Terug naar overzicht

Is drinken tijdens de maaltijd wel zo goed?

april 2011
Door: Jan van Pelt

Is DRINKEN tijdens de maaltijd wel zo goed?

 

De een drinkt graag melk bij het ontbijt en een glas wijn bij de warme maaltijd. De ander vindt een kop thee bij de boterhammen of bier tijdens het eten lekker. Smaken verschillen nou eenmaal.

Maar is al dat drinken tijdens het eten eigenlijk wel zo goed?

Voor een antwoord op deze vraag is het goed om eerst eens te kijken naar het spijsverteringsproces. Na het nuttigen van een broodmaaltijd of warme maaltijd wordt het doorgeslikte voedsel binnen enkele seconden via de slokdarm naar de maag gevoerd. Eenmaal in de maag aangekomen wordt het voedsel langzaam verder gekneed en verwerkt tot kleine deeltjes.

Dit proces van kneden en het inwerken van maagzuur op het eten neemt de nodige tijd in beslag. De maag functioneert als een reservoir, dat het voedsel pas nadat het verwerkt is tot minuscule restjes van minder dan een halve millimeter doorgeeft aan de dunne darm. In de dunne darm vindt de vertering en opname van voedselbestanddelen plaats.

De spijsvertering kan maar een beperkte hoeveelheid calorieën per uur verwerken (maximaal 200-250 kCal per uur). De maag heeft dus een belangrijke taak bij de opslag, het kneden en de geleidelijke afgifte van voedsel aan de dunne darm.

In de maag wordt veel vocht en zuur afgescheiden om het (vaste) voedsel beter te kunnen kneden. Een beperkte hoeveelheid vochtinname van bijvoorbeeld een glas water tijdens de maaltijd zal het proces van kneden en mengen zeker stimuleren.

Echter, te veel vocht zorgt ervoor dat het vaste voedsel gemakkelijk oplost in de vloeistof en daarmee snel, soms zelfs te snel, door de maag geledigd gaat worden in de dunne darm. Dat kan leiden tot klachten als een opgeblazen gevoel, darmkrampen, of transpireren.Het drinken van één glas water tijdens de maaltijd stimuleert dus zeker de werking van de maag. Meer drinken is echter niet verstandig.

Alcoholische dranken, als aperitief of bij de maaltijd, hebben heel duidelijk een remmend effect op de maaglediging.

Alcohol werkt op de maagspieren en vertraagt ook de voedselvertering. Gevolg is een langdurig, vol en verzadigd gevoel in de bovenbuik.

Koolzuurhoudende dranken zijn evenmin aan te bevelen omdat men daarvan moet opboeren en er met het opboeren van lucht ook maaginhoud mee naar boven kan komen (oprispingen).

Gelukkig kan de gezonde maag heel wat aan en geeft wat meer drinken of eten geen aanleiding tot langdurig ongemak. Bij mensen met een sterk versnelde maaglediging geven artsen wel het advies om juist niet te drinken bij de maaltijd, omdat een stevige vaste voedselmassa nu eenmaal minder makkelijk uit de maag wordt geledigd.

Het drinken van een glas water vóór de maaltijd geeft direct al vulling van de maag en zou kunnen helpen om minder van een maaltijd te nuttigen, omdat je wat sneller verzadigd bent.

Al met al luidt het advies dus: Drinken bij de maaltijd? Ja, met mate en zeker niet te veel alcohol of koolzuurhoudende dranken.

Het antwoord werd gegeven door prof. dr. Ad Masclee, gastro-enteroloog, (maag-darm-leverarts), Academisch Ziekenhuis Maastricht

 

Limburgs Dagblad, 2 februari 2011, met dank aan Jan van Pelt

Terug naar overzicht