Terug naar overzicht

Zalm met witbiersaus

mei 2010

KOKEN MET BIER

 

Zalm met witbiersaus

4 stronkjes witlof, 1 eetlepel suiker, nootmuskaat, zout, peper, 1 pot visfond (380 ml), 1 bekertje creme fraiche (200 ml), 2 eetlepels zachte boter of margarine, 2 eetlepels bloem, 4 stukken zalmfilet (à ca. 200 g), 1 eetlepel olie, 200 ml witbier (b.v. Hoegaarden), 25 g gezouten witte amandelen.


Bereiden: Witlof schoon maken, wassen en kleinsnijden. In pan witlof met suiker, nootmuskaat, zout, peper en 2 eetlepels water aan de kook brengen. Al roerend verhitten tot witlof licht begint te bruinen. Witlof op laag vuur afgedekt in ca. 20 minuten gaarkoken. Intussen in pan fond op hoog vuur onafgedekt tot ca. 2 dl laten inkoken. Crème fraîche erdoor roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken. Intussen 1 eetlepel boter mengen met 1 eetlepel bloem. Zalm bestrooien met rest van bloem. In koekenpan olie en rest van boter verhitten en zalm in ca. 8 minuten gaarbakken, halverwege keren. Amandelen fijnhakken. Boter-bloemmengsel al roerend door saus mengen. Bier en amandelen erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Witlof over vier borden verdelen. Zalmfilet erop leggen. Op elk bord 3 eetlepels saus er omheen scheppen. Rest van saus apart erbij serveren. Serveren met gekookte aardappels.


Bereiden: ca. 30 minuten.

Terug naar overzicht