Terug naar overzicht

Overschuimers 4-2007

april 2007

Overschuimers

En verder natuurlijk op het levenspad, want de tijd staat niet stil en Pol moet nog veel doen. Zijn huis afmaken bijvoorbeeld en zijn studie, voor de kinderen zorgen, koken, schoonmaken, werken, en als het meezit en dat begint erop te lijken, ook weer eens een keer bierbrouwen. Zaken die niet los staan van elkaar, om bier te kunnen brouwen moet je wel water hebben en om water te hebben moet je een kraan hebben, om een kraan te hebben moet je de tent verbouwen, plaats maken in de schuur, dus alle zooi opruimen en loodgieters binnen laten. Wie ooit geluisterd heeft naar het liedje “There’s a hole in my bucket” weet hoe het een uit het ander volgt.

Loodgieters gieten overigens allang geen lood meer, zelfs water gieten ze niet graag, koffie dan weer wel. Ze komen binnen zonder iets bij zich te hebben, Pol voorspelt dat over een paar jaar de klusjesmannen binnenkomen en vragen of je soms gereedschap hebt. Heb je een verstopping en je denkt dat ze komen met hogedruk en trekveren, dan leef je in de vorige eeuw. De moderne vakman heeft een auto met Tom Tom om op het juiste adres te komen en vraagt dan naar de diagnose. Verstopt? Waar merkt u dat aan, en waar zit de leiding? Heeft u misschien een trekveer? Hogedruk, nou die hebben we niet standaard bij ons, ontstopper proberen? Zou kunnen maar dat is wel slecht voor onze handen hoor en voor het milieu!  Eigenlijk net als bij de huisarts die in navolging van de therapeuten van een paar decennia geleden aan je vraagt: “wat denk je zelf?” Dus leer je steeds meer zelf te doen, je wordt je eigen huisarts, loodgieter, timmerman en therapeut. Valt best mee hoor, even voor de spiegel gaan staan en tegen jezelf zeggen met liefst een warme, begrijpende klank in je stem: “Wat vind je er zelf van?”

Het antwoord doet er eigenlijk niet toe, wat je zelf vindt wist je al, zoniet krijg je een therapeut die je vraagt wat je er zelf van vindt, dus dat schiet niet echt op. To have an opinian, or not to have an opinion, that’s the question, blijkbaar.

Dus we mogen blij zijn met een hobby als het bierbrouwen. Natuurlijk kun je jezelf dan ook de vraag stellen wat je er zelf van vindt. Sterker nog, als je een bier hebt gebrouwen, stel je jezelf die vraag altijd wel, maar anderen vinden er gelukkig ook iets van. Niet per definitie hetzelfde als jij ervan vindt, dat dan weer niet. Vind je zelf het hopgehalte perfect, vindt de ander het weer net iets te bitter, maar ja, jij houdt van Orval en hij niet. Dus wat is je referentie qua bitterheid?

En dan de liefde nog, ook weer zo’n terrein waarop de eigen mening en die van de ander zo kunnen botsen. Vind je zelf het zoetgehalte perfect, vindt zij het weer niet zoet genoeg, of andersom, maar soms lukt het gewoon wel, zonder veel vragen, zonder veel woorden, soms valt het gewoon vanzelf op zijn plek. Soms gooi je een handje hop in het bier en klopt alles.

Soms.

Pol de Schuimer

Terug naar overzicht