Terug naar overzicht

Gehaktballetjes met herfstgroenten en Donkere van de Lipsevallei

december 2009
Door: Frits Haen

KOKEN MET BIER


Gehaktballetjes met herfstgroenten en Donkere van de Lipsevallei
500 gram gemengd gehakt (varkensvlees en runds- of kalfsvlees); 15 cl donker bier van de Lipsevallei of donker abdijbier; 2 sjalotjes; 1 teentje knoflook; zout, peper en
nootmuskaat naar smaak; 1 ei; 2 beschuiten; 1 eetlepel fijngeknipte peterselie; 4 eetlepels appel/perensiroop; 4 eetlepels olijfolie; 1 runder- of groentenbouillonblokje.
Doe het gehakt in een mengkom en kruid het naar smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak de sjalotjes en het knoflookteentje schoon en snij ze in stukjes.
Doe ze samen met het ei, de verkruimelde beschuiten en de fijngesneden peterselie bij het gehakt in de mengkom en meng goed. Plaats het mengsel 1 uur in de koelkast.
Rol er nadien balletjes van (ter grootte van een tennisbal). Verwarm de olie in een braadpan met antiaanbaklaag en bak de balletjes rondom aan tot ze een bruin kleurtje hebben. Verlaag de hittebron en voeg ongeveer 30 cl bouillon toe (aangemaakt met de blokjes). Draai de balletjes af en toe eens om en laat ze gedurende ongeveer 30 minuten zachtjes verder sudderen.
Roer er vijf minuten voor het einde van de gaartijd het bier en de siroop doorheen.
Dik de saus eventueel nog iets aan door ze apart te laten inkoken. Proef van de saus en kruid eventueel nog iets bij.
Lekker met warme aardappelpuree (verfijnd met wortelen, prei of spinazie en boter en room voor de lekkerbekken).
Drink er bij voorkeur een lekker glas Donkere van de Lipsevallei bij (liefst op keldertemperatuur). Bij gebrek hieraan kan je er natuurlijk ook een ander ‘gewoon’ donker abdijbier bij schenken.

Terug naar overzicht