Terug naar overzicht

Overschuimers 09-2009

september 2009

Overschuimers

De zomer brandt gaten in het gras en het is ineens heel duidelijk waarom het niet zo goed gaat met de mus in Nederland want spreekwoordelijk vallen ze dood van het dak. Niet bij Pol overigens want die heeft nog nooit een mus op zijn dak gezien. Dat schijnt ook zo te horen want deze vogelsoort schijnt zich vooral prettig te voelen in heggen en ander struweel

In Amsterdam valt ook wel eens wat van het dak maar dan gaat het om drugssmokkelende Nigerianen die bij ontdekking door de politie kiezen voor een vrije val, dat valt niet mee in de Bijlmer want de flats zijn daar hoog en het beton hard. Het vallen is niet zo erg maar het landen is nogal onprettig, ja ieder beroep heeft zo zijn nadelen, als je high bent is de vloer low.

Zomertijd is natuurlijk vakantietijd en het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is er dan ook op uitgetrokken, op zoek naar andere plaatsen, landen, klimaten. In het geval van Roerstokleden zijn ze ook nog op zoek naar andere bieren. Dat heeft met logica niet zoveel te maken natuurlijk. Stel je rijdt naar Italië om daar wat speciaal bier te ontdekken, of naar Beieren waar de serveersters naar verluidt hun hand niet omdraaien voor het aanpakken van 10 of meer literglazen bier. Daarbij hun vracht steunend op hun bovengemiddeld weelderige vormen. Of er al wetenschappelijke onderbouwing is voor de relatie  BBB (Bier, Beieren, Borsten) is Pol niet bekend maar er zijn vast wetenschappers die deze handschoen willen opnemen. Stel dus, dat je naar een ver land rijdt om daar bieren te ontdekken, ben je dan slim bezig? Nee, natuurlijk, een eenvoudige rekensom leert dat op en neer naar München toch zo’n 1500 kilometer is (voorzichtige schatting), dat kost met een gemiddelde auto toch al gauw 120 liter benzine maal 1,30 euro (voorzichtige schatting want Pol moet het met een fiets doen en ziet zelden een benzinepomp). Ondanks een (zeer) ruime onvoldoende voor wiskunde in de schoolcarrière van Pol komen we dan toch op een vrij reële schatting van 160 euro aan alleen maar rijden. Daar komt dan nog bij: hotel of tent (€ 500), uit eten of brandschade door koken op onveilige campingbrandertjes (€ 300), aanschaf van impulsaankopen (€ 250, waaronder plastic rotzooi, T-shirts met I hartje en dan de plaatsnaam van de vakantiebestemming), verzenden van kaarten (0 euro want alweer vergeten), aankoop van caravan (€ 10.000) onderbrengen van huisdieren (€ 600, hun hotel is beter), verdroogde planten bij terugkomst (€ 10, het was al niet veel), deuk in auto na cafébezoek (€ 400), ziekenhuiskosten na betasten Beierse Borsten na teveel Bier (€ 600 want niet verzekerd) en dan is nog lang niet alles gerekend want je eet ook nog wel eens een ijsje (of legt dat op je blauwe oog na die verkeerd uitgevallen Beierse avond).

Zelfs met minder rekentalent dan Pol kun je dan toch al snel berekenen, dat het veel voordeliger is om de speciaalbieren die je wilt drinken gewoon via Internet te bestellen en die lekker thuis in je eigen lekkere stoel te genieten. Zelfs een bier uit Japan is dan niks te gek en mochten ze bier brouwen in Afghanistan (Burka Beer, The Hidden Secret) dan kan ook dat best betaald worden. Geen gedoe met ruzies onderweg over de route, geen oververhitte filemomenten, slappe of juist veel te sterke koffie, dagen niet kunnen poepen door verandering van voedsel of juist alleen maar. Maar ja, we gaan gewoon ieder jaar toch weer op vakantie.

En Pol nog ergens geweest? Jawel een paar dagen naar London, heet, smog, lawaai, druk, duur. Wel lekker toch, die Guinness uit de tap maar hadden ze die ook niet op de Heuvel?

Pol de Schuimer

 

Terug naar overzicht