Terug naar overzicht

Hoeveelheid toe te voegen suiker voor de nagisting

maart 2011

Hoeveelheid toe te voegen suiker voor de nagisting

De hoeveelheid van koolzuur in zelfgebrouwen bier en gebotteld in een fles is afhankelijk op twee dingen: de overblijvende hoeveelheid koolzuur na de hoofdgisting en de hoeveelheid koolzuur door de bottelsuiker. Om de hoeveelheid koolzuur te bepalen die je wilt in je zelfgebrouwen bier, kies dan de hoeveelheid koolzuur (Tabel 1) en trek hiervan af de hoeveelheid overblijvende koolzuur in je bier na de hoofdgisting (Tabel 2) af. Dit is de hoeveelheid koolzuur die bepaalt hoeveel suiker nog moet worden toegevoegd. De hoeveelheid koolzuur die door de verschillende stoffen (glucose en sucrose) in 19 liter bier wordt geproduceerd is gegeven in Tabel 3.

Als je bijvoorbeeld een Amerikaanse pale ale hebt vergist op 20 °C en je wilt sucrose toevoegen voor de nagisting. In Tabel 1 bepaal je dat je een koolzuurniveau wilt van  2,4 volume CO2. In tabel 2 zie je dat er nog 0,85 volume CO2 in je bier zit na de hoofdgisting op 20° C. Als je 0,85 aftrekt van 2,4 dan zie je dat je nog 1,55 volume CO2, nodig hebt om de gewenste hoeveelheid koolzuur te krijgen. In Tabel 3 zie je dat je 113 gram moet toevoegen om 1,57 volume CO2 te krijgen.

Tabel 1

Gewenste hoeveelheid koolzuur in je bier

Soort bier

Hoeveelheid CO2

Amerikaanse ales

2,2 - 3,0

Britse ales

1,5 – 2,2

Duitse weizen

2,8 – 5,1

Belgische ales

2,0 – 4,5

Europese lagerbieren

2,4 – 2,6

Amerikaanse lagerbieren

2,5 – 2,8

Tabel 2

Resterende koolzuur na de hoofdgisting

Temperatuur (°C)

Volume CO2

8,33

1,21

10,0

1,15

11,7

1,09

13,3

1,04

15,0

0,988

16,7

0,940

18,3

0,894

20,0

0,850

21,7

0,807

23,3

0,767

25,0

0,728

26,7

0,691

28,3

0,655

Tabel 3

Hoeveelheid suikers (gram)

Volume CO2/19 l

Met glucose/dextrose

Volume CO2/19 l

Met sucrose

28.3

0.37

0.39

42.5

0.56

0.59

56.7

0.75

0.79

70.9

0.93

0.98

85.0

1.12

1.18

99.2

1.31

1.37

113

1.49

1.57

128

1.68

1.77

142

1.87

1.96

156

2.05

2.16

170

2.24

2.36

184

2.43

2.55

198

2.61

2.75

213

2.80

2.95

227

2.99

3.14

241

3.17

3.34

255

3.36

3.54

 

Bron: Brew Your Own

Terug naar overzicht