Terug naar overzicht

Overschuimers 11-2008

november 2008

Overschuimers

De thuisbrouwer heeft het niet altijd makkelijk. Nu Pol na een periode van weinig of niet brouwen de roerstok weer een zwier probeert te geven, gaat er nogal eens iets mis. Hoewel de kennis niet echt is weggezakt lijkt dat er soms wel op. Het is soms net alsof de apparatuur wraak neemt voor de periode waarin van enige verwaarlozing sprake was. Het eerste bier was ondanks het duchtig schoonmaken met stoom van alle spullen al snel zuur. Een vettige laag brij op het bier tijdens de gisting die uiteindelijk veranderde in een vlokkerig geheel, nog later leek het een bad vol maaien, had al wat twijfels doen rijzen en inderdaad, uiteindelijk bleek er onbedoeld 30 liter azijn gevormd te zijn. Zoveel sla eet Pol nou ook weer niet dus het riool was er goed mee. Het laatste bier leek weer gewoon ouderwets goed te gaan, de gisting kwam weliswaar wat traag op gang maar na een paar dagen leek het bier goed te gisten terwijl de densimeter na enkele dagen nauwelijks verschil aangaf. Schone schijn dus, het lijkt een beetje op het liefdesleven van Pol, het begint veelbelovend en schuimend, de zaak lijkt goed op gang maar het eindigt voordat de vergisting heeft plaatsgevonden waarna de boel verzuurt.

In het geval van het bier is er nog hoop want Pol heeft gewoon ondergist toegevoegd, dat heeft een vorige keer ook geholpen dus het zou nog kunnen. Nieuwe gist toevoegen aan een relatie ligt wat moeilijker, vrouwen bewegen nu eenmaal een stuk sneller dan gistvaten en zijn kieskeuriger in de keuze van het gisttype en dat zijn er vele.

Maar niet getreurd, er is altijd nog hoop, hybride gisten zijn er tenslotte ook nog dus met een beetje aanpassing moet het lukken.

Ondertussen doet Pol zijn best om zich naast het bierbrouwen te bekwamen in het Salsadansen. Op de opzwepende tonen van de Zuid-Amerikaanse klanken doet Pol zijn best om in de maat te blijven. Plotseling kijkt hij toch met andere ogen naar de man die iedere zaterdag in de heuvelstraat zijn stramme pasjes uitvoert en zijn c.d.’s probeert te verkopen. Hij is dan wel stram maar zijn draaien zijn wel in de maat. Dat blijkt toch nog moeilijker dan gedacht, maatgevoel heeft Pol wel maar op tijd bedenken dat er weer eens een draai moet worden ingezet valt niet altijd mee. Je moet niet alleen op je eigen pasjes letten maar ook nog je danspartner leiden. Met enige nadruk moet je duidelijk maken dat zij naar links moet draaien, of naar rechts, of opzij. Een vorm van multi-tasking die past bij de moderne tijd, de goede dansers kunnen er waarschijnlijk ook bij telefoneren, een cursus Spaans doen en hun partner proberen te versieren. Dat is voor Pol nog lang niet weggelegd, hij is allang blij dat zijn danspartner heel lief is en geduldig en gewillig meedraait ook als Pol het niet zo heel duidelijk aangeeft. Wel bijzonder is, dat het Salsa dansen een nogal macho uitgangspunt heeft, de man leidt en de vrouw volgt. In het echte leven is dat zelden het geval maar Pol is er toch wel blij mee. Als het dan niet lukt om de gist te commanderen, dan kan hij in ieder geval nog zijn danspartner in de door hem gewenste richting dirigeren. Nou nog leren om zelf de richting te bepalen.

Pol de Schuimer

 

Terug naar overzicht