Terug naar overzicht | |
Christoffel Nobel - Kloonbier op het ONK 2011 |
december 2010 |
![]() |
|
Christoffel Nobel - KLOONBIER op het ONK 2011Het ONK van 2011 is op komst en het kloonbier is de Christoffel Nobel geworden. Zoals gebruikelijk willen wij als Roerstokkers aan het ONK meedoen met de inzendingen. Een recept is echt onmisbaar en daarom hebben er al diverse brouwers zich over het recept gebogen. De moutsamenstelling is zeer eenvoudig, het maischschema zeker niet moeilijk. Echter de hop is bij dit kloonbier van essentieel belang. Om een definitieve keuze te kunnen maken m.b.t. de hop willen we een korte discussie op de komende clubavond, bereid je dus voor op de discussie! In concept het mogelijke recept van de Christoffel Nobel. Recept voor 10 liter bier: 3600 gram pilsmout 3 EBC 38 gram Hallertau Hersbrucker hop 4% alfazuur (75 minuten koken) 7 gram Hallertau Hersbrucker hop 4% alfazuur (10 minuten koken) 11 gram Saaz (CZ) hop 3% alfazuur (20 minuten koken) 20 gram East Kent Goldings hop 5,5% alfazuur (dry-hopping) Christoffel gist (slurry) 11 liter maischwater 6 liter spoelwater
62 °C 60 minuten (beslag 5,5 pH) 72 °C 15 minuten 80 °C 5 minuten
Vergistingstemperatuur: 20 °C Dryhoppen met 20 gram East Kent Goldings hop gedurende 10 weken Suiker voor hergisting in fles: 7 gram/liter Begin SG: 1078 Eind SG: 1018 Bitterheid: 40 EBU Kleur: 10 EBC
Inschrijven kan op de komende clubavond, 17 december 2010. De pakketten worden in januari 2011 uitgeleverd en zal het door jullie definitieve recept gepubliceerd worden. Dat lijkt allemaal snel, maar dat is ook nodig. Bij dit kloonbier hebben we de nodige tijd nodig voor de dry-hopping. Als je het bier brouwt in januari of februari kan het nog op tijd af zijn en gerijpt als het op tafel komt tijdens de keuring van het ONK 2011. Wat ook heel prettig is om van je eigen gebrouwen biertje te genieten in een mooi voorjaarszonnetje, trots te zijn op je gedryhopt biertje waar je zo lang op hebt moeten wachten. Brouw met plezier en tot op de keuring van het ONK! Herman Beeke Op de valreep hebben we nog contact gehad met Joyce van de Elshout van de brouwerij Christoffel en die geeft de volgende reactie: Wij zijn heel benieuwd! Hier een paar tips en opmerkingen:
Veel succes! Groet, Joyce |
|
Terug naar overzicht |