Terug naar overzicht

Overschuimers 01-2012

januari 2012

Overschuimers
 
De kerstdagen zijn net voorbij en de kalkoen (gevuld met sinaasappels, port en honing) is alweer verleden tijd. Van de resten is nog een lekkere bouillon getrokken als basis voor een soepje maar nu is het dan toch voorbij. De kerstboom staat nog wel gezellig te stralen naast de warme kachel en de feestvreugde wordt in sterke mate verlengd door het feit, dat Pol nog lekker een week vakantie heeft.
Dat lijkt zo ongeveer voor heel Nederland te gelden, een bezoekje aan het centrum van Tilburg bleek een bezoek aan een geheel volgestroomde stad. Mensen liepen erbij alsof ze die twee kerstdagen maar ternauwernood hadden overleefd zonder te kunnen winkelen. De schade leek direct te moeten worden ingehaald. In groten getale zwermde het kooplustige publiek door de winkelstraten. Waarschijnlijk is het aantal bezitters van een smartphone na de kerst wel gestegen tot 90 procent of daaromtrent en dan toch nog weer gaan kopen. Pol koopt natuurlijk van de weeromstuit niets, al helemaal geen smartphone want Pol is veel te smart om zich door de aanbieders van telefoons en netwerken te laten oplichten. Beetje internetten op zo’n klein pielschermpje voor veel geld. Bovendien heeft de portemonnee van Pol ook veel smart want die is er niet voller op geworden. De crisis treft iedereen en Pol mag blij wezen dat hij nog werk heeft en nog niet naar de voedselbank hoeft, bellen kan ook wel met die ouwe Nokia van dertig euro. Trouwens, het voortdurende gebel van de mensheid, in de auto, op de fiets, in het bos, tot op heden nog niet in het zwembad maar dat zal ook nog wel gaan komen, Pol snapt het allemaal niet zo. Wie moet je in godsnaam ’s morgens om half acht bellen vanaf je fiets? In de trein zit tegenwoordig bijna iedereen ingespannen te turen op het kleine elektrische mirakel of loze gesprekken te voeren. Maar goed, Pol is niet tegen de vooruitgang en als mensen het nodig vinden moeten ze vooral doen. Twee blikken met een touwtje ertussen is tenslotte ook niet erg werkzaam en dat de huistelefoon het nu ook zonder draad kan stellen is dan toch wel weer fijn. Kun je nog eens een biertje uit de kelder gaan halen terwijl je belt.
Ook de kettingzaag is, hoewel niet van heel recente datum, een fijne uitvinding. Niet zozeer om er horrorfilms mee te maken die gevuld worden met heel veel bloed maar vooral om de houtvoorraad op peil te houden. Een mooi karwei voor de sombere dagen tussen Kerst en de jaarwisseling. Een paar jaar geleden ontaarde ondeskundig gebruik in een bezoekje aan het ziekenhuis. Niet voldoende bloed voor een horrorfilm maar als de handbeweging net een paar centimeter verder was geweest, was de schade wel wat ernstiger geweest dan die paar hechtingen in de pols. Dan had Pol wel heel letterlijk losse handjes gehad (nou ja, eentje dan). Of je met de kettingzaag een kalkoen goed kunt fileren gaat Pol dan ook maar niet uitproberen.
Het vuurwerk laat Pol ook dit jaar weer lekker in de winkel liggen, als jong ventje klooide hij er lustig op los met het ontploffende spul. Succesnummer was het plaatsen van een rotje in een versgebakken hondendrol, voorbijgangers konden de act niet echt waarderen. Hier is waarschijnlijk de basis gelegd voor de latere hardloopcarrière van Pol. Nee, de knal van de champagnefles is tegenwoordig voldoende voor Pol, dan is het leven al bruisend genoeg.
 
Pol de Schuimer
 

Terug naar overzicht