Terug naar overzicht

Tsjechische goelasj of bierzuurkool

januari 2010

KOKEN MET BIER

 

Tsjechische goelasj of bierzuurkool


Dit gerecht is afkomstig uit de streek rond de plaats Pilsen. Daar werd zo'n 150 jaar geleden de basis gelegd voor het ondergistende biertype dat nog steeds het meest gedronken en gemaakt wordt. Wat wij nu het Pilsenertype of gewoon pils noemen, is feitelijk in Pilsen uitgevonden. Overigens komt uit dezelfde brouwerij nog steeds dat (vrijwel) oorspronkelijke bier, dat hier onder de naam Pilsener Urquell verkocht wordt. Het gerecht is zowel een goulasj- als een zuurkoolvariant. Wat dat laatste bertreft een bijzondere, want niet met wijn maar met bier klaargemaakt. En dat is verrassend lekker!

Benodigdheden voor 4 personen; 500 g mager vlees, boter, 3 flinke uien, 1 teen knoflook, 1 flesje Pilsener Urquell, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen, broodkruim of paneermeel, 750 g zuurkool, 1 eetlepel kummelzaad, 1 kg aardappelen, peper en zout naar smaak.

Als mager vlees wordt in het oorspronkelijke gerecht voor de helft ossehaas en voor de helft varkensfricandeau gebruikt. Kies bij voorkeur ook voor half rund en half varken. Wat rund betreft bijvoorbeeld magere runderlappen of goelasjvlees (zoals de slager het noemt). Van het varken is alles aan te bevelen dat van schouder of hals komt. Het vlees in blokjes snijden en in boter aanzetten tot het goed bruin is. Ook de fijngesnipperde uien en de knoflook tot goudbruin aanzetten. Mengsel van vlees met uien en knoflook afblussen met het bier en op laag vuur plaatsen. Peperkorrels, gekneusde jeneverbessen en laurierblad toevoegen en het geheel wat binden met broodkruim of paneermeel. Met een vork de (rauwe) zuurkool uit elkaar trekken en op het vlees leggen. Daarover het kummelzaad strooien. Deksel op de pan doen en ongeveer anderhalf uur laten sudderen. Aardappelen met schil goed afborstelen en schoonspoelen. In water net gaar koken of verpakt in aluminiumfolie in de oven (in een klein uur op 180 graden Celsius) laten poffen. Zorg ervoor dat aardappels en goelasj/zuurkool tegelijk klaar zijn. Serveren met gezouten roomboter (voor bij de aardappelen) en wat mosterd, piccalilly, zure augurken en/of uitjes.

Smakelijk eten!

 

Terug naar overzicht