Terug naar overzicht

Open Nederlands Kampioenschap 2011, een korte terugblik

september 2011
Door: Paul Langenberg

Open Nederlands Kampioenschap 2011, een korte terugblik

Er was eens……

…een aanbieding om mee te rijden naar het ONK dat dit jaar werd gehouden in Veenhuizen, voor veel mensen (ook die niet zelf een criminele inslag hebben) vooral bekend van de gevangenis die er heel lang is geweest.

Omdat het alweer een poos geleden is dat dit evenement is gehouden wordt dit geen heel gedetailleerd verslag. Het evenement is echter te leuk om niet te vermelden, het was wel een hele reis maar wel de moeite waard. Omdat Jacques Bertens ruimte had in de auto en een hotelkamer had gehuurd ter plekke waar nog wel een amateurbrouwer terecht kon, deed hij het aanbod aan ondergetekende om mee te gaan.

Bierwinkel

We reden eerst nog even naar Ermelo waar een kleine brouwerij was gekoppeld aan een grote bierwinkel die een zeer uitgebreid assortiment bieren verkoopt en ook nog een redelijk aanbod van brouwartikelen. Daarna ging de reis verder naar het Noorden.

Het gevangeniscomplex bleek heel ruim opgezet, er is nog een klein deel in functie als gevangenis maar het grote deel heeft een andere functie gekregen waaronder die van hotel en daar verbleven wij in “ Bitter en Zoet” een fraaie naam die wel past bij brouwers. Veel gebouwen hebben daar een naam of spreuk van opvoedkundig bedoelde aard. Of de boeven daar veel beter van zijn geworden weet ik niet maar het staat wel erg fraai. Achter ons hotel lag nog het voormalig gevangenis ziekenhuis met de fraaie naam “ Vertrouw Op God”, misschien was de kwaliteit van de artsen erg twijfelachtig en was dat de reden, hoe dan ook, het oogt mooi.

Lezingen

Er werden door amateurs lezingen gehouden die ik niet helemaal heb kunnen volgen want de zaal was propvol, wel is duidelijk dat er ruime belangstelling is voor de IPA bieren. De proefglazen die werden rondgedeeld getuigden wel van klasse. Ondertussen kon je ook de kramen aflopen waar diverse brouwbenodigdheden werden aangeboden. Van der Kooy was er en ook Candirect die een fraai tapsysteem te koop aanbod. Later heb ik daar een deel van mijn vakantiegeld aan besteed want dat leek me wel een goede en zinvolle investering. Een bezoek aan brouwerij Maallust, middelpunt van het festivalterrein was vanzelfsprekend. Een heel fraaie installatie met een mooie koperen ketel is er te zien.

De winnaar won met een, hoe kan het ook anders, IPA. Ook bij de Roerstokleden waren er een paar prijzen, de meesten waren niet aanwezig wat wel te verklaren zal zijn uit de afstand.

Eten

Natuurlijk moest er ook gegeten worden en er was door leden van het forum van Hobbybrouwen een uitstekende barbecue georganiseerd op een fraai gelegen boerderij in de buurt. Hier was ook kampeergelegenheid maar zelf was ik blij dat ik lekker in een hotel sliep want kampeerweer was het naar mijn idee bij lange na niet.

De barbecue werd vergezeld door een ruime sortering van amateurbieren. Opvallend is dat alles in vaten zat en getapt werd en dat de kwaliteit erg goed was. Ik merkte dat mijn brouwontwikkeling toch wel een poos heeft stilgestaan en dat ondertussen anderen zijn doorgegaan met verbeteren van het proces.

Voor mij was het in ieder geval een leuk en leerzaam weekend en een stimulans om me weer wat gerichter met de edele kunst van het brouwen bezig te gaan houden. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden om als het kan de wedstrijden te bezoeken, al is het maar om weer eens geprikkeld te worden. Met dank aan Jacques voor het aanbod om mee te gaan.

Paul Langenberg

Uitslag ONK 2011

De winnaars:

Licht smalbier

A1       Herman Verbeek                 APA

A2       Wim Lensing                        Speciale Belge

A3       Rob Kijk in de Vegt            Witbier

 

Donker smalbier

B1       Jeroen Free                           Schwarzbier

B2       Wim Lensing                        Munchner Dunkles

B3       Theo Verschoor                   Vlaams Rood (Roerstok)

 

Licht dikbier

C1       Rudy Nordhausen               IPA

C2       Rudy Nordhausen               Double/Imp IPA

C3       Jelle Wijbenga                     IPA

 

Donker dikbier

D1       Jaap van Geel                      Sterk Vlaams Bruin

D2       A.W. Hoogesteeger             Baltic Porter

D3       Marc Pierlo                          Quadrupel

 

Kloonbier

E1       Gerard Ypenga                    Cristoffel Nobel

E2       Raymond van Gils              Cristoffel Nobel (Roerstok)

E2       William Kloek                     Cristoffel Nobel

 

Vrije klasse

V1       Ton Jansen                           Ijsbok

V2       Francis Reichwein              Spelt-Gemberbier (Roerstok)

V3       Francis Reichwein              Kastanjebier (Roerstok)

 

De ONK winnaar is geworden:  Rudy Nordhausen

 

Rudy Nordhausen uit Weert is afgelopen weekeinde Nederlands Kampioen Amateur Bierbrouwen geworden in Veenhuizen. Hij dankt zijn zege vooral aan zijn zelf gebrouwde ‘India Pale Ale-biertje’. India Pale Ale is een Brits biertype.

Terug naar overzicht