Terug naar overzicht

Op bezoek bij de thuisbrouwerij van Ollie Lem

maart 2012
Door: Paul Langenberg

OP BEZOEK BIJ DE THUISBROUWERIJ VAN……  
 
Ollie Lem
 
Koud
Midden op de winterdag, Begon mijn neus te lopen…..
Dat wil zeggen, het was nog flink koud toen uw verslaggever, na enig herschikken van zijn activiteiten, toch in de gelegenheid bleek om langs te gaan bij Ollie, door wie hij op de vorige avond, zijnde de clubavond, was uitgenodigd. Aanvankelijk leek het niet in het programma te passen maar zoals gezegd, door enig schuifwerk lukte het toch om in de Eikstraat aan te leggen. Een bekende straat voor de schrijver want zijn jongste dochter is er nog geboren, schuin tegenover het huis van Ollie. Ik woonde toen tijdelijk in een huurhuis wat in bedenkelijke staat verkeerde. Het huis werd verwarmd met gevelkachels uit een bouwjaar dat waarschijnlijk nog voor het geboortejaar van mij lag (en dat is ook al in een grijs verleden). Buiten rook je het gas dat blijkbaar niet geheel verbrand was. Boven was er geen stromend water en de verloskundige die ons kwam helpen om onze jongste dochter op de wereld te zetten, moest bij het hechten noodgedwongen plaatsnemen op ….jawel een leeg bierkrat. Het was behelpen maar dat we in het huis van een thuisbrouwer waren heeft wel geholpen.
 
Veul
Maar terug naar de dag van nu, terug naar de Eikstraat waar ik mijn fiets naartoe heb gestuurd. Ollie is bijna klaar met brouwen maar ik kan nog een klein deel van het brouwproces meemaken. Ollie Lem brouwt veul maar niet zo vaak, wat in totaal toch voldoende bier oplevert. Ollie brouwt zo’n 3 tot 4 keer per jaar maar dan brouwt hij altijd twee brouwsels op een dag. Dat is ongeveer evenveel werk vindt hij. Hij brouwt dan 20 en 30 liter dus totaal 50 liter, daar kun je even mee vooruit.
Vandaag brouwt hij een saison en een zeezuiper. Saison is een biertype wat niet veel mensen brouwen maar dat lijkt dus juist een goed idee, dan heb je een bier wat niet helemaal standaard is. De zeezuiper is een blond bier van ongeveer 7% alcohol, vandaag viel het brouwsel wat te licht uit maar met wat glucose is dat snel bij te stellen.
Dit keer had hij zich niet echt tevoren voorbereid dus hij moet het doen met wat hij nog snel kon krijgen, de gist is dan niet de originele maar met de Nottingham en de Safale hoopt hij het beoogde type wel te kunnen brouwen.
 
Voordeel
Het voordeel van wat later in de middag komen, is dat je zonder problemen gerust ja kunt zeggen op de vraag of je een biertje lust. Natuurlijk kan dat ook wel eerder op de dag maar de rest van de wereld wil dan nog wel eens de wenkbrauwen fronsen. Natuurlijk mag ik het aanbod niet afslaan in het kader van het onderzoek wat ter plekke plaatsvindt. We drinken een dubbel die lekker smaakt.
Vandaag brouwt hij alleen. Dat is niet altijd zo. Ollie is begonnen met een vriendenclub zo’n tien jaar geleden. In het begin betekende dat, dat het bier dat gemaakt werd over een de hele club verdeeld moest worden. Met de installatie die hij toen had betekende dat er nog niet zoveel werd gemaakt. Ieder lid kreeg dus maar een beetje. In de loop der jaren heeft hij wat spullen verzameld en nu kan hij wat groter brouwen. Af en toe brouwt hij ook met zijn vader, een mooie manier om het contact goed te houden, je bent bezig, je praat wat en zo blijf je op de hoogte van elkaars wereld.
 
Apparatuur
Als we wat spullen naar boven sjouwen, toont Ollie me zijn pas gemaakte warmkast. Van platen MDF heeft hij een kist gemaakt waarin het bier kan vergisten. De warmte wordt geleverd door een klein straalkacheltje. Ik ben er nog getuige van hoe hij na het koken het bier filtert door een kaasdoek om de hevelfilter te doen. Het kacheltje wordt aangestuurd door de befaamde UT 100 (of 200). Het schroten laat hij soms over aan Sjef, onvolprezen leverancier van onze brouwingrediënten.
Verder is Ollie niet echt een heel technische brouwer, een beetje op gevoel brouwen vindt hij prima. Dat daarmee ook lekkere bieren te brouwen zijn bewijst hij met een blond bier dat hij inschenkt. Hij heeft ook wel eens een ondergistend blond bier gemaakt. Deze “blond van onder”, de erotische connotatie mag u er zelf bij bedenken, was goed gelukt.
 
Meer Dan Bier Alleen
Natuurlijk bestaat het leven uit meer dan bier alleen, er moet ook nog gewerkt worden bijvoorbeeld. In het geval van Ollie betekent dat hij zijn diensten verleent aan woningcorporatie Breburg. Als hij daar zijn dossier net zo nauwgezet bijhoudt als hij zijn brouwdossier bijhoudt, dan zal het wel goedkomen.
Opvallend detail in het huis van Ollie zijn de stevig vergrote posters van The Beatles. Hij blijkt een groot fan te zijn van deze poppioniers en heeft al hun werk. Gezien zijn leeftijd niet helemaal verwacht maar ach, ook een jonge man kan genieten van een goed gerijpt bier.
 
Paul Langenberg

Terug naar overzicht