemers

De Roerstok bedankt hierbij brouwerij Moortgat en Duvel Nederland voor het ter beschikking stellen van de bieren tijdens “De SLOWBREW Tasting” van 12-11-2010.

Terug naar overzicht