Terug naar overzicht

125 Jaar Koningshoeven

september 2009
Door: Huub Soemers

125 JAAR KONINGSHOEVEN

Open weekend

Ter gelegenheid van het 125 jarige bestaan van de brouwerij De Koningshoeven, organiseerde deze in het weekend van 4 en 5 juni j.l. een open weekend. Tijdens dit weekend kregen de bezoekers de kans om de brouwerij eens van binnen te bekijken. Ruim 5000 mensen maakte hier gebruik van. Naast het brouwerijbezoek kon men ook nog een historische film bekijken, de onlangs gerealiseerde devotie kapel bezoeken en het bijna in bloei staande hopveld aanschouwen. In de vrouwentuin kon men een rondje maken langs de diverse stalletjes van diverse kloosters uit de regio.

Presentatie Isidór bier

Op zaterdag werd het nieuwe bier van de brouwerij gepresenteerd. Het Isid’or-bier is vernoemd naar de 1e brouwer van de brouwerij, broeder Isidorus. Om klokslag 12.00 uur hielden Thijs Thijssen en Vader Abt Dom Bernardus een inleidend praatje waarin zij o.a. vertelden dat de opbrengst van La Trappe Isid’or geheel ten goede zal komen voor de bouw van een nieuw klooster in Oeganda.

Hierna was het de beurt aan de Oegandeese ambassadrice Mirjam Blaak die de eer had om het 1e fust aan te slaan. Niet een heel eenvoudige klus zou al snel blijken! Na een aantal ferme klappen van de ambassadrice nam broeder Isaac het van haar over. Ook hem lukte het niet om het kostelijke vocht te laten stromen. Uiteindelijk bracht brouwmeester Lodewijk Swinkels redding. Met een paar flinke klappen sloeg hij de kraan in het houten vat en stroomde het eerste Isid’or-bier uit het eiken vat.

Uiteraard mochten eerst de gasten van het nieuwe bier proeven. Uit hun reacties maakte ik op dat het uiteindelijke resultaat er mocht wezen. Na het officiële gedeelte controleerde ik dat natuurlijk zelf ook even en ik moet zeggen dat het een uitzonderlijk heerlijk bier is geworden! Het amberkleurige bier heeft 7,5 % alcohol en een zoetige afdronk met een lichte karameltoon. Het bijzondere hoparoma heeft het bier dankzij de eigen gekweekte Perle hop. Toen ik later naar huis terug fietste (ja jullie lezen dit goed) maakte ik me geen zorgen meer over het nieuw te bouwen klooster. Met een dergelijk heerlijk bier is dat binnen de kortste keren gerealiseerd.

Huub Soemers

 

Terug naar overzicht