Terug naar overzicht

Keykeg

april 2011
Door: Huub Soemers

KEYKEG

 

Bier uit een bol?

Een tijdje geleden kwam ik via verschillende mensen in aanraking met de Keykeg. Eerst ontving ik een mailtje van Wiebe van Terwisga met een link naar een site waar dit wonderlijke product werd beschreven. Later die week vroeg de uitbater van mijn stamcafé Kandinsky of ik wel eens bier had gezien in een plastic bol? Het bier in de bol bleek het bier van de maand februari van de Alliantie van Bier Tapperijen en was afkomstig van de onlangs opgestarte brouwerij Duits & Lauret uit Nederland.

 

Het systeem

Het systeem bestaat uit een plastic (PET) bol met een inhoud van 20 of 30 liter. Binnen in de bol bevindt zich een gelamineerde kunststof zak die met bier gevuld kan worden. Om de bol zit een kartonnen doos die naar wens met een afbeelding of logo kan worden bedrukt. Met een speciale tapkop sluit men de bol aan op een tapkraan en koolzuurfles en het tappen kan beginnen! Voordeel van dit systeem is dat men het bier ook met (goedkope) lucht uit de zak kan drukken. Het allerbelangrijkste voordeel zit hem natuurlijk in het feit dat men dit product in de commerciële bierwereld na gebruik kan weggooien en men niet met dure statiegeldfusten blijft zitten. Vooral voor de export van tapbier naar verre landen is dit product dus het ei van Columbus!

 

Ook voor de thuisbrouwer?

Ook voor de wat grotere thuisbrouwer lijkt me dit een geschikt product. Volgens het instructiefilmpje op de site van de Keykeg is het afvullen van je bier op deze plastic bol een fluitje van een cent. Een Keykeg van 20 liter kost € 9,95, ex BTW. De 30 liter versie kost €11,95. De minimale afname is respectievelijk 36 en 30 stuks. Om de kosten enigszins te besparen moet het volgens mij ook goed mogelijk zijn om de Keykeg meerdere keren achter elkaar te gebruiken. Komende clubavond zal ik een gebruikt exemplaar meebrengen wat ik van mijn favoriete kastelein heb gekregen. Jullie kunnen dan eens het ding van dichtbij bekijken! Voor meer informatie over dit ingenieus systeem kijk je even op onderstaande links: http://keykegbeer.keykeg.com of http://www.keykeg.com/

Hier vind je allerlei informatie over de specificaties van de Keykeg’s, maar ook handleidingen en filmpjes hoe je de Keykeg moet vullen en de Keykeg moet aansluiten om bier te kunnen tappen!

 

Huub Soemers

 

Terug naar overzicht