Terug naar overzicht

Bierijs

december 2020
Door: Frits Haen

HOE MAAK JE BIER IJS

New Belgium Brewing en Ben & Jerry's Ice Cream bundelden hun krachten om het beste van bier en ijs samen te brengen. New Belgium brouwde een op ijs geïnspireerde Salted Caramel Brownie Ale, terwijl Ben & Jerry’s werkte aan een innovatieve ijssmaak met dit bier genaamd Salted Caramel Brown-ie Ale.

bierijs
Maar geloof het of niet, New Belgium en Ben & Jerry's zijn niet het eerste brouw-ijsteam dat een ijsje nastreeft dat de nuances van bier belichaamt. Kijk maar eens naar I Scream, You Scream: It’s Craft Beer Ice Cream! te zien op CraftBeer.com, dat enkele van de bier-achtige inspanningen belicht die door ijsfabrieken en ambachtelijke brouwerijen in het hele land worden ondernomen.

Stelt je nu eens de mogelijkheden voor ijssmaak voor die je hebt wanneer je - als thuisbrouwer - de controle over het bier hebt! De lucht is hier echt de limiet, door interessante bierstijlen te combineren met gebruikelijke (of misschien ongebruikelijke) ijsingrediënten, zoals snoep, gebak, rijke siropen en fruit.
Donkere bieren met veel chocolade- en koffietonen, zoals stouts, porters en brown ales, zijn gebruikelijke soorten als het gaat om het maken van bierijs, maar beperk je daar niet toe! Pompoenbieren zijn een populaire keuze geweest en zelfs fruitige zure bieren zijn gebruikt om sorbets te maken.

Hoe ijs wordt gemaakt
Net als bij thuisbrouwen, kan het thuis maken van ijs op een paar verschillende manieren worden bereikt, terwijl in wezen hetzelfde doel wordt bereikt. De essentie van elk ijsrecept begint met een mengsel van room (of melk) en een soort suikerzoetstof. Dit wordt gemengd totdat de suiker volledig is opgelost, waardoor het mengsel soms moet worden geroerd terwijl het op lage temperatuur wordt verwarmd. De suikerachtige room wordt vervolgens gekoeld en opgeklopt om lucht in het ijs te brengen en het een kenmerkende donzige consistentie te geven.
De meest gebruikelijke manier om zelfgemaakt ijs te maken, is door een ijsmachine te gebruiken, die automatisch het room- en suikermengsel opklopt terwijl het geleidelijk wordt afgekoeld. Er zijn echter technieken om zelfgemaakt ijs te maken zonder gespecialiseerde keukenapparatuur nodig te hebben.
In sommige gevallen wordt het suiker-roommengsel gecombineerd met ei om een custard te maken, die vervolgens wordt gekoeld en opgeklopt tot een gladde consistentie. Bepaalde conserveringsmiddelen kunnen ook worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen, hoewel dit typischer is voor commercieel geproduceerd ijs.

Tips voor bierijs
Bier is geen standaard ingrediënt in ijs (hoewel dat aan het veranderen is!), Dus gebruik deze tips van CraftBeer.com wanneer je bier opneemt in een ijsrecept:
  1. Maak het bier plat door het een paar minuten te kloppen. Koolzuur heeft de neiging de textuur van ijs negatief te beïnvloeden.
  2. Vermijd de verleiding om het bier in te koken voordat je het aan het ijs toevoegt. Het wordt aanbevolen om het bier toe te voegen zoals het is (rekening houdend met tip # 1).
  3. Gebruik niet te veel bier! De alcohol in bier kan ook het bezinkvermogen van het ijs beïnvloeden en uiteindelijk de textuur beïnvloeden. Als je denkt dat de hoeveelheid bier voldoende is, maar je wilt een romiger ijsje, probeer dan wat meer suiker toe te voegen aan het mengsel van suiker en room.
  4. Gebruik bier van hoge kwaliteit! Of het nu gaat om zelfgebrouwen bier van je eigen creatie of een in de winkel gekocht ambachtelijk bier, een recept kan alleen zo goed uitpakken als de ingrediënten.

Bierijs recepten
Op CraftBeer.com vind je een selectie bierijsrecepten. Je kunt deze recepten namaken of gebruiken als startpunt van je eigen recepten.

Coconut Maple Porter Ice Cream (Brooklyn Brew Shop )
Bereidingstijd: 20 minuten

Het bier-ijsrecept van Brooklyn Brew Shop combineert hun Chocolate Maple Porter met tropische kokosmelk voor een zoete traktatie om de hitte te verslaan.
Ingrediënten:
• 5 eierdooiers
• 120 ml suiker
• 240 ml gewone kokosmelk
• 180 ml dikke room
• 300 ml Chocolate Maple Porter (of een ander donker, heerlijk bier)

Bereidingswijze
  1. Om dit heerlijke porter-ijs te maken, doe de kokosmelk, dikke room en porter in een middelgrote pan met dikke bodem en verwarm op laag vuur tot het heet is.
  2. Klop in een middelgrote kom de eierdooiers en suiker samen tot ze dik en bleek zijn, in ongeveer drie minuten.
  3. Schep met een pollepel of een kleine maatbeker een kleine hoeveelheid van de hete vloeistof in het eigeelmengsel en roer constant. Zodra je voldoende vloeistof hebt geschept om de dooiers warm te maken (ongeveer drie lepels), klop je het mengsel voorzichtig terug in de pan met de resterende kokosmelk, room en bier.
  4. Zet de pan op middelhoog vuur en roer constant met een houten lepel tot het mengsel dik genoeg is om de achterkant van de lepel in een dunne, romige laag te bedekken.
  5. Doe het door een zeef en in een kom. Koel het en draai het in je ijsmachine tot de gewenste consistentie. Bevries tot hard en geniet.
Bron: Zymurgy, vertaald en bewerkt door Frits Haen
Terug naar overzicht