OPMERKELIJK
Dat je van diverse ingrediƫnten bier kon maken wist ik wel, maar het kan blijkbaar ook anders! Maar ja, wat is de definitie van bier?
Brandnetelbier
Van brandnetels kun je verbazingwekkend lekker bier maken. Op brandnetelsoep en -thee hebben we het niet zo, ondanks de gezonde eigenschappen, maar brandnetelbier is van een andere orde. Het is gemakkelijk te maken en erg lekker. Gebruik de frisse, groene topjes, want dan krijg je het beste bier. Zorg dat al je apparatuur schoon is. Benodigdheden 1 kilo jonge brandnetels, schil en sap van 2 citroenen, 500 gram rietsuiker, 25 gram wijnsteen, 1 theelepel biergist, grote pan, plastic trechter, flessen. Bereidingswijze: Snijd de toppen van de brandnetels en gooi de wortels weg. Spoel ze kort om insecten te verwijderen. Kook de brandnetels in circa 4,5 liter water. Zeef de vloeistof in een grote pan, voeg citroenschil en -sap, de suiker en de wijnsteen toe. Vul het geheel aan tot 4,5 liter en roer krachtig. Doe de vloeistof in een mandfles. Voeg de gist toe zodra de vloeistof is afgekoeld. Laat hem drie tot vier dagen fermenteren en giet de gezeefde vloeistof in gesteriliseerde flessen.
Uit Dick en James Strawbridge - Overleven op je eigen km2 Bron: De Stentor/ Deventer Dagblad, 18 januari 2012 |