Terug naar overzicht

Overschuimers 12-2009

december 2009

Overschuimers

We hebben het lange tijd drooggehouden maar nu slaat het najaar dan toch genadeloos toe. Met flinke windvlagen en met regelmatig grote hoeveelheden hemelwater, de hoeveelheid regen voorgejaagd door de harde wind is de ultieme test voor je regenpak.

Tenminste als je een regenpak hebt, de gemiddelde scholier heeft dat in ieder geval niet.Eigenlijk is dat misschien niet helemaal waar, ze hebben vaak wel een regenpak maar trekken het voor geen goud aan want in een regenpak fiets je pas echt voor schut. Dat is meer voor bejaarden zoals de leden van de roerstok. De jongere leden denken nu wel dat ze de dans ontspringen en zeker niet tot de klassen van de bejaarden (bejaard staat gelijk

aan loser) behoren. Pol zal jullie snel uit de droom helpen, voor de middelbare scholier is alles boven pakweg 23 jaar bejaard en Pol betwijfelt of er leden onder deze leeftijd zijn. Het regent niet alleen hier, het lijkt wel op het liedje “ A Rainy Night In Georgia”, (it must be raining all over the World), het regent ook in Engeland bovenmatig veel. Dat zijn ze natuurlijk wel enigszins gewend en het komt deels ook goed uit want dan hebben ze genoeg water om in hun bier te doen, de verhoudingen liggen daar immers wat anders. Regen in deze hoeveelheden zijn ze daar toch ook niet gewoon. Nu drijven de vaten ale door de straten en kan men in de pub de glazen gewoon op de barkruk spoelen want tot die hoogte komt het water wel, het bier wordt er niet sterker door.

Gelukkig zitten wij niet in Engeland en hebben wij onze dijken om onze bierkelders droog te houden, er breekt wel eens een dijk door maar heel vaak is dat toch niet. De fiets hoeft nog niet vervangen te worden door de waterfiets al is het minder aantrekkelijk om per tweewieler naar het café te gaan. Je komt er verzopen aan en als je niet oppast ga je er bezopen weer uit.

Nee, dan kun je beter een fles van je eigen brouwsel opentrekken, zoals het een goed Roerstoklid betaamt heb je natuurlijk voldoende zelfgebrouwen bier op voorraad maar in geval van nood mag een bier van een betere brouwerij natuurlijk ook wel af en toe. Je moet toch kunnen vergelijken met je eigen bier zo af en toe. Dan is te hopen dat de vergelijking in je eigen voordeel uitvalt natuurlijk maar daar heeft Pol alle vertrouwen in want de hoeveelheid kennis over brouwen bij de Roerstok is gigantisch tegenwoordig en de apparatuur van sommige leden steekt de gemiddelde professionele installatie naar de kroon.

Over de Kroon gesproken, bestaat die nog? Jawel, niet meer als het merk de Kroon wat veel leden nog wel kennen uit Oirschot maar in die bijna uit elkaar vallende brouwerij brouwt Gerard de Kroon nog steeds bier. Stommelend over wankele trappen en langs lekkende leidingen vindt hij blindelings zijn weg door de oude brouwerij en slaagt er nog steeds in een goed bier te maken. De leidingen lekken een beetje, het dak waarschijnlijk ook wel maar Gerard loopt er echt niet rond in een regenpak. Hij gaat toch echt niet voor schut lopen, ook niet als bejaarde brouwer in een bejaarde brouwerij.

Pol de Schuimer

Terug naar overzicht