Terug naar overzicht

“join us in the tasty Beermovement…”

april 2011
Door: Chris Bauweraerts

“join us in the tasty Beermovement…”

In september 2009 stapte mijn brouwvriend Chris Bauweraerts de New-Yorkse “Blind Tiger” binnen. Hij had er pas een vlucht Brussel – Newark opzitten. Na ½ uur kwam er Sam Calagiano, de oprichter van Dogfish brewery binnen. De twee figuren begroetten elkaar, later zouden ze elkaar terug onmoeten in Denver voor het G.A.B.F. (nee, niet het Groot Aantwaerps Bier Festival, wel het Great American Beer Festival J). In de “Blind Tiger” hadden ze iets speciaals dat ooit door Sam Calagiano werd bedacht: een “Hoprandal”. Door  de hoprandal vloeide de DogFishhead 60 IPA naar de tapkraan. Sam Callagione,  de CEO kwam in “The Blind Tiger” dus in eigen persoon een babbeltje doen. Voor zijn toespraak ging hij gewoon op de bar staan en dit maakte zijn publiek nog enthousiaster. Publiekelijk begroette hij Chris met de volgende woorden : Thank you Chris for joining us in the tasty Beermovement… Wat Chris betrof was dit de “quote” van zijn Bierpredikantentrip de SLOWBREW Tour de Belgique 2009.

Die “hoprandal” is een leeggehaalde luchtfilter waarin droge hopbellen worden geplaatst. Het getapte bier loopt eerst door de hop heen en bekomt alzo een ter plekke bekomen “doorstroomdryhopping”.  Later zou Steven Pauwels, de Vlaamse brouwer van de Boulevard Brewery gevestigd in Kansas City, dit nieuw woord aan Chris voorstellen. In het Engels had hij het over: “thruestreamdryhopping”. Het bier zo getapt is een vernieuwende zegen voor hopliefhebbers. De Blind Tiger organiseert op gepaste tijden een “hoprandalfest”: zesmaal hetzelfde bier wordt er dan aangeboden en elk bier stroomt dan doorheen zijn eigen hoprandal. Elke randal is dan gevuld met een andere hop zodat de hoparoma en smaakperceptie voor de getapte bieren verschillend is.

Elke dag wordt de hop in de hoprandal vervangen.

Brouwerij SMISKE is nu de eerste Belgische brouwerij die de “doorstroomdry-hopping” toepast, een primeur voor het ZBF! Bestel dus een SMISKE naast een SMISKE R-ALE en ervaar het verschil

Hop_Randal

Gezondheid !

Sam Calagiano, de bedenker van de Hoprandal.                  

De Hoprandal in “The Blind Tiger”.   

Steven Pauwels & Chris Bauweraerts.

Terug naar overzicht