Terug naar overzicht

Overschuimers 01-2008

januari 2008

Overschuimers

Nog even en het is weer een jaarwisseling en dan zal het op veel plaatsen wel overschuimen van de champagne. De die-hard brouwers blijven dan natuurlijk toch trouw aan hun glas eigengebrouwen bier maar de rest van Nederland bubbelt en bruist met champagne, al dan niet echt, meestal niet schat Pol in, want het spul is toch vrij kostbaar voor een witte wijn met koolzuur erin. Maar de champagneboeren denken misschien van het ons zo gewaardeerde gerstenat ook wel iets dergelijks, graanwater met koolzuur of zo.

En dan moet er weer teruggekeken worden op het afgelopen jaar, Pol merkt wel dat met het klimmen der jaren de terugblik wat donkerder wordt. Je vrienden en kennissenkring groeit met je mee en daarmee ook de onvermijdelijke verschijnselen van ziekte en dood, de gemiddelde leeftijd mag dan hoog liggen in Nederland, niet iedereen eindigt in de zeventig.

Pol weet nog goed dat hij als jong ventje dacht aan het jaar 2000 en dat hij dan al ouder dan veertig zou zijn, wat op die leeftijd toch echt stokoud lijkt. Maar als je die magische grens dan eenmaal hebt bereikt dan vind je jezelf weer helemaal niet zo oud. Sommige mensen overdrijven dat dan weer door iedere rimpel te bestrijden met botox waardoor ze er uiteindelijk uit gaan zien alsof ze met hun kop onder het strijkijzer hebben gelegen en er uiteindelijk uit gaan zien als een geplastificeerde mummie die niet teveel mag lachen want dan scheurt de strakgetrokken huid aan flarden. De zonnebank die er meestal mee gepaard gaat, helpt er ook niet aan, je krijgt dan meer een kapotgetrokken droge drol nadat een stoomwals er over heen is gereden en dat is niet echt een aanbeveling.

Maar eerst is er nog de Kerst. De kalkoenen en fazanten trekken zich al langzaam terug in de bossen, de hazen weten dat ze het haasje zijn, de wilde zwijnen weten dat ze ondanks dat ze met velen zijn de strijd toch gaan verliezen en hoe het met Flappie is afgelopen moet je maar aan Youp vragen. Veel dieren zijn trouwens ook voor niks gestorven net als veel aardappelkroketten, ijstaarten, kreeften, Sint-jakobsschelpen, herten- en struisvogel-steaks en noem maar op. Die lagen lekker in de vriezer te wachten tot zij op de kersttafel geofferd zouden worden maar omdat een sukkel in een helikopter zonodig door de stroomkabel moest vliegen lag een deel van Nederland ineens niet meer aan het infuus. Alles ontdooide en kon in de vuilnisbak die overigens weer lastig te vinden was in het donker. En koud werd het ook want de verwarming doet het ook niet zonder stroom, en de wekker niet, tenzij een opwindversie.

Men verwacht wel een geboortegolf na een stroomstoring maar Pol denkt dat dit niet geldt voor bezitters van een waterbed (koud), brouwers (er moet veel zwaar bier gedronken worden want het is koud, maar dat is niet goed voor de prestaties), piloten (die schamen zich collectief voor hun collega), politieagenten (staken), kabelherstellers (hard aan het werk) en Pol zelf want die is door de dokter op eigen verzoek vrijgesteld van verder nageslacht.

Pol de Schuimer

Terug naar overzicht