Terug naar overzicht

Colruyt met eigen bierkookboek

januari 2012

Colruyt met eigen bierkookboek


 
Trek in een lekker stukje staartvis, een gemarineerd varkenshaasje of een chocolademousse, maar dat allemaal wel bereid met bier? Dan kan je terecht in het nieuwe kookboek van de Belgische discounter Colruyt, ondertussen wereldberoemd van de bouwsteendozen van Westvleteren. Colruyt had al 23 eigen kookboeken in het schap staan.
Daar is nu een 24ste bijgekomen, volledig gewijd aan het Belgisch bier. Niet helemaal toevallig: de grootgrutter uit het Brabantse Halle was in 1980 de eerste in België die streekbieren begon te verkopen met een wisselend aanbod volgens de streek. Vandaag biedt Colruyt 140 soorten bier aan over zijn verschillende vestigingen, alles samen goed voor zo’n 142 miljoen liter bier per jaar.
In het boek staan 110 recepten met uiteenlopende bieren. Om de recepten te bereiden behoeft men geen koksdiploma. Daarnaast worden ook 140 bieren beschreven naar aroma en smaak door sommelier Andy De Brouwer van het bekende Hotel-Restaurant Les Eleveurs in Halle.
Alles is heel overzichtelijk samengebracht in een mooi boek in vierkleurendruk met hardcover. Via de QR-codes in het boek kunnen de gebruikers van smartphone of tablet-pc filmpjes en bierdegustaties bekijken en uitzoeken in welke Colruyt-winkels welk bier te vinden is of wat eventueel een alternatief is. Bij het boek zit ook een knap gemaakte DVD waarin aanschouwelijk wordt uitgelegd hoe je bier degusteert.
Hoewel Colruyt stelt dat alle recepten zoals steeds door een zestal gezinnen zijn uitgeprobeerd, valt het op dat heel vaak de biersaus moet ingekookt worden. Wie ooit met bier heeft gekookt, weet dat dit alleen bitterheid kan opleveren. Een scheutje op het einde volstaat doorgaans. Jammer, want voor de rest mogen heel wat recepten er best zijn.
Ook jammer is dat in het boek een loopje wordt genomen met wat nu wel of niet een abdijbier is, zoals de Belgische Brouwersfederatie 15 jaar geleden probeerde door te voeren. Dat heeft te maken met de positionering die de brouwers van niet-officiële abdijbieren willen bereiken, klinkt het bij Colruyt.
“Belgische bieren. In de keuken én in het glas”, 179 pagina's, met dvd 'Bier van a tot z' is uitsluitend te koop in de Colruyt-winkels. Kostprijs 10,95 euro. Verzendingen per post zijn niet mogelijk.

Terug naar overzicht