Terug naar overzicht

Op bezoek bij de thuisbrouwerij van Cor van der Schans

november 2011
Door: Paul Langenberg

DE THUISBROUWERIJ VAN……  

Cor van der Schans
 
Zomer
De gelukkige bezoeker van brouwerij D’n Kleine Minstreel in Sprang-Capelle is erg blij dat de zomer dit jaar in deze week valt. Officieel is het al herfst (officieus was het dat al sinds ongeveer juni) maar per ligfiets op weg is nu een waar genoegen. De temperatuur is al aardig opgelopen als ik het huis van Cor nader. Ook zonder het juiste huisnummer te weten, had ik het gevonden want de geur van het maischproces in volle gang verraadt de plaats delict. Door het openstaande raam komt de geur naar buiten en Cor opent de deur gekleed in zijn brouwersschort.
 
Kennis Of Kennissen
Direct bij binnenkomst in de ruime brouwerij valt op hoe goed alles eruit ziet. Van RVS is een fraaie stellage gemaakt waarin de pan met maisch al lekker staat te dampen. Het laswerk is gedaan door een zwager van Cor want zelf is hij niet zo handig. Ach, als je zelf de kennis niet hebt kun je altijd nog van je kennissen gebruik maken. Zelf begrijp ik dat direct want ook mijn twee linkerhanden hebben nog weinig technische producten opgeleverd. Cor kan werken met de zwaartekracht. Achteraf gezien had hij liever nog een verdieping erbij gehad maar om sjouwen te voorkomen heeft hij dat opgelost met de aanschaf van een pompje. Heel fraai om te zien hoe hij het spoelwater oppompt met een klein pompje en dat zo over de maisch kan uitgieten.
 
Geschiedenis
Het brouwlokaal heeft een langere geschiedenis dan de brouwerij zelf maar dat is niet af te zien aan de inrichting want die ziet er prima uit. Het is niet makkelijk voor te stellen, dat dit ooit kantoorruimte is geweest.
Cor was ooit directeur bij een Amerikaanse firma in laboratorium apparatuur. Uit onvrede met het Amerikaanse beleid is hij zijn eigen zaak begonnen in laboratorium apparatuur en aanvankelijk zat het personeel in de toenmalige garage. Dat kon niet al te lang want het bedrijf groeide snel en een bedrijfspand was al snel noodzakelijk. Door fysieke problemen heeft Cor uiteindelijk moeten stoppen met het bedrijf maar een invulling voor het gebruik van de kantoorruimte is in 2009 gevonden want toen ontdekte hij het bierbrouwen.
 
Wijn
Cor heeft nog even wijn gemaakt maar vond uiteindelijk de kwaliteit onvoldoende, de Hollandse druiven leken hem toch niet zo geschikt. Hij kocht bij Sjef een brouwpakket om het bierbrouwen eens te proberen. Dat vond hij toch niet het echte werk want je hebt uiteindelijk weinig invloed op het product en hij besloot dan toch maar voor “ het echie” te gaan. In november 2009 begon hij zijn brouwerij D’n Kleine Minstreel en die wordt langzaam uitgebreid. Cor probeert niet teveel geld uit te geven aan de brouwerij en hij bouwt het langzaam op. Daarvoor gebruikt hij het oude principe van de ruilhandel, veel karweitjes zijn voor hem gedaan in ruil voor zelfgebrouwen bier. Een mooi principe en in het geval van de bieren van Cor zeker geen slechte ruil lijkt me.
 
Handigheidjes
Iedere brouwer heeft zo zijn handigheidjes die het brouwen vergemakkelijken. Zo heeft Cor geprobeerd zijn brander zo goed mogelijk te laten functioneren door de vlam te beschermen tegen tocht d.m.v. plaatjes van RVS, en door de vlam zo dicht mogelijk onder de ketel te plaatsen. Hij heeft berekend dat dit veel gas scheelt. Verder loopt zo ongeveer alles op rolletjes, letterlijk dan want veel staat op wielen en dat maakt het vervoer een stuk makkelijker.
 
Frequent
Cor is een zeer regelmatige brouwer, hij brouwt iedere week 20 liter, voor de volledigheid moet hierbij vermeld worden dat hij dat niet allemaal zelf opdrinkt. Familie en vrienden zijn blij met zijn activiteit. Als Cor een flesje opentrekt wordt ook duidelijk waarom dat zo is. Een prima bier vloeit in het glas (en daarna in de keel), het Roestelaere Amber smaakt zeer goed. Dat de familie af en toe roept om een bepaald type bier is dan ook niet verwonderlijk.
Daarnaast heeft Cor zich ook tot taak gesteld om geïnteresseerden te leren brouwen. Kandidaat brouwers kunnen zich bij hem melden en een dag mee brouwen, ze gaan dan met veel informatie maar ook met bier naar huis.
 
Meer
Er kan nog veel meer verteld worden over deze brouwer en zijn brouwerij maar dat kunnen we ook overlaten aan de brouwer zelf die binnenkort op de clubavond meer zal vertellen over zijn brouwactiviteiten.
Dan zal wel iets gezegd worden over het zelf opkweken van gist, het vergisten van een ondergistend bier bij hogere temperatuur maar dan onder druk, hoe je zo’n mooi bordje kunt maken met al je bieren erop, etc.
 
Liggen
We drinken nog een smakelijk bokbier dat net klaar is en ik ben blij dat ik nog even kan blijven liggen want de ligfiets staat geduldig te wachten tot ik de terugtocht naar Tilburg aanvaard.
Het is en blijft een prachtige dag, lekkere bieren geproefd, mooi weer, bijgeleerd en me weer verbaasd over de snelle ontwikkeling die het thuisbrouwen doormaakt. Dan was het vroeger toch maar behelpen. Nu blijkt dat mensen als Cor al in korte tijd uitgroeien tot goede brouwers met veel verstand van zaken die zonder probleem een vat vullen met bier van goede kwaliteit.
 
Paul Langenberg

Terug naar overzicht