Terug naar overzicht

Excursie Brouwerij Emilisse 30 april 2010

mei 2010
Door: Gerrie Hage

VERSLAG EXCURSIE 30 April 2010

 

Koninginnedag

Er was een regenachtige dag voorspeld. Op Koninginnedag in Hoogvliet heb je geen wekker te zetten want het is de gewoonte om op brommers te gaan rijden zonder uitlaat rond ongeveer 6 uur. Dus ik was op tijd wakker voor de reis naar Tilburg. In Tilburg op weg naar het station daar aangekomen was het minder druk dan verwacht. We waren met 3 man. Maar dat veranderde in korte tijd. Het beloofde een mooie dag te worden.

 

De reis

Om 8:30u reden we Tilburg uit. Dat was voor het Brabantse een hele snelle start. We gaan weer naar Brugge. Vele onder ons herinneren zich de vorige reis nog. Dat was er ook een met hindernissen maar daar hebben we het niet meer over. Bij Breda ging de bus ineens minder hard rijden terwijl de borden boven de weg toch 50 aangaven. Het blijkt in België te betekenen 50 meter per uur. Met ons dachten er nog eens duizenden landgenoten om richting het zuiden te gaan rijden. Na een half uur toch maar even gaan bellen naar de Halve Maan dat het toch later wordt. Na nog een half uur lijkt het echt niet harder te gaan. Op de radio werd een melding gemaakt van 45 kilometer file tot Antwerpen. Om 10:45u nog steeds niet in Antwerpen. Het publiek in de bus gaat zo langzaamaan een beetje morren. De excursie commissie is in beraad gegaan en heeft met hulp van de chauffeur (Cheriel ) voor een alternatief gekozen. Brugge was weer niet te halen. We gaan naar Antwerpen, naar  Huisbrouwerij ’t Pakhuis.

 

Huisbrouwerij ’t Pakhuis

Het was een mooi alternatief. We konden iedereen een aantal mooie bieren laten proeven. De eerste ronde was zo besteld en snel op tafel. Na een korte introductie kon iedereen de brouwerij bekijken. De eigenaresse Veronique kwam op verzoek toch even wat meer vertellen hoe het allemaal verlopen is met de brouwerij. De brouwerij is in 1996 geopend door een aantal mensen onder toeziend oog van Brouwerij Sterkens. Er waren geen opvolgers voor de brouwerij die is dan ook helemaal plat gegooid. ’t Pakhuis is sinds deze week helemaal in handen van de eigenaren. De brouwerij is uitgekocht. De brouwmeester is Louis Meulders. Er zijn 3 bieren die altijd op de tap aanwezig zijn:

- Antwerps Blond bier van 5,1% alc

- Antwerps Bruin bier van 5,5% alc

- en de trots van de brouwerij Nen Bangelijke van 9,5% alc.

De bieren waren heel goed van smaak. Om 13:00u was het weer vertrekken.

 

Lunch

In de bus werden de broodjes, krentenbollen en pakjes drinken uitgedeeld die gesmeerd en belegd waren door Fon en Joop. Heel bijzonder waren de glad gestreken blaadjes sla. Keurig verzorgd.

 

Brouwerij  Emelisse

Om 14:30u werden we verwacht bij Brouwerij en Restaurant Emelisse. De reis ging wonderwel zonder oponthoud. We hadden geen last van de controles die in gang waren gezet om de koningin een mooie dag te bezorgen. Misschien was dit de reden dat wij ook geen file hadden. We werden hartelijk ontvangen. Eerst een biertje aan de tap. Er zijn verschillende bieren van de tap. Ik ben begonnen met Emelisse Double IPA, dat is een hele mooie IPA. Hij is heel mooi in evenwicht en je proeft zeker niet dat het 9% is.

Daarna start de rondleiding. Kees Bubberman vertelt vol overgave hoe hij van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. Hoe de brouwerij is ontstaan. Daarna naar de kelder. Hier kwam iedereen aan zijn trekken. Kees vertelde alles hoe hij brouwt. Er werden vele vragen gesteld en beantwoord op een hele open en eerlijke manier zo als we nog nooit hebben meegemaakt. Er werd aandachtig en met veel plezier geluisterd naar de antwoorden. Toen ging er een fles open met een minder geslaagd bier zoals Kees het noemde. Er werd geproefd en geroken en men kwam al gauw tot de conclusie dat er niets aan mankeerde en dat het zo mee kan doen aan het ONK. Toen wilde men steeds meer proeven en werden de glaasjes gevuld direct uit de gistvaten. Er volgde steeds weer een discussie wat heel verhelderend was. Kees heeft het goed voor elkaar en wat al bekend was, hij is een goede brouwmeester.

Op naar boven naar de bar om de rest van de bieren te proeven. We kregen weer proefglaasjes met alle bieren. Hij brouwt hele mooie en bijzondere bieren zoals de Stout en de Espresso Stout. Zelfs het Rauchbier is voor een keer lekker. Al is dit geen bier waar mijn voorkeur naar uit gaat. Ik eindigde de middag met de IPA. Toen was het weer tijd om te vertrekken en iedereen ging voldaan in de bus. De terugreis ging vlot en rustig. Joop kreeg toch nog een biertje in zijn glas dat hij meeneemt  in een  metalen koker. Hij heeft geleerd van eerdere excursies. We waren mooi op tijd terug in Tilburg. We kunnen terugkijken op een geslaagde excursie.

Bedankt Theo, tot de volgende excursie.

 

Gerrie Hage

 

Terug naar overzicht