Terug naar overzicht

Modesta Bierfestival

december 2011
Door: Chris Bauweraerts

MODESTE BIERFESTIVAL 


Woensdag 2 november mocht ik met enkele bekende en minder bekende gezichten getuige zijn van de tweede ronde ter selectie van het populairste bier van het eerste Modeste Bier Festival. De brouwerijen mochten zich vrijblijvend inschrijven indien ze minder dan 2000 hl/jaar produceren. Sommige hééél kleine brouwerijtjes deden wijselijk niet mee, want de laureaat zou een bestelling krijgen van het Delhaize distributieketen… en moet dan uiteraard kunnen leveren. Voor de deelnemende brouwerijen toch een economische opsteker.
 
Het voltallig proefpanel bestond uit : Jérôme Lachaert (Delhaize), Robert Dyserynck (ABC) Hans Bombeke (ABC) Marc Neys (Delhaize) Jan Bosselaers (Delhaize) Dr. Philippe Delvaux (voorzitter) en Dimitri Staelens (quality control Manager DM).
 
Leerrijk was dat een goed uitgebalanceerd bier, van om het even welk type een 5/10 meekreeg. Was er een fout aan het bier, dan kreeg het minder dan 5, waren er aangename percepties, dan kreeg het meer dan 5.
Een goed geschonken voetbalpils zou dus 5 krijgen. Dit systeem van puntentoekenning zet niet aan tot het toekennen van het maximum punten omdat iemand een bepaald biertype lekker vindt. Er werd over het bier gedebatteerd en dan kende iedereen punten toe. De bieren werden blind geproefd en in volgorde van de sterkte.
 
De voorzitter dr. Delvaux leidde de debatten heel professioneel en Dimitri assisteerde hem hier heel goed bij. De twee aanwezigen van ABC zorgden met hun kijk op de bieren eveneens voor een zeer nuttige inbreng. De Delhaize delegatie dacht aan het essentiële en beoordeelde de bieren naar de potentiële verkoop.
 
Een klein brouwerijtje beginnen of runnen is duidelijk niet zo eenvoudig en een vakjury is minder tolerant dan een publieksjury waarvan de meerderheid voor een deel uit bierliefhebbers bestaat die interesse hebben voor soms toch wel bizarre smaken. Voor een ander deel bestaat zo’n publieksjury uit hard-die fans. Daarom is een tweede ronde met een eerlijke jurering best nuttig en dit is toch ook wel gebleken.
 
De commentaren over sommige bieren : « grondaroma, groentegeur, metalig, groenteboer is langs geweest, zwanworst uit blikje, hopelijk moet ik dit niet meer drinken, smaak dode gist, harde bitterheid, rillingen over de rug, te zoet, na 2 slokken genoeg, papperig, weinig doordrinkbaar, stro, plakkaatverf…. »
Op een bepaald ogenblik zei een van de panelleden : « De goede bieren mogen komen »… dit gebeurde en de gebruikte woordenschat was er ook naar : lange aangename afdronk, een bier om een 2-de te bestellen, lang uitvloeiend, mooi bier, hoppige tendens, weinig alcool en veel smaak, exotisch fruit, chardonnay op de achtergrond, subtiele hoppigheid, groene hop in je gezicht,
Zo eenvoudig was het dus niet, maar des te interessanter.
 
De laureaat van het eerste Modeste Bier Festival is gekend: het betreft de Hopruiter van de Scheldebrouwerij. Met de hype binnen het wereldje van de bierkenners voor de bittere bieren was dit helemaal geen verassing en het resultaat van de publieke stemming is er dan ook naar. De Scheldebrouwerij presteerde zelfs tweemaal uitstekend want de Oester Stout plaatste zich tweede, een biertype dat niet zo populair is, maar volgens de aanwezige kenners perfect gebrouwen was en in feite nog gedurfder is en brouwtechnisch moeilijker te brouwen is dan de Hop-Ruiter…
Hier doe ik mijn CHOUFFE-muts voor af !
 
De # 1 van de vakjury werd de Bastogne Pale Ale, een nieuw bier van de brasserie de Bastogne. Ik denk dat deze brouwerij weinig succes had bij de volksstemming, onbekend is onbemind, maar bij de blinde proeverij was de « hopklim » in de klassering dusdanig indrukwekkend dat de mensen van Delhaize ook om een fles Bastogne Pale Ale vroeg.
 
TOP-5
              

 Publiek                              

Vak  

RESULTAAT

 

Hopruiter

BPA

Hopruiter

1

Wieze Tripel

Hopruiter

Lupulus & Oester Stout

2

Lupulus

Oester Stout

 

 

Oester Stout

Lupulus

Wieze Tripel & BPA

4

Embrasse Oak Aged

TD Donker

 

 

 
Belangrijke voetnoot: de Delhaize delegatie vond de proefwijze dermate interessant, dat ze aan dr. Filip Delvaux hebben gevraagd om daar bij hun ook een langs te komen.
 
Chris Bauweraerts

Terug naar overzicht