Terug naar overzicht

Overschuimers 02-2009

februari 2009

Overschuimers

 

De vorst is weer voorbij, de kou blijft nog wel wat aanhouden maar voorlopig kunnen de schaatsen weer in de schaatsbeschermers uitrusten (of gaan roesten want vergeten de ijzers goed droog te wrijven maar dat komt op de stapel nog uit te voeren plannen).

Hooguit kan Pol nog een scheve schaats rijden, daar doet hij ook regelmatig zijn best voor, met wisselend resultaat overigens. Het lukt wel af en toe samen met een vrouw te zwieren maar in het bochtenwerk komt het toch steeds tot valpartijen. Met gevallen vrouwen wil Pol niet gezien worden (althans niet publiekelijk) dus eindigt daar de pas de deux. Tsja, soms is de werkelijkheid koud en hard.

Gelukkig ook vaak niet, zo was het afgelopen weekend feest in huize Pol de Schuimer en dan is een man toch blij dat hij zelf bier brouwt. Want schuimen deed het en zonder op te willen scheppen (dat moesten de gasten zelf doen, Pol wil best koken maar bedienen moeten ze maar zelf kunnen). Het zelfgebrouwen bier is toch wel een aanleiding voor vrienden om langs te komen, dus aan de eenzamen onder de brouwers zou Pol het motto willen meegeven: “als je brouwt, heb je vrienden”. Niet geheel zonder voorwaarden natuurlijk want het bier moet wel in orde zijn. Weinig gasten willen middels het aangeboden bier onvrijwillig herinnerd worden aan hun laatste ziekenhuisbezoek of zich afvragen of ze per ongeluk een glas hebben gekregen wat nog in het afwasteiltje zat. De S.O.S. hulpdienst is dan wel gratis maar je wilt het toch liever niet hebben op een feestje dat al je gasten hun telefoon pakken om alle hulpverlenende instanties te bellen. Van dit alles was natuurlijk geen sprake want met bijna 25 jaar brouwervaring moet je toch wel een beetje kunnen brouwen en als het dan toch mislukt voldoende inzicht en proefvermogen hebben om toch maar de slijter blij te maken met een forse kapitaalinjectie. Gelukkig waren de gasten van Pol erg tevreden. De lezers van dit blad kunnen dit toch niet controleren maar het is echt waar. Of is dat wat al die gevangenen ook zeggen over hun onschuld?

Ouder worden, de reden voor het feestje, is natuurlijk niet alles, zonder leesbril ben je al gauw gehandicapt in deze wereld waarin de kleine lettertjes nogal eens van belang zijn. Je leest het even niet goed, ziet iets over een hoge rente en voor je het weet is het spaargeld in het onherbergzame IJsland bevroren of verdampt, afhankelijk van wat de plaatselijke geisers doen.

Je pincode intoetsen wordt ook al moeilijker. Het lijkt net alsof de apparaatjes met de dag kleiner worden en je moet een bijna braille-achtige beheersing hebben om de minuscule toetsjes op de juiste manier te beroeren. Daarbij helpt het niet als je de avond ervoor een intensieve poging tot bierkeuring hebt gedaan. De echte bejaarden vragen dan de discreet afgewende achterliggende persoon aan de kassa maar dat is vragen om problemen. Voor je het weet staat je pincode op Hyves voor iedereen te lezen en moet je de rest van het leven in bittere armoe slijten. Gelukkig kun je dan nog wel je eigen bier brouwen want dat kost niet zo heel veel. Het bittere kun je dan tenminste zelf in de hand houden.

 

Pol de Schuimer

Terug naar overzicht