Terug naar overzicht

Overschuimers 11-2010

november 2010

Overschuimers

De nachtvorst doet dit jaar wel heel snel zijn intrede. De koude heerser zorgt voor rillingen over het lijf van de nog niet op deze temperatuur ingestelde inwoners der lage landen. De winterjas is alweer van zolder gehaald. De gedachten gaan zo af en toe naar de kerstman en het lijkt alsof de herfst even wordt overgeslagen. Dat blijkt echter mee te vallen, niet alleen voorspellen de weerberichten een stormachtige wind, regen en kou dus toch herfst maar ook heeft een zeergewaardeerde diersoort weer zijn intrede gedaan in de schappen van (sommige) supermarkten.

Ieder jaar weer kijkt Pol vol verlangen uit naar de bok, ook wel bock genaamd. Gelukkig zijn er dit jaar ook weer diverse aanbiedingen van dit traditionele herfstbier en kan de kelderkast worden gevuld met diverse merken. Het is Pol nog steeds niet gelukt om een echt goede bok zelf te brouwen maar misschien moet er toch eens echt moeite worden gedaan door hem om dit voor elkaar te bokken.

Overigens moet Pol wel voorzichtig zijn met het drinken van bok of bier in het algemeen nu hij door een slepende blessure niet kan hardlopen en dus minder calorieën verbruikt. De weinige pogingen die hij heeft ondernomen om toch een stukje hard te lopen leiden tot meewarige blikken van de voorbijgangers. Zij zien iemand die een hardloopbeweging maakt maar daarbij een snelheid ontwikkelt die meer past bij die van de dragers tijdens een uitvaart dan bij de verwachtingen die worden gewekt door de sportieve dracht van de strompelende loper. Trekkend met een been alsof hij een soort bokkenpootje heeft, hompelt hij door de regen, voorafgegaan door de hond die nu wel heel veel tijd heeft om overal zijn poot op te tillen. De dokter kon er geen ernstige kwaal in ontdekken dus de knie zou ooit weer moeten functioneren als voorheen maar voorlopig is dat nog niet zo.

Om toch een beetje in vorm te blijven gaat Pol daarom maar naar de sportschool. Een aanrader voor iedereen die van geschiedenis houdt. De ontwikkelingsgeschiedenis van de menselijke soort is hier goed te aanschouwen. Regelmatig bekijken gespierde wezens zich in de in groten getale aanwezige spiegels. Die spiegels laten niet zelden een bewegend beeld zien van gedrongen figuren, vaak voorzien van vele tekeningen gelijkend op die in sommige prehistorische vindplaatsen. De armen worden tijdens het lopen enigszins van het lichaam afgehouden om een brede borst te suggereren en regelmatig worden tijdens het omhoog brengen van grote hoeveelheden staal, primitieve kreten uitgestoten. Herinneringen aan de uitbraak destijds in de dierentuin van Rotterdam van gorilla Bokito komen regelmatig naar boven.

Ondertussen doet Pol puffend zijn best om ook een paar kilo de lucht in te duwen, naar voren te duwen, naar achteren te trekken, naar onderen te drukken of opzij te bewegen.

Zwaar werk maar gelukkig is er steeds afleiding door in de spiegels te kijken, dan probeert hij de bokken van de apen te scheiden.

Pol de Schuimer

Terug naar overzicht