Terug naar overzicht

Tetrahop

oktober 2019
Door: Jacques Bertens

TETRAHOP

Zoals jullie weten vieren we dit jaar ons 35-jarig bestaan onder andere door het weggeven van kleine presentjes aan de leden die de clubavonden bezoeken. Op de clubavond zijn monsters tetrahop uitgedeeld. Die hebben we als Roerstok kunnen inkopen via Roerstoklid Jan Koolen, de brouwmeester van Eeuwig Zonde. Jan had ook voor de inkoop van de 20 ml flesjes gezorgd en dat is wel zo prettig voor het overpakken.

Voor ik jullie vermoei met allerlei technische informatie over tetrahop wil ik er op wijzen dat dit product beperkt houdbaar is. Bewaar het in de koelkast en gebruik het meteen bij je volgend brouwsel. Mocht je geen monster meegenomen hebben, er zijn nog een aantal flesjes voor degenen die de vorige clubavond niet aanwezig waren. Dus doe je mee aan de wedstrijd of als het bemachtigen van een monster voldoende reden is om toch eens naar de algemene ledenvergadering te komen neem dan alsnog een flesje mee. Het zou eeuwig zonde zijn dat er niets gedaan wordt met de tetrahop.

201910_tetrahop_1

Waarom tetrahop uitproberen?
Tetrahop is een hopproduct. Het is geïsomeriseerd alfazuur dat een behandeling heeft ondergaan waardoor de structuurformule veranderd is. Omdat het al geïsomeriseerd is hoef je het niet mee te koken. Het is zelfs zo dat geadviseerd wordt dit niet te doen en het pas aan het bier toe te voegen vlak voor het bottelen.
Het is een product dat veel bitterheid geeft aan je bier. Het geeft tot 1,7 keer meer bitterheid dan het geïsomeriseerde hopextract dat je bij onze leveranciers kunt kopen. Toch is verhogen van de bitterheid niet de belangrijkste reden waarom het veel gebruikt wordt door commerciële brouwers. De populariteit onder de brouwers is te danken aan de schuimversterkende eigenschappen van tetrahop. Nu kun je natuurlijk zeggen: “als je goed brouwt heb je geen schuimbevorderende middelen nodig”, maar ik weet uit ervaring dat de schuimhoudbaarheid van veel zelfgebrouwen bieren te wensen overlaat. Het kan geen kwaad om eens te kijken wat het effect is van tetrahop op je brouwsel. Door dat te doen ben je een ervaring rijker. Wel is het van belang om daar niet al te lang mee te wachten gelet op de beperkte houdbaarheid. Deze zou korter zijn na het openen van de verpakking en door het herverpakken is de oorspronkelijke verpakking door mij open gemaakt. Voldoende reden dus om het middel op korte termijn te gebruiken.

201910_tetrahop_2


Technische informatie
Voor de clubavond heb ik een korte presentatie gemaakt. De teksten in deze paragraaf komen uit deze presentatie.

  • Officiële naam: tetrahydro-iso-α-acids
  • Geeft veel bitterheid
    • Houd hier rekening mee!
    • Is al geïsomeriseerd (niet meekoken)
  • Geeft geen hoparoma
  • Voor verbetering schuimhoudbaarheid
  • Niet gevoelig voor licht
    • Maar andere hopgiften wel!
  • Beperkt houdbaar, wacht niet te lang met gebruik
  • Bewaren in je koelkast
  • Toevoegen na de vergisting
    • Vervanging bitterhop (voordeel kortere kooktijd wort)
  • Indicatie 0,01 ml per liter bier geeft 1 IBU verhoging
    Rekenvoorbeeld: 30 liter 20 IBU uit tetrahop
    30 * 20 * 0,01 = 6 ml in totaal
  • Vraagt een nauwkeurige afmeting
    • Gebruik een kleine nauwkeurige pipet
    • Niet verdunnen met kraanwater!
      • Verdunnen met gedemineraliseerd water dat met KOH op een pH is gebracht van 10 -11
      • Géén NaOH gebruiken omdat natriumionen de oplosbaarheid negatief beïnvloeden

 
 

 
Jacques Bertens

Terug naar overzicht