Terug naar overzicht

Brood met bierbostel

mei 2020
Door: Frits Haen

BROOD MET BIERBOSTEL

202005_brood_met_bierbostel
Wanneer de maisch en het koken klaar zijn en je wort zich vermengt met je gist in het gistvat, wat moet je dan doen met de bostel die overblijft van het maischen? Gooi ze niet zomaar weg! Er is een leuk en heerlijk gebruik van bostel dat wordt gebruikt door vele thuisbrouwers in het hele land, en dat is van je bostel een zelfgebakken brood te maken.
Bostel heeft nog steeds voedingsstoffen en smaak, zelfs nadat hun suikers zijn omgezet in wort. Ze kunnen gemakkelijk worden gebruikt om karakter en een persoonlijk tintje toe te voegen aan zelfgemaakt brood. Je kunt ze zelfs gebruiken als een gratis smaak voor je brouwsel. Bewaar gewoon je bostel door ze in te vriezen. Vervolgens kun je, net als het bier op is, het brood maken met de granen die oorspronkelijk in het bier werden gebruikt. Nu kun je ze samen serveren om te zien of de smaken vergelijkbaar zijn of hoe ze verschillen.
Een snelle zoekopdracht op internet zal je laten zien hoe mensen bostel gebruiken als basis voor brood, maar hier zijn enkele dingen die je zullen helpen recepten te formuleren en je op weg helpen om lekker eten te maken.

  1. De hoeveelheid bostel mag niet meer zijn dan tweederde van de totale droge ingrediënten. Tarwemeel maakt de rest van de benodigde granen goed. De reden hiervoor is dat de bostel niet kunnen hechten aan de andere ingrediënten. Dus als je er te veel van gebruikt, zal het brood brokkelig zijn of kan het gewoon uit elkaar vallen.
  2. Als je het niet erg vindt dat een paar kafjes en hele korrels in zitten kan je ze er gewoon in gooien, Als je ze liever niet hebt, droog ze dan uit en verpulver ze in een keukenmachine of maal ze opnieuw in je graanmolen op een zeer fijne omgeving.
  3. Onthoud dat de bostel een flinke hoeveelheid water bevat die ze tijdens het maischen heeft opgenomen, dus houd daar rekening mee bij het toevoegen van vloeistoffen.
  4. Let op bij geroosterde mouten, ze kunnen een wrange bitterheid aan je brood toevoegen, dus zorg ervoor dat je ze niet te veel gebruikt of gebruik de bitterheid met een andere smaak zoals zoetigheid.

Dus de volgende keer dat je klaar bent met het maken van bier en je niet al die bostel weg wilt gooien. Zet de oven aan en probeer een brood te maken om te zien hoe het afloopt!

Ingrediënten voor bierbrood:

  • 700 gram bierbostel (nat, recht uit de maischketel)
  • 300 ml warm water
  • 60 gram suiker
  • 1000 gram tarwemeel
  • 10 gram zout
  • 1 losgeklopt ei
  • 60 ml melk
  • 1 zakje gedroogde bakkersgist
Instructies:
  • Meng gist,water en suiker in een kom om de gist te activeren. Laat 30 minuten staan
  • Voeg giststarter, zout, ei, bostel en melk toe in een kom en voeg langzaam de bloem toe.
  • Kneed het deeg tot het glad is en niet meer plakkerig.
  • Leg het deeg in een grote ingevette kom en bedek het met een handdoek. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 60 minuten rijzen.
  • Druk de lucht uit het deeg, bol het op.
  • Verdeel het deeg over het aantal broden en plaats het in de vorm of op de plaat.
  • Dek het deeg weer af en laat het 1 – 1,5 uur rijzen.
  • Oven voorverwarmen op 220 °C.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten op 220 °C.

Bron: Zymurgy, vertaald en bewerkt door Frits Haen


Terug naar overzicht