Terug naar overzicht

Overschuimers 03-2010

maart 2010

Overschuimers

Eigenlijk is het geen weer voor bier en al helemaal niet voor pils. Dat laatste is niet zo erg, vindt Pol, want Pils is wel leuk voor carnaval maar daarbuiten nauwelijks en al helemaal niet met het laatste carnaval. Toen was het zo koud, dat de dapperen die zich  toch aan een pilsje waagden al blauw zagen voordat het glas, nou ja glas, plastic, leeg was.

Voor Pol was het carnaval snel voorbij, de mensen die hij zou ontmoeten stonden niet op de plaats waar ze zouden moeten staan (of waren elders vastgevroren). Stampvoetend, niet van woede maar van de kou, bekeek Pol de optocht, in Tilburg natuurlijk ”dun Opstoet” geheten en hij zag dat het goed was. Wel koud, heel koud en na enig heen en weer geschuifel over een spekgladde straat tussen de feestende Eskimo’s hield Pol het voor gezien. Zijn fles Schrobbeler ging weer ongeopend mee terug en zal volgend jaar bij leven en welzijn opnieuw worden ingezet voor een charmeoffensief. Tot zover het carnaval.

Gelukkig is er meer in het leven dan carnaval, bier bijvoorbeeld want eenmaal binnen bij de verwarming smaakt een lekker bier ook bij lage buitentemperaturen prima. Liefst zelfgebrouwen natuurlijk maar dat valt in de huidige weersomstandigheden niet mee, want alles bevriest, ook de leiding die het koelwater moet vervoeren. Zou het koelwater kunnen stromen, dan zou het fantastisch koelen maar helaas, de ijsklonten gaan niet lekker door de leidingen. Dus brouwen we maar even niet.

Geen carnaval, geen bier, waar moeten we het dan nog over hebben? Hardlopen? Ook dat gaat moeizaam, op veel dagen was het niet meer dan versneld klunen en baggeren door al dan niet gesmolten sneeuw, over straten als ijsbanen en in gierende windvlagen. Eigenlijk moet er getraind worden op snelheid maar dat gaat niet gemakkelijk als je nauwelijks overeind kunt blijven.

Geen carnavalsberichten, geen bierverhalen, geen hardloopwetenswaardigheden, waar moet het dan nog over gaan in de Overschuimer? Politiek? Veels te gevaarlijk en bovendien moet het brouwblad geen aanhangsel worden van Den Haag waar het momenteel ook flink overschuimt.

Of het kabinet alsnog gaat vallen is nog de vraag maar het is op dit moment wel spannend. Balkenende schuimt nog harder dan Geert Wilders die zo vaak overschuimt, dat zijn haar oogt als een schuimkraag met tegenwind. Het gezicht van Bos is nog roder dan de rode rozen waarmee de PvdA zo vaak de straat opgaat. Inzet is de strijd om de strijd in Afghanistan. Blijven we of blijven we niet is de grote vraag.

Misschien moeten we een carnavaleske figuur naar Afghanistan sturen, bijvoorbeeld iemand in een witte jurk met daarover een groene jas, die iets roept over bommen en Al Quaida. Op het station in Den Bosch werkte dat ook prima.

Wie weet geloven de Talliban ook dat alles bezaaid ligt met bommen die ze er dit keer niet zelf hebben geplaatst en gaan ze van pure schrik in polonaise de woestijn in. Daar is het warm, dat wel, maar een biertje zal er wel niet bij zijn.

 

Pol de Schuimer

Terug naar overzicht